Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Trombocitopenia la copii: cauze, simptome, tratament

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Ce este trombocitopenia la copii

Sus
Trombocitopenia la copii: cauze, simptome, tratament

Trombocitopenia este afectiunea ce se refera la un numar scazut de trombocite din sange. Acest lucru poate conduce la vanatai ce apar cu usurinta, dar si la sangerari excesive.

La copii, trombocitopenia imuna acuta este relativ frecventa si se poate dezvolta dupa o boala virala, cum ar fi varicela. In alte cazuri, afectiunea este de lunga durata, cronica, si poate fi consecinta utilizarii unor medicamente sau poate sa apara pe fondul unei mutatii genetice. Daca un copil prezinta trombocitopenie imuna acuta, de obicei se recupereaza in decurs de 6 luni, iar daca afectiunea este usoara este posibil sa nu fie necesar tratament.

In continuarea articolului sunt prezentate mai multe detalii esentiale despre trombocitopenia la copii, inclusiv informatii cu privire la cauzele, simptomele si optiunile de tratament asociate.

Cuprins articol

  1. Ce este trombocitopenia la copii
  2. Cauzele si tipurile trombocitopeniei la copii
  3. Manifestarile trombocitopeniei la copii
  4. Diagnostic
  5. Optiuni de tratament
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele si tipurile trombocitopeniei la copii

Sus

Un numar redus al trombocitelor la copii poate rezulta in urma mai multor cauze.

Trombocitopenia imuna acuta

Cercetatorii considera ca virusurile, cum ar fi cel care provoaca varicela, ar putea modifica temporar modul in care sistemul imunitar al copilului se comporta si il pot face sa atace trombocitele, ducand la trombocitopenie imuna acuta. Aceasta problema este mai frecventa la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani. De obicei, simptomele sunt usoare si dispar de la sine in decurs de aproximativ 6 luni. Cu toate acestea, 1 din 5 copii cu trombocitopenie imuna acuta vor continua sa dezvolte forma cronica a afectiunii.

Trombocitopenie imuna cronica

Aceasta afectiune este rara la copiii mici, dar este mai frecventa la adolescenti si adulti, in special la femei. Poate dura de la cateva luni la o viata intreaga si necesita tratament de specialitate. La unele persoane trombocitopenia imuna cronica pare sa se vindece, dar reapare dupa o perioada de timp.

Trombocitopenia indusa medicamentos

Trombocitopenia poate sa apara si ca raspuns la consumul unor medicamente. Acest lucru poate pune in pericol viata nou-nascutilor si a copiilor mici. Intr-un studiu de caz efectuat in 2019, un copil a avut o scadere severa a numarului de trombocite dupa ce a primit ranitidina pentru probleme de hranire. Ranitidina poate trata, de asemenea, boala de reflux gastroesofagian. Astfel, intelegerea pe deplin a efectelor ranitidinei si a medicamentelor similare asupra numarului de trombocite la sugari si copii mici necesita mai multe cercetari.

Trombocitopenia cauzata de infectii

Mai multe boli infectioase pot reduce nivelurile trombocitelor si pot provoca trombocitopenie secundara. Unele dintre aceste afectiuni includ HIV, febra denga si malaria. Malaria, in special, poate duce la o reducere severa a nivelului de trombocite. Din acest motiv, specialistii considera ca prezenta trombocitopeniei poate fi un indicator de incredere al malariei la copii.

Trombocitopenia legata de gena MYH9

Trombocitopenia legata de gena MYH9 este o forma distincta a bolii deoarece numarul redus de trombocite este rezultatul unei mutatii genetice, mai degraba decat rezultatul sistemului imunitar. Gena MYH9 este responsabila pentru construirea proteinelor care apar in structura anumitor celule sanguine, inclusiv in trombocite. O persoana poate mosteni aceasta mutatie de la parinti sau o poate dezvolta spontan. Mai multe boli implica o mutatie a genei MYH9 si toate pot provoca trombocitopenie. Exemplele sunt reprezentate de sindromul Epstein, sindromul Fechtner, anomalia May-Hegglin si sindromul Sebastian.

Anemia aplastica

Anemia aplastica este o forma de insuficienta a maduvei osoase care poate provoca trombocitopenie. In cazul acestei afectiuni, maduva osoasa produce mai putine globule rosii si albe, dar si mai putine trombocite. In cele mai multe cazuri, anemia aplastica se dezvolta fara o cauza evidenta, iar medicii se refera la aceasta ca anemie aplastica idiopatica. Cu toate acestea, unii copii pot mosteni afectiunea sau o pot dezvolta dupa o infectie. Conform studiilor de specialitate, insuficienta maduvei osoase tinde sa apara intre 1 si 5 ani sau intre 12 si 20 de ani.

Manifestarile trombocitopeniei la copii

Sus

Unele dintre cele mai graitoare manifestari ale trombocitopeniei sunt vanataile. Aceste zone violete ce apar cu usurinta la nivelul pielii pot fi insotite si de alte simptome, precum:
• Pete mici si rosii ce seamana cu eruptiile cutanate;
• Sangerari usoare;
• Vezicule sangerande la nivelul cavitatii bucale;
• Prezenta sangelui in urina;
• Sangerari menstruale abundente la adolescente.

Diagnostic

Sus

Pentru a diagnostica trombocitopenia si a stabili cauza acesteia, specialistii iau in considerare mai multe elemente, precum istoricul medical al unei persoane, rezultatele unui examen fizic si rezultatele altor investigatii medicale.

Medicul va intreba si trebuie informat cu privire la orice element care ar putea afecta nivelul trombocitelor. Astfel, trebuie cunoscut orice tratament urmat, chiar si fara prescriptie medicala, dar si obiceiurile alimentare generale si orice istoric familial de trombocitopenie sau afectiuni asociate. Examinarea fizica este foarte importanta, iar medicii vor verifica vanataile si semnele de sangerare, dar si simptomele de infectie, cum ar fi febra.

Anumite investigatii si teste pot fi solicitate si pot oferi informatii de un real ajutor atunci cand medicul suspecteaza trombocitopenie. Hemoleucograma completa trebuie realizata, rezultatele sale putand confirma nivelurile scazute de trombocite. Pentru a arata starea de sanatate a trombocitelor poate fi necesar un frotiu de sange. Timpul de protrombina ofera date importante cu privire la rata de coagulare a sangelui. De asemenea, sanatatea maduvei osoase trebuie evaluata prin teste specifice.

Optiuni de tratament

Sus

Cand un copil are trombocitopenie, tratamentul va depinde de cauza si de severitatea simptomelor. De exemplu, un copil cu trombocitopenie imuna acuta cu manifestari usoare s-ar putea sa nu aiba nevoie de tratament, deoarece aceasta se va rezolva de la sine. Cu toate acestea, daca un copil cu trombocitopenie sufera sangerari usoare si abundente, ar putea avea nevoie de transfuzii de sange sau de trombocite.

Un copil cu trombocitopenie imuna cronica ce reapare frecvent poate avea nevoie de medicamente care suprima sistemul imunitar. Daca o boala infectioasa, cum ar fi HIV, este responsabila, medicul poate prescrie corticosteroizi, acestia avand scopul de a incetini distrugerea trombocitelor.

In general, scopul tratamentului trombocitopeniei este de a preveni complicatiile grave. Daca o afectiune de baza va provoca un numar scazut de trombocite, medicul se va concentra pe tratarea ambelor probleme.

Concluzii

Sus

Trombocitopenia se refera la niveluri reduse ale trombocitelor din sange, acestea venind la pachet cu vanatai, dar si cu un risc crescut de sangerare. Cea mai frecventa forma de trombocitopenie la copii este cea imuna acuta, aceasta rezolvandu-se de la sine in decurs de 6 luni. Totusi, exista si cauze mai putin frecvente, precum infectiile, mutatiile genetice sau consumul unor anumite medicamente. In cazurile in care trombocitopenia provoaca simptome severe, medicul va apela la diferite modalitati de tratament, precum medicamentele imunosupresoare sau transfuziile de sange.

Bibliografie:
Ansah, D. M., et al. (2021). Assessment of platelet numbers and prevalence of thrombocytopenia among children with severe malaria at a tertiary teaching hospital.
https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=106690
Bone marrow failure. (n.d.).
https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/conditions-and-symptoms/conditions/bone-marrow-failure/
Hoste, L., et al. (2019). Ranitidine-induced thrombocytopenia in a neonate — a case report and review of literature.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6397013/
Idiopathic thrombocytopenic purpura. (n.d.).
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/idiopathic-thrombocytopenic-purpura
Immune thrombocytopenia. (n.d.).
https://www.seattlechildrens.org/conditions/itp/
Immune thrombocytopenia. (n.d.).
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/immune-thrombocytopenia
Lee, A. C.-W. (2018). Isolated thrombocytopenia in childhood: What if it is not immune thrombocytopenia.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6056371/
What is thrombocytopenia?
https://www.nhlbi.nih.gov/health/thrombocytopenia
Pecci, A., et al. (2018). MYH9: Structure, functions and role of non-muscle myosin IIA in human disease.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5970098/
Pediatric idiopathic thrombocytopenia purpura (ITP). (n.d.).

https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/blood-marrow/idiopathic-thrombocytopenia-purpura-itp
Thrombocytopenia. (n.d.).
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/thrombocytopenia


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate