Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Macrocitoza: ce semnifica si de ce este esential sa o descoperi la timp

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Ce este macrocitoza

Sus
Macrocitoza: ce semnifica si de ce este esential sa o descoperi la timp

Macrocitoza reprezinta termenul medical ce descrie o anomalie a celulelor rosii din sange, numite si eritrocite.

Macrocitoza inseamna ca aceste eritrocite au dimensiuni prea mari.

Desi nu este un diagnostic de sine statator, macrocitoza este evidentiabila prin analize de sange si poate avea semnificatii patologice.

Cuprins articol

  1. Ce este macrocitoza
  2. Cum se manifesta
  3. Prevalenta
  4. Semne si simptome
  5. Cauze
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Prognostic
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

Hemoleucograma completa reprezinta analiza de sange ce evalueaza toti componentii celulari si plasmatici ai sangelui, inclusiv eritrocitele.

In cadrul acestei analize, parametrul numit VEM sau Volum Eritrocitar Mediu ne ofera indicatii in legatura cu dimensiunea eritrocitelor sau celulelor rosii.

Macrocitoza este atunci cand valoare VEM este mai mare de 100 fL.

Macrocitoza nu este intotdeauna dovada unei patologii serioase, insa in unele cazuri indica incapacitatea celulelor rosii de a-si indeplini functia: transportul oxigenului in organism.

De cele mai multe ori macrocitoza se asociaza cu anemie in ceea ce se numeste anemie macrocitara.

Prevalenta

Sus

Aproximativ 2% pana la 4% dintre persoane au macrocitoza, iar mai mult de jumatate dintre acestia (60%) au si anemie.

Anemia reprezinta scaderea numarului celulelor rosii, ceea ce face oxigenul mai putin disponibil pentru celulele din organism.

Macrocitoza izolata, fara anemie, este mai frecventa in randul copiilor, varstnicilor si femeilor insarcinate. Aceasta este de regula tranzitorie si nu necesita tratament.

Semne si simptome

Sus

Deseori singurul semn de macrocitoza este o valoare crescuta a VEM-ului pe hemoleucograma, indicand dimensiunea crescuta a eritrocitelor.

Atunci cand apar simptome, acestea sunt legate de ceea ce a cauzat macrocitoza de la inceput.

De exemplu, pacientii cu anemie macrocitara pot avea slabiciune generalizata si paloare.

Daca macrocitoza este cauzata de o deficienta nutritionala, pot aparea simptome precum diareea, tulburarile de memorie sau problemele de echilibru.

Astfel tabloul clinic variaza si este dictat de patologia ce a indus macrocitoza.

Cauze

Sus

Maduva osoasa este locul in care sunt sintetizate celulele sanguine, inclusiv eritrocitele.

Astfel diverse patologii ce afecteaza maduva, dar si unele afectiuni hematologice ce interfera cu structura eritrocitelor, pot cauza macrocitoza.

Cele mai frecvent intalnite cauze de macrocitoza includ:

Deficiente nutritionale: corpul are nevoie de nutrienti precum vitamina B12 si acid folic pentru ca celulele rosii sa ramana integre. Atunci cand exista deficiente ale acestora, se poate instala anemia macrocitara: eritrocite putine si de dimensiuni prea mari

Medicamente: numerosi agenti farmacologici pot induce macrocitoza, cel mai frecvent fiind vorba despre medicamente chimioterapice utilizate in oncologie

Consumul excesiv de alcool: consumul exagerat de alcool va induce probleme de absorbtie a vitaminelor si nutrientilor, ducand la defecte de sinteza eritrocitara

Bolile hepatice: macrocitoza poate fi un semn de afectare hepatica

Anemie hemolitica: in cadrul acestei patologii, eritrocitele mor precoce. In urma degradarii eritrocitelor, maduva elibereaza in circulatie celule rosii imature numite reticulocite.

Reticulocitele vor fi interpretate ca si macrocite, fiind celule incomplet dezvoltate care nu reusesc sa transporte tot oxigenul necesar

Hemoragii masive: reticulocitele sunt sintetizate si eliberate compensator si in cazul unor hemoragii masive

Sindrom mielodisplazic: un tip de cancer ce impiedica maduva osoasa din a produce suficiente celule rosii sanatoase

Hipotiroidism: pacientii cu aceasta dereglare hormonala pot avea macrocitoza cu sau fara anemie asociata

Uneori insa macrocitoza nu are o cauza evidenta, in special cand este vorba despre macrocitoza izolata, neasociata cu anemie.

Diagnostic

Sus

Macrocitoza reprezinta dimensiunea crescuta a celulelor rosii, caracteristica evidentiabila cu ajutorul analizelor de sange uzuale.

Valoarea VEM din cadrul unei hemograme va determina prezenta sau absenta macrocitozei, majoritatea laboratoarelor folosind 100 fL ca si valoare de referinta.

In functie de valoarea VEM peste cea de 100, medicii pot determina severitatea macrocitozei; de exemplu, o valoare mai mare de 115 indica de regula o anemie macrocitara severa numita anemie megaloblastica.

In functie de tabloul clinic si de alti parametrii ai hemoleucogramei, medicii pot extinde analizele si testele paraclinice diagnostice pentru a identifica o cauza.

Este important sa va informati medicul in legatura cu medicamentele luate in ultima vreme, consumul de alcool sau de alte substante recreationale.

Testele aditionale pot include:

- Citologie sanguina: o proba de sange periferic va fi analizata sub microscop, pentru a se identifica anomalii celulare

- Dozarea nivelului de B12 si de acid folic: nivelurile reduse de B12 si de folat indica deficiente nutritionale ce ar putea fi responsabile inclusiv de macrocitoza

- Teste functionale hepatice: dozarea enzimelor hepatice va oferi informatii in legatura cu sanatatea ficatului

- Biopsie medulara: in suspiciunea de afectare a maduvei osoase, medicul poate preleva o proba medulara pentru analiza microscopica

Tratament

Sus

Macrocitoza nu va necesita intotdeauna un tratament specific, in special in cazurile in care nu exista anemie asociata, iar restul analizelor sunt normale.

In restul cazurilor tratamentul se va adresa cauzei macrocitozei.

Deficitele nutritionale vor fi tratate prin adaptarea dietei si administrarea suplimentelor alimentare, medicamentele ce induc macrocitoza vor fi intrerupte/inlocuite la recomandarea medicului, iar anemia severa in urma unei hemoragii va fi tratata prin transfuzii sanguine.

Bolile medulare necesita investigatii si tratament hematologic de specialitate.

Discutati cu medicul dumneavoastra in legatura cu optiunea optima de tratament si de probabilitatea de vindecare a patologiei de fond.

Preventie

Sus

Nu toate cauzele de macrocitoza pot fi prevenite, insa anumite obiceiuri va pot reduce riscul.

Consumul de alimente bogate in vitamina B12 si in acid folic, precum pestele, lactatele si cerealele fortificate, poate reduce riscul de anemie macrocitara.

Limitarea consumului de alcool va reduce de asemenea riscul.

Mai mult decat atat, analizele sanguine anuale, de rutina, vor ajuta la identificarea din timp a dereglarilor sanguine si a bolilor medulare, ceea ce ajuta la prevenirea complicatiilor.

Prognostic

Sus

Medicul hematolog este de regula cel care se va ocupa de diagnosticul si tratamentul macrocitozei si a patologiilor de fond.

In special daca aveti macrocitoza si anemie, este esential sa apelati la ajutor medical pentru tratament de specialitate.

Concluzie

Sus

Macrocitoza reprezinta dimensiunea prea mare a eritrocitelor sanguine, fiind o caracteristica hematologica cu semnificatii variabile.

In unele cazuri este reversibila si inofensiva, iar alteori indica patologii mai grave ce includ o componenta sanguina.

Discutati cu medicul despre potentialele cauze ale macrocitozei, eventualele metode de preventie si optiunile potrivite de tratament.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24814-macrocytosis
https://www.mayoclinic.org/macrocytosis/expert-answers/faq-20058234


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate