Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Metode utile de a invinge anxietatea

Actualizat la data de: 05 Mai 2017

Generalitati

Sus
Metode utile de a invinge anxietatea

Anxietatea este o reactie naturala a corpului in fata situatiilor stresante prin care trece o persoana de-a lungul vietii.

O serie de evenimente precum pierderea jobului, un divort, decesul unui parinte, orele tarzii in care adolescentul lipseste de acasa, fobiile unui copil care sunt greu de gestionat, stresul cauzat de aflarea unui diagnostic sunt situatii care duc la instalarea anxietatii.

Anxietatea nu reprezinta un motiv de ingrijorare daca are la baza motive solide si daca nu este constanta, insa daca ea apare fara ca persoana sa aiba motive de suparare sau de ingrijorare, atunci aceasta ar trebui tratata.

Concret, in astfel de situatii vorbim despre tulburarile anxioase sau de anxietatea cronica pe care o poate avea un individ.

Daca anxietatea apare spontan, fara niciun motiv concret, vorbim despre anxietatea acuta, dar daca o persoana este mereu anxioasa, atunci este vorba de o tulburare anxioasa generalizata.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Tratament
  4. Cum scapi de anxietate
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

• Oboseala;
• Ingrijorare constanta;
• Lipsa de relaxare;
• Episoade de depresie;
• Dureri abdominale;
• Puls neregulat;
Aritmii;
• Dureri de cap.

Tratament

Sus

De cele mai multe ori, pacientul va primi de la medic fie un tratament medicamentos – sedative, calmante, fie va fi indrumat spre sedinte de psihoterapie.

Exista insa si terapii care amelioreaza sau inlatura anxietatea.

Cum scapi de anxietate

Sus

Terapia cognitiv comportamentala este modul cel mai eficient de a lupta impotriva anxietatii. Cu ajutorul acesteia pacientul invata cum sa identifice exact gandurile care ii cauzeaza aceste tulburari. De asemenea, i se pot indica tehnici sau strategii care pot combate sau ameliora anxietatea.

Sportul. Acesta este un aliat de nadejde al starilor anxioase.

Tehnici precum meditatia, yoga sunt utile in procesul de eliminare al anxietatii.

Hobby-uri precum cititul, dansul, pictatul, gatitul au menirea de a aduce relaxare si liniste pacientului.

Evitarea stimulentelor excitante precum alcoolul, cafeaua, cacao, ciocolata, bauturile energizante deoarece pot amplifica anxietatea.

Exista si anumite diete pentru combaterea anxietatii. Astfel, portiile de mancare trebuie sa fie mici cantitativ, evitandu-se dulciurile. Sunt permise cerealele integrale, radacinoasele, fasolea boabe, nautul. Ideale sunt si alimentele bogate in Omega 3, cu acizi grasi esentiali precum somonul, macroul, heringul si sardinele. Un aport de vitamina B si acid folic este util in astfel de stari anxioase.

Hidratarea este foarte importanta deoarece lipsa acesteia poate duce la oboseala si la pierderea bunei dispozitii.

Odihna este foarte importanta.

Ceaiul de scortisoara imbunatateste functiile creierului, in special puterea de concentrare si ajuta la eliberarea stresului.

Un masaj de relaxare poate contribui la diminuarea starilor de anxietate. De exemplu, uleiul de susan este folosit inclusiv inainte de dusul de seara daca se doreste un somn linistit, odihnitor.

Baile aromate cu ulei de levantica, iasomie sau trandafir au darul de a micsora incordarea si stresul. Aceste uleiuri pot fi folosite si la aromaterapie. De exemplu, betisoarele parfumate in casa si o muzica relaxanta aduc starea de bine destul de usor.


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate