Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 alimente indicate in prevenirea stresului!

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Ce este stresul

Sus
10 alimente indicate in prevenirea stresului!

Stresul este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate asupra sa de catre un spectru larg de agenti cauzali fizici, chimici, biologici, psihici.

Stresul prelungit poate determina aparitia a diferite afectiuni, cum ar fi:
-
hipertensiunea arteriala,
- infarctul de miocard,
- accidentul vascular cerebral,
- depresie,
- anxietate,
- sindromul de oboseala cronica,
- sindromul de intestin iritabil,
- obezitate,
- migrene si diferite afectiuni respiratorii.

De asemenea, stresul slabeste sistemul imunitar, lasand pacientul vulnerabil fata de afectiunile autoimune, infectii sau cancere.

Cuprins articol

  1. Ce este stresul
  2. Manifestari ale stresului
  3. Remedii naturiste
  4. Alti nutrienti recomandati
  5. Ce trebuie evitat?
  6. Citeste pe aceeasi tema

Manifestari ale stresului

Sus

Manifestari: tahicardie, polipnee, senzatia de uscaciune in gura, transpiratii, tremor, pierderea sau cresterea in greutate, indigestie, infectii recurente, cefalee, deficit de concentrare, irascibilitate, tulburari ale somnului.

Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel cerebral (hipofiza) o "reactie de alarma", care stimuleaza secretia de corticotrofina (ACTH), si , prin aceasta, de hormoni suprarenalieni (cortizol) care modifica echilibrul psihofiziologic al subiectului si antreneaza indeosebi o tahicardie, o hiperventilatie si o vasoconstrictie arteriala.
Atunci cand stresul ramane minor joaca un rol pozitiv ameliorand capacitatile de adaptare la presiune; nu acelasi lucru se intampla atunci cand cauzele sunt profunde sau prelungite.

Remedii naturiste

Sus

Urmatoarele alimente te pot ajuta sa faci fata stresului, deoarece contin antioxidanti si mentin nivelul neurotransmitatorilor ridicati pentru o stare permanenta de bine.
1. Asparagus
Cand esti stresat/a organismul elibereaza o serie de hormoni care afecteaza starea generala de sanatate. Asparagus detine o cantitate ridicata de acid folic (face parte din complexul vitaminelor B), care ajuta la echilibrarea starii de sanatate.
Vitaminele din complexul B sunt necesare pentru a produce serotonina – o substanta care actioneaza direct si in mod pozitiv asupra starii psihice a pacientului.

2. Carne de vita
Carnea de vita contine un nivel ridicat de zinc, fier si vitamine din complexul B, astfel ajuta la echilibrarea starii psihice a pacientului.
3. Lapte
Acesta contine o cantitate ridicata de antioxidanti (vitaminele B2 si B12), dar si proteine si calciu. Alimentele cu un continut ridicat de calciu si magneziu sunt foarte importante pentru organism deoarece contribuie la intarirea sistemului muscular.
Din aceste motive, specialistii ne recomanda sa incepem ziua cu un bol mare cu lapte si cereale integrale.

4. Branza
Branza contine cantitati semnificative de proteine si calciu. Alimentele care contin cantitati ridicate de proteine si cantitati scazute de zahar, nu determina cresterea glicemiei, oferind pacientului o stare indelungata de bine.
5. Portocale
Portocalele contin o cantitate ridicata de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant natural care se lupta cu radicalii liberi eliberati in conditii de stres. De asemenea, acest antioxidant amelioreaza simptomele si scurteaza perioada infectiilor acute de tract respirator („racelilor”), declansate de cele mai multe ori de stres. Alte surse bune de vitamina C sunt kiwi, capsunile, citricele, maceesele.

6. Migdale
Migdalele contin vitaminele B2 si E, magneziu si zinc. Asemanator vitaminei C, vitamina E lupta impotriva radicalilor liberi asociati cu aparitia stresului si a afectiunilor cardiovasculare. Magneziul are un efect calmant asupra sistemului muscular iar zincul imbunatateste sistemul imunitar.

7. Afine
Acestea sunt bogate in vitamina C si alti antioxidanti.

8. Ton
Tonul contine o cantitate ridicata de vitamina B6 si B12, despre care se stie ca determina o stare de bine, dar sunt si o sursa sigura de proteine.

9. Cereale fortifiante
Fulgii de porumb au un continut ridicat in acid folic si in alte vitamine din complexul de vitamine B, care ajuta la reducerea stresului.
Asemanator fulgilor de porumb care contin acid folic si vitamine ce lupa impotriva stresului, cerealele din orez expandat constituie o alta modalitate sanatoasa de a-ti incepe ziua. Pentru o gustare rapida, sanatoasa si consistenta amesteca cereale cu fructe confiate si nuci.

