12 reguli de aur pentru parinti
1. Nu este o surpriza faptul ca parintii au nevoie de ceva ajutor pentru a intelege ce inseamna sa mananci sanatos. Urmand cateva linii de baza, poti creea pentru copilul tau un mediu incurajator pentru a manca corect si pentru a-si mentine o greutate sanatoasa.
2. Din mancarurile pe care le oferi, copiii vor alege ce vor manca sau daca vor manca tot. Copiii ar trebui sa spuna ceva in aceasta problema. Din selectiile pe care tu i le oferi, lasa-l sa aleaga ce sa manance si cat de mult vrea. I se va parea ca o libertate. Dar daca vei urma pasul 1, copilul tau va alege numai din mancarurile pe care tu ai decis sa le cumperi si sa le servesti.
3. Parintii controleaza. Tu decizi ce mancare trebuie sa cumperi si cand sa o servesti. Desi copiii ii "piseaza" pe parintii lor pentru a manca mai putin hranitor, ar trebui sa fie in grija adultilor decizia aprovizionarii cu mancare. Copiii nu vor fi flamanzi. Acasa, vor manca ceea ce se gaseste in dulap si in frigider. Daca gustarile lor favorite nu sunt toate hranitoare, schimba-le, dar fa-o intr-o modalitate in care sa nu se simta privati.
4. Paraseste "clubul curatitorilor de farfurii". Lasa-l pe copil sa se opreasca atunci cand simte ca a mancat indeajuns. Multi parinti au regula "lasa farfuria curata", dar aceasta conceptie nu-l ajuta pe copil sa asculte semnalele stomacului atunci cand este plin. Cand ei observa si raspund la simtul umplerii stomacului, dar parintii ii obliga sa manance, sunt probabil in situatia de a manca in exces.
5. Copiii fac ceea ce faci si tu. Fii un bun model, mananca si tu sanatos. Cand incerci sa predai bunele obiceiuri de a manca, incearca sa dai cel mai bun exemplu posibil. Alege gustari hranitoare, mananca la timp si nu sarii peste mese.
6. Fa o socoteala a caloriilor baute. Sifonul si alte bauturi indulcite adauga suplimentar calorii. Apa si laptele sunt cele mai bune bauturi pentru copii. Sucul este bun cand este 100% natural, iar copiii nu au nevoie de mai mult.
7. Modifica meniul copiilor. Cine spune ca, copiii vor sa manance numai hot dog, pizza, burgeri si macaroane cu branza? Cand iesiti in oras, lasa-ti copilul sa incerce noi feluri de mancare si te va surprinde cu dorintele lui de a experimenta. Poti incepe dandu-i voie copilului sa incerce putin din ce ai comandat sau comanda-i un aperitiv pentru a incerca.
8. Pune dulciurile la locul lor. Dulciurile sunt bune ocazional, dar nu transforma desertul in motivul principal pentru a lua cina. Cand desertul este rasplata pentru ca a luat masa de seara, in mod natural, copiii vor pune o valoare mai mare pe o bucata de prajitura decat pe una de broccoli. Incearca sa ramai neutru in privinta mancarii.
9. Mancarea nu inseamna dragoste. Gaseste alte cai de a spune "Te iubesc." Cand mancarea este folosita pentru a rasplati copilasii si pentru a le arata afectiune, acestia pot incepe sa foloseasca mancarea pentru a face fata stresului sau altor emotii. Ofera imbratisari, laude si atentie in loc de placeri culinare.
11. Incepe de cand sunt tineri. Preferintele pentru mancare s-au dezvoltat de timpuriu, deci ofera-i o varietate de mancaruri. Placerile si neplacerile incep sa se formeze inca de cand copiii sunt bebelusi. S-ar putea sa ai nevoie sa servesti pentru un copil o mancare de la 10 la 15 ocazii diferite. Nu forta copilul sa manance, dar ofera-i cateva "gurite". Cand e vorba de un copil mai mare, cere-i sa incerce o muscatura.
12. Limiteaza-i timpul la televizor si la calculator. Cand se uita la TV nu-i da voie sa manance si cand mananca nu-l incuraja sa faca altceva. Cercetatorii au aratat ca acei copii care reduc timpul in fata televizorului au o probabilitate mai mica de a se ingrasa. Cand timpul la TV si calculator este limitat, copiii vor gasi lucruri mai active pe care sa le faca. Si cand intreaga familie reduce timpul in fata televizorului, veti avea mai mult timp impreuna.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE