Anxietatea temporala
Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor
Clinica: Clinica Renia
Ce este anxietatea temporala
SusTimpul este o resursa limitata. De multe ori simtim ca nu avem destul timp sa ne ducem la bun sfarsit toate sarcinile asumate. Presiunea de a ajunge la timp la fiecare intalnire sau eveniment programat poate provoca neliniste sau chiar teama in privinta trecerii timpului.
Cuprins articol
Ce este anxietatea temporala
SusProbabil stim deja ce este anxietatea (o neliniste fara obiect), dar ce este anxietatea temporala? Anxietatea legata de timp este un sentiment continuu de neliniste si frica legat de trecerea timpului. Aceasta anxietate temporala poate varia de la un disconfort ocazional pe parcursul perioadelor mai aglomerate pana la sentimente coplesitoare de neputinta. Privind incontinuu cand la lista cu probleme de rezolvat, cand la ceas, incercand sa alegi intre prioritati, ingrijorandu-te permanent ca nu ai destul timp sa rezolvi totul in termen si simtind amenintarea esecului, sfarsesti nerezolvand nimic pana la capat. Daca te lupti permanent cu sentimente de frica si anxietate pentru ca timpul se scurge prea repede este momentul sa afli simptomele si cauzele anxietatii temporale si sa inveti sa iti imbunatatesti gestionarea timpului de care dispui.
Simptome ale anxietatii temporale
SusAnxietatea temporala poate aparea sub diverse forme.
Esti mereu ingrijorat ca intarzii
Este normal sa-ti doresti sa ajungi la timp, pentru ca intarzierea are un impact negativ asupra succesului la scoala sau la locul de munca. Dar stresul produs de o potentiala intarziere poate fi de asemenea daunator. Uitandu-te in permanenta la ceas sau cautand cea mai buna ruta catre destinatie poate sa iti ofere o anumita relaxare, dar cu unele costuri. Acestea te distrag si iti afecteaza capacitatea de a te concentra pe ceea ce ai de fapt de facut.
Anxietatea temporala iti afecteaza si dispozitia, cateva minute de intarziere te fac sa te simti iritat sau furios, chiar daca intarzierea nu este atat de importanta.
Simti nevoia sa te grabesti
Anxietatea temporala poate provoca o dorinta de a te grabi dintr-un loc in altul, chiar fara motiv.
Crezi ca ai ratat unele oportunitati
Poti simti ca ai ratat niste pasi pe care, pana la varsta ta actuala, ar fi trebuit sa-i faci. Poate nu te-ai casatorit inca sau nu ai atins anumite trepte in cariera, sau poate nu ai scris inca acea carte pe care ti-ai dorit sa o scrii dintotdeauna. Mai mult, anxietatea temporala te poate coplesi astfel incat sa nu mai vezi modalitatile prin care ai putea sa-ti atingi aceste obiective.
Te simti nelinistit cand nu iti iese totul cum ai planificat
Poti simti anxietatea temporala cand nu iti atingi scopurile asa cum ti-ai propus intr-o anumita perioada de timp si simti insatisfactie pentru ca mai erau multe alte lucruri de facut. De exemplu, aceasta se poate intampla la intoarcerea dintr-o vacanta.
Muncesti fara pauze sau intreruperi.
Daca ai lua o pauza, te-ai simti vinovat, pentru ca ai impresia ca nu-ti permiti sau ca nu meriti.
Poti dezvolta cronofobie.
Cronofobia este o frica intensa si irationala cu privire la trecerea timpului.
Anxietatea temporala – cauze si solutii
SusSolutia pentru a face fata anxietatii temporale este sa intelegi ce o provoaca, spune Alex Lickerman de la Universitatea din Chicago, doctor in medicina si autor, care a studiat anxietatea temporala. Iata cateva posibile cauze dar si solutii pentru a depasi aceste probleme:
1.Nu stii cand zboara timpul. Este socant ca 82% dintre oameni nu au niciun sistem de gestionare a timpului care sa ii ajute sa isi organizeze treburile. Din aceasta cauza nu intelegi cum trece timpul atat de repede, pierzi controlul si devii anxios. Daca te simti stresat mereu in privinta timpului, incearca sa privesti inapoi la felul in care ti-ai gestionat timpul in ultima vreme, sa observi ce a functionat si ce nu. Ai nevoie de un sistem de gestionare a timpului pentru a profita la maximum de orele de care dispui.
Exista aplicatii care te pot ajuta sa iti organizezi timpul si volumul de munca.
2. Nu ai prioritati clare. Cand nu stii exact ce ai de facut, anxietatea temporala poate deveni o frica existentiala. Simti ca eforturile tale nu au niciun sens. Aceasta iti poate afecta motivatia, performanta in munca si starea ta mentala atunci cand te simti neproductiv in fiecare zi. Solutia este sa iti faci timp pentru a reflecta asupra obiectivelor tale: unde vrei sa fii peste 6 luni? Dar peste un an? Dar peste 5 ani? Cum ti-ai putea imbunatati performantele? Imparte obiectivele mari in mai multe obiective mici. Treptele mici sunt mai usor de urcat. Solutia: fa-ti timp pentru a reflecta asupra obiectivelor tale de ansamblu pentru a-ti crea un impuls in viata ta de zi cu zi. Cum arata satisfactia ta in munca in pozitia ta actuala si cum ar putea fi imbunatatita?
3.Nu iti faci un plan zilnic. Ca sa iti faci o strategie de gestionare a timpului eficienta ai nevoie sa iti construiesti planuri realiste despre cum sa iti imparti timpul intre sarcini si prioritati. Doua capcane importante care cauzeaza anxietate temporala sunt subestimarea timpului necesar pentru indeplinirea unei sarcini si supraestimarea numarului de sarcini pe care le poti indeplini intr-o zi. Acestea te pot face sa te simti depasit de treburi si mereu ramas in urma. Solutia acestei probleme este sa iti programezi sarcini zilnice mai putine si planuri saptamanale in concordanta cu prioritatile tale. Planificand din timp iti maresti sansele de succes.
4.Iti este greu sa spui nu. Nu ne place sa ne dezamagim colegii. Nu este in spiritul echipei sa refuzam ajutorul atunci cand ni se cere. Totusi, nu poti avea timp pentru toti. Incercarea de a face totul duce la o calitate scazuta a lucrului pe care il facem, la renuntarea la obiectivele noastre si la cresterea anxietatii temporale. Solutia este sa-ti pui prioritatile tale pe primul plan si sa inveti sa refuzi solicitarile care iti consuma timpul.S-ar putea sa ti se para incomod pentru inceput, dar cu timpul te vei obisnui, Aminteste-ti ca spunand nu altora iti spui da tie insuti.
5.Te lasi distras. O persoana obisnuita este intrerupta la fiecare 5-15 minute de-a lungul unei zile de munca. Par mici intreruperi, dar adunate ajung la cca 6 ore pe zi. Aceste intreruperi adunate pot sa iti dea tot programul peste cap daca nu stii sa le gestionezi. Solutia este sa iti dezactivezi notificarile de pe aplicatii si sa comunici echipei cand esti ocupat si nu doresti sa fii intrerupt.
6.S-ar putea ca de fapt sa te confrunti cu o problema de sanatate mintala. Depresia, tulburarile de anxietate, ADHD, tulburarea obsesiv-compulsiva se pot manifesta prin anxietate temporala. Daca te confruntati cu anxietatea temporala in ciuda eforturilor de a-ti gestiona timpul, este bine sa consulti un specialist in sanatate mintala, Viata profesionala si problemele de zi cu zi nu ar trebui sa fie o lupta si exista resurse pentru a te ajuta sa functionezi cat mai bine.
Invinge anxietatea temporala
SusGestionarea anxietatii temporale presupune in primul rand alinierea eforturilor tale de zi cu zi cu obiectivele pe termen scurt si cele pe termen lung. Pornind de aici, poti incepe sa-ti creezi un sistem de gestionare a timpului care sa te ajute sa faci zilnic progrese catre prioritatile tale. Timpul tau este cea mai valoroasa resursa, dar din pacate este limitat la un numar fix de ore in fiecare zi. Folosind la maximum aceste ore te poate ajuta sa-ti atingi scopurile, sa fii mai motivat la locul de munca, sa refuzi sa faci lucruri pentru care nu ai timp sau energie si, in ultima instanta, sa faci cat mai multe cu cat mai putin stres. In acest scop, s-au creat tehnici si metode care sa ne ajute in gestionarea mai buna a timpului si prioritizarea mai avantajoasa a sarcinilor. Concentrandu-te pe momentul prezent, pe ceea ce faci in momentul de fata, in loc sa te ingrijorezi gandindu-te la ce ar putea merge rau mai tarziu, poate fi cheia reusitei. Exista acum numeroase metode prin care se poate gestiona timpul de lucru, metode care poarta denumiri interesante cum ar fi tehnica Pomodoro, Matricea Eisenhower, tehnica Eat the frog, Regula celor 10 minute, Inbox Zero sau chiar Metoda Seinfeld, folosita de celebrul comedian pentru a-si gestiona timpul zilnic de creatie. Desi pare usor, este nevoie de practica si de perseverenta pentru ca aceste metode sa dea rezultate.
Concluzii
SusLipsa timpului poate fi resimtita ca o forma de saracie. Din pacate, spre deosebire de alte aspecte ale vietii noastre, timpul nu este in controlul nostru. Aceasta natura incontrolabila a timpului este cea care provoaca anxietatea temporala. Accepta aceasta realitate , intelege si recunoaste relatia cu timpul. Nu ignora si nu incerca sa manipulezi modul in care timpul iti afecteaza viata. Multe persoane sufera de aceasta anxietate temporala. Toti vor sa-si foloseasca timpul cat mai bine. Dar ingrijorandu-te permanent de trecerea timpului poate provoca mai mult rau decat bine.
Bibliografie
Amen, Daniel G. (1998). Change your brain, change your life : the breakthrough program for conquering anxiety, depression, obsessiveness, anger, and impulsiveness (1st ed.). New York: Times Books
Lakein, Alan (1973). How to Get Control of Your Time and Your Life. New York: P.H. Wyden
Fowler, Nina (September 5, 2012). "App of the week: Eisenhower, the to-do list to keep you on task". Venture Village
Allen, David (2001). Getting things done: the Art of Stress-Free Productivity. New York: Viking
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Mihaela Anca Dragan -