10. Cartofi
Cartofii contin o cantitate importanta de carbohidrati complecsi, care scad intensitatea raspunsului organismului la stres, prin completarea nivelului de serotonina.

Alti nutrienti recomandati

Sus

Biotina
Biotina sau vitamina B7 sau vitamina H ajuta organismul sa metabolizeze proteinele, grasimele si carbohidratii care se gasesc in alimente. Biotina este importanta in perioadele de stres deoarece determina organismul sa utilizeze glucoza si sa stabileasca un echilibru intre celelalte vitamine din complexul B.
Se gaseste in: carne de curcan, de miel, de pui, de vita, oua, branza, conopida, arahide, crabi sau stridii.

Calciul
Calciul favorizeaza transmisiile nervoase si este implicat in contractiile musculare. De asemenea, calciul determina scaderea presiunii sanguine.
Se gaseste in: broccoli, lapte, carne, tofu, soia, somon sau iaurt.

Fibre nedigerabile (insolubile)
Acestea amelioreaza constipatia, care apare frecvent in randul persoanelor stresate.
Se gasesc in: smochine, mazare, orez, grau, prune si orez brun.
Fibre solubile
Acestea sunt utile in cazul pacientilor ce sufera de diaree ca manifestare a stresului cronic. Fibrele determina absorbtia excesului de apa si amelioreaza tranzitul intestinal.
Se gaseste in: morcovi, ovaz si mazare.

Lizina
Lizina este un aminoacid utilizat in prevenirea aparitiei herpesuluil, care adesea reapare din cauza stresului.
Se gaseste in: carne de pui, de vita, de curcan, cartofi, branza, produse din soia, oua, lapte si peste.

Niacina
Niacina sau vitamina B3 ajuta organismul sa elibereze energia din carbohidrati, punand-o la dispozitia organismului. De asemenea, niacina joaca un rol important in controlarea glicemiei si stimuleaza functionarea sistemului nervos.
Se gaseste in: orez brun, ton, carne de miel, pui sau curcan, rodii si cereale din grau.

Acid pantotenic
Acidul pantotenic sau vitamina B5 stimuleaza producerea hormonilor antistres cand pacientul trece printr-o perioada dificila din punct de vedere psihologic, cum ar fi: migrene, oboseala cronica sau sevraj nicotinic.
Se gaseste in: avocado, ciuperci, iaurt, somon si seminte de floarea soarelui.
Riboflavina
Riboflavina sau vitamina B2 stimuleaza toatele vitaminele din grupa B pentru o mai buna functionare. Totodata, riboflavina imbunatateste sistemul imunitar, care poate fi grav afectat de stres.
Se gasete in: avocado, carne de rata, de porc, de miel, ciuperci, lapte, iaurt.

Tiamina
Tiamina sau vitamina B1 este esentiala pentru transformarea carbohidratilor in energie, in timp ce stimuleaza si functionarea celulelor nervoase.
Se gaseste in: asparagus, ton, somon, avocado, lapte din soia, carne de porc, ovaz, seminte de floarea soarelui si orez alb.

Vitamina B12
Vitamina B12 actioneaza impreuna cu celelalte vitamine din complexul B, ajutand la transformarea alimentelor in energie, in timp ce sustin si buna functionare a sistemului nervos.
Se gaseste in: carne de vita, de miel, ton, pastrav, stridii, crab si iaurt.
Vitamina B6
Vitamina B6 stimuleaza producerea de neurotransmitatori, cum ar fi serotonina, care joaca un rol decisiv in lupta impotriva stresului, si, totodata, determina intarirea sistemului imunitar.
Se gaseste in: cartofi dulci, avocado, mango, banane, seminte de floarea soarelui, ton, somon, carne de porc, curcan, carne de pui, orez brun, cartofi.

Ce trebuie evitat?

Sus

- Cafeina creste nivelul hormonilor care provoaca stresul si determina insomnie.
- Alcoolul conduce la aparitia depresiei si deshidrateaza organismul.
- Evita gustarile dulci cand te simti stresat/a, deoarece nivelul de zahar din sange creste brusc, si apoi scade la fel de repede, determinand pierderea energiei din organism. De asemenea, zaharul „consuma” nutrientii importanti din organism, cum ar fi compelxul de vitamine B. Inlocuieste aceste gustari cu putina miere, dulceata de fructe sau curmale.
- Fumatul consuma din cantitatea de antioxidanti din organism. Renunta la fumat si consuma foarte multe fructe si legume.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate