Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cauzele care determina tulburarile de anxietate

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2017
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
Cauzele care determina tulburarile de anxietate

In fata unor situatii periculoase fiecare dintre noi simte frica, iar aceste stari de frica - manifestate pe termen scurt - sunt semnale de alarma pentru contracararea unor pericole reale, prin actiuni imediate si concrete.

Anxietatea reprezinta o stare de neliniste si de anticipare a unui pericol care nu poate fi evitat printr-o actiune concreta si imediata. Cand anxietatea apare ca raspuns la evenimentele obisnuite, iar numarul episoadelor, intensitatea, frecventa si durata simptomelor ajung sa ne afecteze activitatile zilnice, atunci este vorba despre o afectiune numita tulburare de anxietate.

Riscul de aparitie al tulburarilor de anxietate se inregistreaza in jurul varstei de 10 si 25 de ani, cu o rata mai crescuta dupa varsta de 20 de ani. Incidenta tulburarilor anxioase este de doua ori mai mare la femei decat la barbati, ceea ce indica faptul ca tulburarile hormonale au o implicare directa asupra aparitiei afectiunilor.

Aceste tulburari pot fi provocate de dezechilibre neurohormonale si metabolice, de anumite evenimente triste din viata sau de afectiuni medicale, chiar si reactii postmedicamentoase, dar nu in ultimul rand poate exista si o predispozitie genetica, mai ales daca au existat cazuri in familie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de tulburari de anxietate
  3. Concluzii si tratament
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de tulburari de anxietate

Sus

1.Tulburarea de anxietate generalizata, prescurtata si TAG este caracterizata de o teama permanenta, ingrijorare si anticiparea unor lucruri negative, fara un motiv real.

Persoanele care sufera de aceasta tulburare nu se pot relaxa, sunt agitate, obosite, nervoase, nu pot dormi noaptea, au dificultati de concentrare, de alimentatie si, implicit, probleme medicale, cum ar fi cresterea hipertensiunii arteriale sau tensiune musculara cu crampe musculare.

Cauzele TAG nu sunt pe deplin cunoscute, dar unii oameni cu TAG au antecedente familiale patologice referitor la aceste tulburari sau au trecut prin situatii traumatizante in copilarie sau mai tarziu pe parcursul vietii, au suferit pierderi majore, fie au avut conflicte familiale sau trec prin perioade stresante.

Tulburarea de anxietate fara o cauza concreta este denumita “anxietate generalizata” sau “anxietate de anticipatie”, ce poate fi cauzata si de o depresie, de unele substante care creeaza dependenta sau se poate dezvolta fara o cauza identificabila.

2. Tulburarea sau atacul de panica se caracterizeaza prin atacuri bruste de anxietate fata de posibilitatea aparitiei unui pericol iminent. Atacurile de panica pot fi declansate de anumite cauze medicale, cum ar fi: crizele de hipoglicemie, afectiuni cardiace, respiratorii, endocrine sau neurologice.

In timpul atacului de panica apar anumite manifestari precum: cresterea frecventei cardiace, dificultati in respiratie, transpiratii, ameteli, dureri in piept, senzatie de frig sau de caldura, amorteli ale mainilor, dureri abdominale.

Toate aceste simptome amplifica starea de panica, deoarece persoana in cauza simte ca este in pericol si intervine teama de propria teama.

Atacurile de panica apar brusc, dureaza cateva minute sau cateva ore si au o frecventa variabila. Tulburarea de panica este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati, ele fiind mai sensibile si avand un teren hormonal mai instabil.

3. Tulburarea obsesiv-compulsiva, prescurtata si TOC, este caracterizata de prezenta permanenta a unor ganduri negative, cu repetarea unor actiuni asemenea unui ritual, prin care persoana in cauza incearca sa reduca pentru scurt timp starile de anxietate.

Tulburarea obsesiv-compulsiva afecteaza atat femeile, cat si barbatii in mod egal si se manifesta prin activitati zilnice exagerate, cum ar fi spalatul mainilor de 30 de ori pe zi sau verificarea usii de la intrare daca este incuiata de cel putin 20-30 ori, activitati pe care o persoana obisnuita nu le efectueaza atat de frecvent.

4. Fobiile reprezinta frici inexplicabile si nejustificate, pe care unii oameni le pot resimti fata de anumite animale sau insecte, fata de anumite locuri sau de anumite situatii sociale in care ar putea fi umilite sau judecate de catre alte persoane si poarta numele de fobie sociala.

Daca persoanele resimt teama cand se afla in spatii inchise se numeste claustrofobie, iar daca spatiile sunt deschise si aglomerate se numeste agorafobie.

Aceste fobii se manifesta doar in anumite situatii specifice si apar urmatoarele simptome: transpiratii, palpitatii, tremor si uneori stari de lesin de scurta durata, fara sa afecteze grav sanatatea.

5. Tulburarea de stres posttraumatic este determinata de cele mai multe ori de participarea sau asistarea la un eveniment traumatic, cum ar fi un accident grav din care au rezultat victime colaterale sau chiar persoana in cauza a fost ranita, fie o crima violenta sau un dezastru natural.

Persoanele cu aceasta tulburare retraiesc evenimentul prin intermediul cosmarurilor sau prin stari de veghe, iar in momentele acelea ele pot prezenta simptome asociate cum ar fi: insomnie, agitatie psihomotorie, concentare dificila si pierderea memoriei din perioada traumei.

Tulburarea in urma socului posttraumatic poate aparea la orice varsta, iar in cazul in care aceste episoade se repeta din diverse motive, afectiunea se poate accentua si poate duce chiar la depresie severa.

Concluzii si tratament

Sus

Fiecare tulburare are particularitatea sa, iar tulburarile de anxietate devin o problema in cazurile in care persista mai mult timp si afecteaza viata sociala a persoanelor.

Tratamentul pentru aceste tulburari este bazat in mare parte pe sedinte de psihoterapie, iar daca acestea nu sunt suficiente, atunci se va recurge la un tratament medicamentos - de cele mai multe ori antidepresiv - deoarece, in unele cazuri, oamenii pot avea simultan sau alternativ stari anxioase si depresie, de aceea tratamentul pentru depresie poate fi uneori eficient si pentru tulburarile de anxietate, dar si invers.


Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate