Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Osteomielita vertebrala, o infectie periculoasa a coloanei

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2023

Ce este osteomielita vertebrala

Sus
Osteomielita vertebrala, o infectie periculoasa a coloanei

Osteomielita vertebrala este o infectie rara a coloanei vertebrale, mai exact a vertebrelor, oase mici ce formeaza coloana vertebrala si adapostesc maduva spinarii.

Este cauzata de bacterii sau fungi iar uneori poate fi rezultatul unui traumatism ce poate aparea post-operator sau poate fi rezultatul unei infectii raspandite din alt focar catre vertebre.

Desi, considerata o patologie rara, osteomielita vertebrala este severa si periculoasa.

Cuprins articol

  1. Ce este osteomielita vertebrala
  2. Prevalenta
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Metode de diagnostic
  6. Optiuni de tratament
  7. Preventie
  8. Prognostic
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Prevalenta

Sus

Conform cercetatorilor, mai multe persoane de sex masculin dezvolta ostomielita vertebrala.

Sansele cresc de asemenea pe masura inaintarii in varsta. Alti factori de risc pentru aceasta afectiune sunt:

• Starea generala alterata, traiul in institutii spitalicesti/centre speciale
• Necesitatea de dializa
• Prezenta siclemiei
• Injectiile de medicamente sau alte substante, in conditii nesigure si nesterile

Incidenta la nivel mondial este de 4.8 la 100.000 de persoane, cu o rata inca in crestere. Rata exacta insa este dificil de cunoscut, fiind o patologie greu de diagnosticat.

Semne si simptome

Sus

Semnele si simptomele variaza ca moment de aparitie si intensitate de la pacient la pacient. Acestea pot avea caracter episodic, sau pot fi cronice, inrautatindu-se in timp.

Cele mai comune semne si simptome raportate de catre pacienti includ:
• Durere de spate ce se inrautateste la miscare si nu se amelioreaza la antialgice obisnuite, aplicare de caldura sau gheata sau repaus fizic
• Slabiciune generalizata
• Senzatii de amorteala, parestezii (furnicaturi) la nivelul membrelor inferioare si superioare
• Pierdere neintentionata in greutate
• Febra (nu intotdeauna prezenta)

Cauze

Sus

Osteomielita este o infectie cauzata de bacterii sau fungi, iar cel mai comun agent patogen este bacteria Stafilococ auriu. Stafilococul este o bacterie comuna, responsabila de multe infectii si deseori prezenta in cavitatile organismului fara sa produca consecinte (30% din populatie are stafilococ in cavitatile nazale). Totusi, infectiile cu stafilococ pot fi foarte severe atunci cand apar.

Alte tipuri de agenti patogeni ce pot provoca osteomielita sunt fungii precum Mycobacterium Tuberculosis, acelasi agent responsabil de aparitia tuberculozei.

Modalitatea de infectie a osului variaza de la traumatisme la raspandire pe cale hematogena.

Daca suferiti un traumatism ce duce la o fractura osoasa, stafilococul de pe suprafetele externe poate patrunde la nivel osos, cauzand osteomielita. Sangele infectat prin alte modalitati poate de asemenea transmite bacteria pana la os. Uneori o infectie aparent banala, precum infectia urinara, lasata netratata poate duce la raspandirea infectiei si generalizarea ei pana la osteomielita.

Desi este o infectie, osteomielita vertebrala nu este contagioasa.

Metode de diagnostic

Sus

Osteomielita in general, inclusiv osteomielita vertebrala, este o patologie dificil de diagnosticat, ce impune probleme din cauza similaritatii simptomelor cu alte patologii.

Astfel, in urma anamnezei si examenului obiectiv, medicul va stabili un diagnostic de etapa, un sindrom format din totalitatea simptomelor. Acesta va avea insa nevoie de teste paraclinice specifice, pentru a identifica diagnosticul exact.

Testele includ:

Analize de sange pentru a identifica semne de inflamatie, patologii hematologice, semne de infectie. Analizele pot include si examinarea lichidului articular, a diferitelor tesuturi sau secretii purulente prezente si suspecte, pentru a identifica agentul patogen responsabil

Teste imagistice precum RMN, CT si radiografii osoase. Medicul poate recomanda si o densitometrie osoasa sau scintigrafia osoasa

Biopsia osoasa. Medicul preleveaza un mic fragment osos, care este ulterior analizat la microscop si in laboratorul de microbiologie. Biopsia se realizeaza sub ghid imagistic, de obicei CT

Optiuni de tratament

Sus

Pentru a trata osteomielita vertebrala, medicul va face o antibiograma pentru a identifica antibioticul potrivit de care aveti nevoie, in functie de agentul microbian responsabil de infectie.

Tratamentul medicamentos va fi administrat initial intravenos, ulterior oral. Durata totala de tratament va fi de 6 saptamani. Medicul va recomanda si dispozitive de suport al coloanei vetebrale, pentru a mentine coloana dreapta si pentru a stabiliza vertebrele acum fragile.

In cazurile avansate poate fi nevoie de interventie chirurgicala, pentru a drena lichidul purulent format sau pentru a stabiliza direct vertebrele deplasate sau lezate in evolutia bolii.

Preventie

Sus

Osteomielita vertebrala poate fi prevenita prin evitarea factorilor de risc.

Puteti lua urmatoarele masuri de preventie:

• Evitati injectarea medicamentelor sau a substantelor neprescrise de catre un medic, inafara unui mediu steril si a personalului instruit
• Gestionati diabetul zaharat si alte boli cronice, respectand indicatiile medicului
• Evitati infectiile cutanate, prin ingrijirea ranilor superficiale si evitarea contaminarii suplimentare
• Mentineti un stil de viata sanatos, pentru un sistem imunitar bun
• Evitati situatiile extreme ce va pot pune in pericol de accidentare si fracturi osoase

Prognostic

Sus

In prezenta tratamentului corect, recuperarea in urma osteomielitei vertebrale este posibila in pana la 6 saptamani.

Totusi, poate dura pana la 6 luni inainte sa aveti o recuperare completa, cu reluarea tuturor activitatilor obisnuite. In lipsa tratamentului insa, prognosticul nu este favorabil din cauza riscului de septicemie si leziuni vertebrale permanente.

In 20% dintre cazurile de osteomielita vertebrala apare decesul.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Oricand aveti simptome sugestive pentru osteomielita sau alte afectiuni osoase, apelati la ajutor medical.

Daca tocmai ati avut o interventie chirurgicala, daca ati trecut recent printr-o infectie si aveti dureri de spate, apelati la ajutor medical cat mai curand. Inclusiv procedurile din sfera stomatologica sau injectiile intravenoase ce duc la aparitia simptomelor osoase, trebuie raportate si investigate de catre medic.

De asemenea, daca ati fost deja diagnosticat si sunteti tratat pentru osteomielita, nu ezitati sa raportati medicului orice simptom nou sau o inrautatire a simptomelor anterioare.

Concluzie

Sus

Osteomielita vertebrala este o patologie rara, insa periculoasa si potential fatala.

Apare mai ales la persoane cu obiceiuri riscante sau in urma traumatismelor osoase.

Este esential sa va contactati medicul atunci cand apar simptome in urma unor infectii, proceduri chirurgicale sau administrari intravenoase de medicamente.

Prognosticul este bun, in prezenta tratamentului corect, insa recuperarea este deseori indelungata.

Bibliografie
https://www.uptodate.com/contents/vertebral-osteomyelitis-and-discitis-in-adults
https://www.healthcentral.com/condition/back-pain/osteomyelitis-vertebral-infection


Medici specialisti Ortopedie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate