Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

7 sfaturi pentru a face fata anxietatii in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2019
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Anxietatea in timpul sarcinii

Sus
7 sfaturi pentru a face fata anxietatii in timpul sarcinii

Sarcina, este un motiv de fericire, dar, daca suferi de anxietate este destul de greu sa te poti bucura de ea. Iata mai multe informatii despre anxietatea in timpul sarcinii si cateva moduri prin care ii poti face fata.

Cu siguranta ai auzit ca depresia post-partum este principala grija a femeilor dupa nastere. Exista numeroase aspecte care iti vor afecta sarcina. Peste 1 din 10 femei insarcinate sufera de anxietate la un moment dat.

Cuprins articol

  1. Anxietatea in timpul sarcinii
  2. Cauzele anxietatii in timpul sarcinii
  3. Simptome de anxietate in timpul sarcinii
  4. Factorii de risc pentru anxietate in timpul sarcinii
  5. Tratamentul pentru anxietate in timpul sarcinii
  6. Axietatea si copilul tau
  7. Moduri prin care poti face fata anxietatii in timpul sarcinii
  8. Pasii urmatori
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele anxietatii in timpul sarcinii

Sus

La inceput, simptomele nu se vor simti dar in timp se pot agrava. Pana la urma nu poti controla tot ce iti declanseaza anxietatea. Modificarile hormonale din timpul sarcinii iti pot afecta creierul, iar acest lucru poate cauza anxietatea.

Sarcina este o perioada in care au loc schimbari extraordinare. Unele dintre ele se vor dovedi a fi de-a dreptul minunate pe cand altele sunt incomode si infricosatoare. S-ar putea chiar sa ai anumite probleme care nu te vor lasa sa te odihnesti pe timpul noptii.

Simptome de anxietate in timpul sarcinii

Sus

Este absolut normal sa devii ingrijorata in timpul sarcinii. Pana la urma, acest proces este nou pentru tine. Daca in trecut ai avut un avort spontan atunci ai toate motivele pentru care sa te ingrijorezi. Dar daca aceasta grija te apasa zilnic atunci este clar ca suferi de anxietate.

Printre aceste simptome putem enumera: te ingrijorezi prea mult de anumite lucruri asa cum ar fi sanatatea ta si cea a copilului, nu te poti concentra asupra treburilor de zi cu zi, nu te poti odihni, te simti agitat, musculatura tensionata.

Trebuie sa stii ca ocazional crizele de anxietate pot duce la atacuri de panica. Atacturile pot incepe brusc cu simptomele mentionate mai sus care se pot agrava. In timpul unui atac de panica simptomele tale pot fi de natura fizica iar asta iti poate agrava starea.

Simptomele unui atac de panica sunt: simti ca nu mai poti respira, simti ca innebunesti sau simti ca ceva groaznic se poate intampla.

Factorii de risc pentru anxietate in timpul sarcinii

Sus

Oricine poate dezvolta axietate pe timpul sarcinii, cu toate acestea exista anumiti factori de risc care pot contribui la dezvoltarea acesteia: anxientatea a fost dintotdeauna prezenta in familia ta, ai mai avut in trecut atacuri de panica sau ai suferit de anxietate, ai folosit droguri ilegale, ai parte de prea mult stres in viata de zi cu zi, ai trecut printr- o trauma.

Tratamentul pentru anxietate in timpul sarcinii

Sus

Desi in foarte multe cazuri de anxietate nu este necesar un anumit tratament nu ar strica sa ii comunici unui doctor simptomele tale.
In cazul in care afectiunea este destul de severa , doctorul tau iti poate recomanda anumite medicamente dupa ce a cantarit toate beneficiile si toate riscurile.
Obtine raspunsurile de care ai nevoie de la un doctor.

Axietatea si copilul tau

Sus

Prietenii tai bine intentionati cu siguranta ti-au spus ca trebuie sa incetezi cu grijile, deoarece nu ii fac bine copilului. Cu toate astea pare mai usor de spus decat de facut. Exista anumite motive bine intemeiate pentru care ar trebui sa tii anxietatea sub control.

