Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Durerea toracica la copii: ce trebuie sa stii

Actualizat la data de: 17 Iunie 2024
Consultant medical:

Dr. Istrate Victoria
Medic specialist in Pediatrie

Clinica: Spitalul de Pediatrie MedLife Bucuresti

Informatii generale

Sus
Durerea toracica la copii: ce trebuie sa stii

Durerea toracica la copii este adesea asociata de parinti cu probleme cardiace, insa in majoritatea cazurilor nu este vorba de asa ceva. Studiile indica faptul ca mai putin de 4% dintre copiii care se prezinta la medic cu dureri in piept au o afectiune cardiaca.

In cele mai multe cazuri, durerea toracica la copii este cauzata de afectiuni ale peretelui toracic, plamanilor, sau are origini digestive sau psihogene. Orice leziune care afecteaza structurile anatomice ale toracelui poate provoca durere. De asemenea, durerea toracica poate fi uneori rezultatul iradierii durerii de la alte sisteme.

Cea mai frecventa cauza a acestui simptom este de natura musculoscheletala. Alte cauze comune includ aspiratia de corp strain, infarctul sau ischemia miocardica, tulburarile de ritm, embolia pulmonara si exacerbarea severa a astmului.

Medicul de familie si pediatrul sunt specialistii la care ar trebui sa se prezinte initial un copil cu astfel de simptome. In urma anamnezei si a examenului obiectiv (evaluarea pe aparate si sisteme), acestia pot suspecta o cauza cardiaca si pot indruma parintii catre medicul cardiolog pediatru.

Cuprins articol

  1. Informatii generale
  2. Care sunt cauzele durerii toracice la copii
  3. Cand e recomandat sa consulti un specialist pentru copilul tau
  4. Tratament
  5. Ce poti face pentru a preveni durerile toracice ale copilului tau
  6. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt cauzele durerii toracice la copii

Sus

Cauze cardiace

Durerea toracica poate fi cauzata de afectarea muschiului inimii (miocard) sau a membranei care inveleste inima (pericard). Aceasta se manifesta ca o durere precordiala, localizata in fata inimii, in dreptul sternului, care, de obicei, nu se agraveaza odata cu respiratia si poate iradia din regiunea precordiala in umar, brat sau mandibula.

Spre deosebire de patologia cardiaca a adultului, unde durerea toracica apare de obicei din cauza irigarii defectuoase a inimii (infarct miocardic), la copii durerea toracica provocata de o afectiune cardiaca este extrem de rara (1-4% dintre copiii care acuza dureri toracice au o boala de inima). Aceasta poate fi determinata de o boala structurala a inimii pe care copilul o poate avea de la nastere (congenitala) sau de o infectie dobandita a miocardului (miocardita) sau a pericardului (pericardita).

Cauze musculoscheletale (care tin de peretele toracic)

Peretele toracic este alcatuit dintr-un schelet osos (stern, coaste, coloana vertebrala), pe care se insera muschii. Pentru o consolidare mai buna a peretelui toracic, intervin o serie de cartilaje, a caror inflamatie cauzeaza o boala numita costocondrita, una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de piept la copii.

Cand durerea de torace este cauzata de afectarea peretelui toracic, exista, probabil, in antecedentele personale, un istoric de traumatism la acest nivel. In timpul consultului, cand medicul presiune pe anumite zone ale peretelui toracic, copilul va resimti durere localizata in zona afectata.

Aceeasi durere localizata, poate sa fie accentuata daca punem copilul mare, cu care se poate colabora, sa inspire profund. Durerea ce tine de muschi poate fi localizata chiar in capul pieptului, cand copilul este racit si tuseste foarte tare sau frecvent, solicitandu-si muschii accesori. Pot exista chiar spasme musculare foarte dureroase la nivelul toracelui.

Cauze respiratorii

Cutia toracica adaposteste inima si plamanii, motiv pentru care diverse afectiuni ale plamanilor si ale membranei care ii inveleste (pleura) pot cauza dureri in piept la copii.

Durerea toracica din pneumonie („aprindere la plamani”) poate sa apara sub forma unui junghi toracic la locul unde este situata pneumonia, fiind accentuata in special cand pacientul inspira profund sau tuseste. Asociat durerii toracice, copilul poate prezenta: febra, transpiratii, tuse cu expectoratie, astenie, greata sau chiar varsaturi, si dificultati in respiratie.

Pleurezia este o acumulare de lichid intre cele doua foite care inveleste plamanii. Pe langa durerea toracica, ce indica sediul pleureziei, pacientul prezinta, de regula, dificultati in a respira. Aceasta poate insoti pneumonia, fiind de cele mai multe ori o complicatie a bolii.

Tuberculoza pulmonara este o infectie bacteriana care afecteaza in principal plamanii, cauzand durere toracica, tuse frecventa, uneori cu sange, pierdere in greutate si transpiratii nocturne.

Cauze digestive

Refularea continutului stomacului in esofag, specifica bolii de reflux gastro-esofagian, poate cauza dureri de piept la copil, localizate mai ales in spatele sternului.

Bolile pancreasului si ale vezicii biliare (fiere) pot cauza dureri abdominale, care se raspandesc la nivelul toracelui.

Cauze psihice

Intr-o situatie stresanta (atac de panica), copilul poate sa prezinte dureri toracice.

Cand e recomandat sa consulti un specialist pentru copilul tau

Sus

Prezentarea in regim de urgenta la medic, cu un copil care prezinta durere toracica este necesara daca durerea:

  • s-a agravat in ultimele ore;
  • a aparut in timpul activitatii fizice sau a unor situatii stresante;
  • este insotita de probleme respiratorii sau lesin.

Pediatrul este cel care poate depista daca durerea in piept este provocata de o afectiune a inimii. Pentru inceput, medicul va pune intrebari referitoare la debutul durerii toracice, durata, localizarea, iradierea durerii, factorii declansatori sau agravanti, fenomenele insotitoare, intensitatea, prezenta unei patologii preexistente la copil sau in familie. Examenul obiectiv presupune evaluarea frecventei cardiace si respiratorii, a tensiunii arteriale, precum si un examen minutios pe aparate si sisteme.

In cazul in care medicul sesizeaza zgomote anormale ale inimii (aritmii) sau alte zgomote care survin intre bataile inimii (sufluri), remarca modificari ale tensiunii arteriale sau ale traseului EKG (electrocardiograma), durerea toracica este foarte probabil de cauza cardiaca, iar pacientul trebuie directionat catre medicul cardiolog pediatru. Acesta, in urma consultului si a investigatiilor suplimentare (ecografie cardiaca, radiografie toracica, analize de sange), va stabili care este boala de inima care a produs durerea.

Daca copilul prezinta, asociat durerii toracice, simptome respiratorii (respira greu, tuseste, ii curge nasul, respira suierator), trebuie sa se prezinte la medicul specialist pediatru care, in urma consultului, poate decela zgomote anormale la nivelul plamanului ce sugereaza o pneumonie, o bronsita, pleurezie sau chiar o criza de astm bronsic. Radiografia pulmonara (daca este necesara) poate confirma unul dintre aceste diagnostice.

Daca copilul prezinta intensificarea durerii la presiune aplicata pe torace, medicul poate constata o afectiune care tine de peretele toracic. De cele mai multe ori poate fi vorba despre o lovitura la nivelul pieptului.

Prezentarea la medic este necesara si in situatia in care copilul manifesta, pe langa durere in spatele sternului (disconfort toracic), senzatie de arsura persistenta (pirozis), greata sau raguseala (mai ales dimineata), tuse seaca. In aceasta situatie, durerea toracica este foarte probabil de cauza digestiva, determinata de refularea continutului stomacului in esofag (reflux gastro-esofagian).

Daca sunt excluse cauzele organice si copilul continua sa acuze durere toracica in caz de situatii stresante, probabil este vorba de o cauza psihica care necesita prezentarea la medicul specialist psihiatru.

Tratament

Sus

Tratamentul durerilor toracice la copil vizeaza cauzele care le produc. Data fiind multitudinea de posibilitati si riscul de deces al anumitor afectiuni, este necesara prezentarea la medicul specialist cat mai precoce, chiar daca se va dovedi ulterior ca afectiunea nu este una grava.

Pentru a exclude sau confirma o cauza cardiaca, foarte importanta este anamneza, examenul clinic si ideal ar fi ca fiecare cabinet medical sa aiba acces la un electrocardiograf. In general, parintii sunt si ei foarte stresati si se mai linistesc daca medicul ii asigura ca cel mic nu are o boala de inima. Tratamentul, in situatia in care se constata o patologie cardiaca, vizeaza in totalitate patologia respectiva si severitatea ei. Exista o serie de optiuni, incepand de la terapia medicamentoasa pana la cea chirurgicala.

Daca durerea de piept e cauzata de o afectiune musculoscheletala toracica, se pot administra, la indicatia medicului, medicamente impotriva durerii, atat pe cale orala, cat si sub forma de crema aplicata pe locul dureros.

In cazul unei boli localizate la plamani, care poate cauza durerea toracica la copil, medicul va prescrie, in functie de cauza si gravitatea bolii cauzatoare, tratament medicamentos si masuri igieno-dietetice.

Bolile digestive care se pot manifesta cu dureri de piept vor fi tratate de medicul pediatru in colaborare cu medicul gastroenterolog pediatru.

Cauzele psihogene de dureri toracice la copil se trateaza asigurandu-se un mediu ambiant in care copilul sa fie cat mai relaxat, prin invatarea unor tehnici care sa reduca stresul sau cu medicamente ce reduc anxietatea, in functie de recomandarea medicului psihiatru.

Ce poti face pentru a preveni durerile toracice ale copilului tau

Sus

Un mod de viata sanatos, cu respectarea unui regim alimentar echilibrat in principii nutritive, consum de fructe si legume zilnic, respectarea orarului meselor si al orelor si duratei somnului, plimbarea in aer curat, respectarea programului de vaccinare, prezentarea la consulturi profilactice, petrecerea unui timp de calitate in cadrul familiei sunt factori care contribuie la prevenirea aparitiei durerilor toracice la copii.

Bibliografie

https://www.verywellhealth.com/causes-of-back-pain-in-kids-4071958


Medici specialisti Pediatrie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate