Durerile si crampele abdominale
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Durerea la nivel abdominal
SusMarea majoritate a populatiei s-a confruntat la un moment dat cu senzatii dureroase la nivel abdominal, crampe si senzatie de disconfort local.
De multe ori, aceste simptome sunt neglijate, persoana in cauza nu le acorda o importanta semnificativa, punandu-le pe seama unor mese luate pe fuga, a alimentatiei care nu i-a fost atat de prielnica sau considera ca acestea au aparut ca urmare a unor perioade mai stresante sau a unor emotii mai puternice.
Cuprins articol
Simptomatologie
SusIntensitatea cu care se manifesta aceste simptome variaza. In ceea ce priveste durata de timp a simptomatologiei, aceasta se poate manifesta episodic sau, din contra, poate fi constanta, completant un tablou clinic variat.
Durerile sau crampele abdominale sunt simptome comune care pot aparea in cadrul multor patologii fara ca viata pacientului sa fie pusa in pericol, cauzand doar anumite grade de disconfort. Localizarea acestora este resimtita intre torace si regiunea pelvina, avand origine diferita la nivelul organelor din cavitatea abdominala, organe precum stomacul, intestinul subtire si gros, pancreasul sau vezica biliara, apendicele, splina, iar in alte situatii, durerea poate aparea la nivelul structurilor anatomice care formeaza peretele abdominal (muschi, fascii, aponevroze).
In cadrul infectilor virale, bacteriene sau parazitare, tabloul clinic poate include in simptomatologie si durerea abdominala asociata greturilor si varsaturilor, manifestari reunite sunt denumirea de sindrom dispeptic.
Bolile inflamatorii intestinale, sindroamele ulceroase sau alte patologii mai severe se pot manifesta si cu dureri sau crampe abdominale, motiv pentru care acestea nu trebuie subestimate si necesita o evaluare atenta a cauzelor pentru un diagnostic adecvat si tratamentul necesar acestuia.
Posibilele cauze ale durerilor si crampelor abdominale
SusDin punct de vedere etiologic, cauzele incriminate in aparitia durerilor sau a crampelor abdominale pot fi multiple. Frecvent intalnite in acest caz sunt tulburarile de tranzit de tipul constipatiei si al diareei sau indigestia. Infectiile care afecteaza mucoasa stomacului sau a intestinului, fie ca are origine bacteriana, virala sau parazitara, se manifesta si prin aparitia durerilor la nivel abdominal.
Boala de reflux gastro-esofagian, sindromul de intestin iritabil, boala celiaca, intoleranta la lactoza si bolile inflamatorii intestinale sunt alte cauze ale aparitiei acestor simptome dureroase abdominale.
Femeile aflate la varsta fertila pot resimti diferite tipuri de crampe si dureri abdominale in timpul perioadei menstruale care se remit odata cu oprirea sangerarilor lunare fiziologice. Sunt insa, si afectiuni mai severe care se prezinta si cu dureri abdominale, printre acestea regasindu-se chisturile ovariene, boala inflamatorie pelvina care afecteaza sexul feminin.
Colica biliara sau cea aparuta la nivel renal, diverticulita, sindromul de colon iritabil, pancreatita acuta resimtita ca o durere in bara sub rebordul costal sau ulcerul gastro-duodenal, sunt patologii care pot afecta atat barbatii, cat si femeile si se manifesta, de asemenea, prin aparitia crampelor si durerilor abdominale de diferite tipuri si grade de intensitate.
Clasificare
SusO clasificare tinand cont de durata simptomatologiei, imparte durerea abdominala in doua clase mari, si anume durerea abdominala constanta de diferite grade de intensitate care poate fi influentata de tranzitul intestinal si durerea episodica, de tip colicativ avand un caracter de spasticitate.
Din punct de vedere al localizarii, durerea abdominala poate fi generalizata sau localizata. Durerea de tip generalizat este cea care se extindere pe mai mult de o jumatate din abdomen, poate fi asociata unei infectii virale, unei indigestii sau meteorismului abdominal, sau in cazuri mai grave, unei ocluzii care poate surveni la nivel intestinal.
Resimtita in anumite puncte/ regiuni abdominale, aceasta este de tip localizat si poate fi un indiciu pentru suferinta unui organ anume cum ar fi, de exemplu, stomacul, apendicele vermiform sau vezica biliara. Daca durerea abdominala apare sub forma de crampe, aceasta este cauzata de meteorism si balonare, iar de multe ori, este urmata de episoade diareice.
O mai multa atentie trebuie acordata simptomelor asociate de tipul febrei, a pierderilor ponderale, cefaleei, greturilor si varsaturilor asociate acestora, precum si duratei de manifestare si gradului de disconfort cauzat.
Diagnostic
SusAnamneza detaliata este punctul de plecare in diagnosticul concret al durerilor de tip abdominal. In urma acesteia trebuie elucidat contextul aparitiei acestora, detalii despre ce anume exacerbeaza sau amelioreaza durerea resimtita, simptomele asociate sau alte comorbiditati asociate in istoricul medical al pacientului. Ulterior, in cadrul examenului clinic obiectiv, medicul la care va adresati va palpa regiunile abdominale pentru a decela zonele dureroase, eventualele modificari de volum ale ficatului, splinei sau a altor organe abdominale.
In functie de suspiciunile ridicate de evaluarile precedente vor urma apoi, o serie de teste si investigatii imagistice, precum radiografii cu pasaj baritat, ecografii, examen CT sau RMN. Daca se ridica suspiciunea unor afectiuni la nivel intestinal, se va efectua o colonoscopie pentru a vedea eventualele modificari ale mucoasei intestinale.
Similar din punct de vedere tehnic, insa la nivelul etajului abdominal superior, afectiunile gastro-esofagiene se vor investiga cu ajutorul endoscopiei digestive superioare. Ulceratiile, ocluziile sau leziunile inflamatorii pot fi observate cu ajutorul radiografiilor utilizand substante de contrast.
De asemenea, testele de sange, examenul de urina si cel coproparazitologic sunt indicate pentru evaluarea prezentei unor microorganisme care ar putea fi cauza aparitiei durerilor si a crampelor abdominale.
Tratament
SusMetodele terapeutice variaza in functie de patologia in cauza. Infectiile abdominale bacteriene vor beneficia de tratament antibiotic, iar cele virale si parazitare, de medicamente antivirale, respectiv antiparazitare.
In cazul sindromului de intestin iritabil, al intorerantei la lactoza sau al bolii celiace, regimul alimentar va fi adaptat capacitatilor de digestie si tranzit, se vor evita alimentele care provoaca disconfort, meteorism, crampe si durere, de asemenea, se pot administra si medicamente antiinflomatoare.
Ocluzia intestinala, apendicita sau herniile care pot serveni la nivelul peretelui abdominal reprezinta afectiuni care vor necesita o abordare terapeutica de tip chirurgical.
Sfaturi si recomandari
SusCrampele si durerile abdominale pot aparea pe neasteptate fara a putea fi prevenite intr-un fel anume. Exista insa, anumite modalitati prin care se poate incerca evitarea aparitiei acestor simptome. Urmarea unei diete alimentare echilibrate, bazate pe substante nutritive sanatoase care sa sustina tranzitul intestinal, cu un aport de fibre si vitamine (fructe, legume, cereale integrale, insa acolo unde nu este vorba despre boala celiaca, boli intestinale inflamatorii sau intolerante la diverse produse alimentare), lactate slabe, eviatarea caloriilor goale din produsele de tip fast-food, contribuie la mentinerea confortului abdominal.
De asemenea, se recomanda efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, dar nu in timpul episoadelor dureroase pentru a nu le exacerba. Aportul adecvat de lichide este si acesta necesar.
Concluzii
SusCrampele si durerile abdominale reprezinta simptome frecvent intalnite in randul populatiei. Fie ca este vorba despre indigestie, intoleranta alimentara, tulburari de tranzit sau patologii mai severe precum bolile inflamatorii intestinale, ulcere sau alte afectiuni care se insotesc si de aceste manifestari, se recomanda investigarea acestora pentru a stabili cauza exacta a aparitiei durerilor respective si adoptarea tratamentului necesar.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/symptoms/abdominal-pain/basics/definition/sym-20050728
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30252418/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28470846/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27133252/
https://www.mayoclinic.org/search/search-results?q=abdominal%20pain
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Durerea abdominala
- Durerea abdominala: simptome si diagnostic
- Dureri abdominale – cauze si remedii
- Cauzele durerilor ovariene
- Cand devine durerea de ovare o urgenta medicala?
- Tot ce trebuie stiut despre durerile articulare la copii
- De ce apar durerile menstruale si cum pot fi ameliorate
- Remedii naturale pentru crampele menstruale
- Dureri abdominale la copii