Anxietatea severa in timpul sarcinii iti poate provoca o nastere prematura sau scaderea in greutate a copilului.

Moduri prin care poti face fata anxietatii in timpul sarcinii

Sus

1.Vorbeste despre anxietate

Daca te simti foarte anxioasa in timpul sarcinii este important sa discuti despre asta cu cineva. Cu partenerul tau, cu un prieten apropiat , cu un membru al familiei care iti poate oferi sprinjinul sau. Doar prin comunicarea grijilor si sentimentelor tale poti tine anxietatea la distanta. Ii poti cere doctorului tau sa iti recomande un specialist in anxietate care se te ajute.

2.Gaseste-ti un mod de relaxare

Gasirea unei activitati care sa te ajute sa te eliberezi de stres poate fi o optiune perfecta pentru tine. Activitatea fizica iti va ajuta corpul sa elibereze endorfine. Acestea activeaza centrele de placere din creier. Miscarea este activitatea cea mai recomandata pentru a scapa de stres.

Cele mai eficiente activitati : mersul pe jos, alergatul, yoga. Daca nu iti place sa alergi sau sa te plimbi, fa ceea ce iti place! Orice iti pune corpul in miscare ajuta. Aerobicul macar pentru 5 minute iti va aduce doar efecte pozitive.

Discuta de fiecare data cu medicul tau inainte de a incepe o noua serie de exercitii fizice.

3.Dezvolta-ti mintea

Poti desfasura activitati care sa te ajute sa produci endorfine fara sa transpiri , asa cum este : meditatia, acupunctura, terapia prin masaj, exercitii de respiratie profunda.
Institutul American de stres recomanda sa respiri profund timp de 20-30 de minute pe zi pentru a face fata anxietatii. Procedand in acest fel ii vei oferi creierului tau mai mult oxigen si iti va stimula sistemul nervos.

Poti incerca acest lucru prin a te aseza intr-o pozitie confortabila si sa inchizi ochii. Imagineaza-te ca zambesti si ca eliberezi tensiunea din toti muschii. Expira si repeta.

4.Odihneste-te

Este foarte important sa te asiguri ca dormi suficient. Desi somnul poate fi evaziv in timpul sarcinii trebuie sa intelegi ca este prioritar si ca te-ar putea ajuta semnificativ in anxietate. Te trezesti des noaptea? Ei bine, incearca sa dormi ori de cate ori te simti obosita.

5.Scrie despre asta

Poti avea zile in care nu vrei sa vorbesti cu nimeni. Cu toate astea este bine sa incepi un jurnal in care sa iti poti scrie semntimentele fara sa te simti judecata.
S-ar putea sa realizezi ca scrierea gandurilor si a sentimentelor te va ajuta sa te organizezi sau sa le oferi prioritate grijilor tale.

6.Lucreaza la psihic

Tokofobia este frica de nastere. In cazul in care anxietatea ta este legata de nasterea in sine atunci este cazul sa iei in considerare inscrierea la niste cursuri de nastere. Vei putea invata despre etapele travaliului si la ce sa te astepti in acel moment.

In timpul cursurilor, vei primi sugestii despre cum poti face fata durerii. Vei mai putea discuta si cu alte femei care au aceeasi teama ca tine.

7.Intreaba-ti medicul

In cazul in care anxietatea iti afecteaza viata de zi cu zi si daca suferi de atacuri de panica in mod frecvent, atunci trebuie sa apelezi la un medic. Cu cat vei primi mai repede ajutor cu atat mai bine. Exista medicamente care te pot ajuta si iti vor diminua simptomele. Nu trebuie sa te simti jenata de impartasirea gandurilor si a sentimentelor.

Pasii urmatori

Sus

Anxietatea este frecventa in timpul sarcinii. Comunica deschis cu oamenii de langa tine si incearca cateva din tehnicile mentionate mai sus.

Cu cat vei primi ajutor mai repede, cu atat te vei putea bucura de linistea sufleteasca necesara pentru sanatatea ta si cea a copilului.


Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate