Spermograma: utilizari, procedura si rezultate
Ce este spermograma?
SusSpermograma este o investigatie de laborator ce mai poarta si denumirea de analiza a materialului seminal. Aceasta analiza ofera multiple informatii calitative si cantitative cu privire la sperma si spermatozoizi. Astfel, rezultatele obtinute prin acest procedeu pot ajuta medicii sa identifice cauzele care stau la baza incapacitatii de conceptie a unui copil sau pot ajuta la confirmarea unei vasectomii.
Cuprins articol
Ce parametri testeaza spermograma
SusSpermograma testeaza mai multi parametri ai sanatatii spermei si spermatozoizilor, inclusiv:
- numarul spermatozoizilor regasiti intr-un mililitru de sperma;
- dimensiunea si forma spermatozoizilor;
- capacitatea spermatozoizilor de a se deplasa in mod adecvat.
Utilizarile spermogramei
SusBarbatii pot necesita o analiza a spermatozoizilor din diferite motive. Astfel, unele persoane sau cupluri vor solicita analiza spermatozoizilor atunci cand intampina dificultati in conceperea unui copil.
Estimarile cercetatorilor sugereaza ca factorul masculin este implicat in aproximativ 40-50% din cazurile de infertilitate in cuplu.
Peste 2% dintre barbati au probleme cu privire la materialul seminal, acestea rezultand din urmatoarele motive, fie izolat, fie in combinatie:
- numarul scazut de spermatozoizi din esantionul prelevat de sperma;
- motilitatea anormal de scazuta a spermatozoizilor;
- dimensiunea si forma anormala a spermatozoizilor (morfologie).
In unele cazuri, barbatii pot avea nevoie de realizarea unei spermograme pentru a verifica daca o vasectomie a avut succes. Vasectomia reprezinta procedura chirurgicala pe care medicii o efectueaza pentru a realiza sterilizarea permanenta a persoanelor de sex masculin. In urma acestei interventii, medicii recomanda de obicei analize periodice a spermei pentru cel putin cateva luni, astfel incat sa se constate daca mai exista sau nu spermatozoizi.
Procedura asociata
SusDe obicei, medicul va solicita unei persoane sa furnizeze o proba de sperma pentru a fi analizata. Cel mai obisnuit mod de a colecta o astfel de proba consta in masturbarea intr-o camera privata si ejacularea intr-un recipient steril.
In unele cazuri, proba de sperma poate fi colectata acasa, medicul oferind un prezervativ special care permite colectarea spermei in timpul activitatii sexuale. Totusi, ejacularea intr-un recipient steril reprezinta o metoda ce ar putea fi realizata si la domiciliu. Proba astfel obtinuta trebuie pastrata la temperatura camerei si trebuie dusa la laborator intr-un interval cat mai scurt de la colectare.
Pentru a se asigura ca esantionul de sperma poate fi utilizat corect, medicul ii poate solicita persoanei in cauza urmatoarele aspecte:
- sa se abtina de la sex sau masturbare timp de cateva zile inainte de test;
- sa nu evite ejacularea mai mult de 14 zile inainte de test;
- sa evite consumul de alcool, cofeina sau marijuana inainte de analiza spermatozoizilor;
- sa nu utilizeze lubrifianti atunci cand colecteaza proba dorita;
- sa ofere informatii despre tratamentele urmate, inclusiv cele pe baza de plante;
- sa nu ofere probe de sperma atunci cand starea de sanatate nu este foarte buna sau exista un stres major.
Specialistii din domeniu recomanda sa se realizeze doua sau mai multe analize separate ale spermatozoizilor la intervale de doua pana la trei saptamani. Deoarece caracteristicile spermatozoizilor pot varia de la o zi la alta, media acestor rezultate poate oferi o imagine mai buna cu privire la sanatatea spermei.
Obtinerea rezultatelor
SusRezultatele unei spermograme sunt gata, de obicei, in doar cateva zile. Aceasta analiza are in alcatuire mai multi factori, astfel incat sa fie oferite multiple informatii cu privire la sanatatea spermei. Acesti factori sunt reprezentati de:
Numarul sau concentratia de spermatozoizi
Prin aceasta metoda este verificat numarul de spermatozoizi care sunt prezenti intr-un mililitru de sperma. Specialistii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii sugereaza ca un numar normal de spermatozoizi este de cel putin 15 milioane pe mililitru sau nu mai putin de 39 de milioane pe esantion.
Un numar mai scazut decat aceste valori ar putea indica probleme cu fertilitatea. Unele cercetari au constatat ca pana la 90% dintre problemele de infertilitate masculina rezulta in urma unui numar inadecvat de spermatozoizi.
Exista teste speciale ce pot fi realizate la domiciliu, dar majoritatea verifica doar numarul de spermatozoizi. Intrucat acesta este doar un aspect al fertilitatii masculine, este important ca oamenii sa consulte medicul si sa obtina o analiza corespunzatoare a spermei.
Motilitatea
Motilitatea spermatozoizilor se refera la capacitatea acestora de a se deplasa eficient. O motilitate scazuta va reduce capacitatea spermatozoizilor de a se deplasa prin sistemul reproducator feminin pentru a fertiliza ovulul.
In cazul analizei acestui parametru se pot observa urmatoarele:
- spermatozoizii au miscari rapide ale cozii, dar si ale capului, deplasandu-se astfel rectiliniu;
- spermatozoizii au miscari la nivelul cozii, dar nu si la nivelul capului. Miscarea este incetinita si nu se mai desfasoara perfect in linie dreapta;
- spermatozoizii se misca anormal si pe loc;
- spermatozoizii nu se mai misca, fiind imobili.
- conform studiilor, intr-un esantion tipic, cel putin 50% dintre aceste celule se vor misca in mod normal.
Morfologie
SusMorfologia implica marimea si forma spermatozoizilor. In mod normal, coada acestora trebuie sa fie lunga si subtire, iar capul trebuie sa aiba o forma ovalara. Celulele de dimensiuni anormale sau cu o forma necorespunzatoare pot intampina dificultati in atingerea, penetrarea si fertilizarea ovulului.
In mod normal, minim 4% din cantitatea de sperma trebuie sa contina spermatozoizi cu forma standard.
Alti factori
SusAlti factori importanti ce trebuie luati in calcul cu privire la evaluarea fertilitatii masculine sunt reprezentati de:
- volumul probei – in mod normal, volumul de sperma pentru o ejaculare trebuie sa fie de aproximativ 2-5 mililitri. Un volum mai mic ar putea indica anumite afectiuni, precum un blocaj la nivelul canalelor prin care circula sperma;
- lichefierea – sperma este eliberata din organism intr-o forma mai vascoasa. Timpul de lichefiere se refera la durata de care sperma are nevoie pentru a deveni lichida. In mod normal, acest proces nu trebuie sa depaseasca 30 de minute. O lichefiere prea lenta ar putea indica probleme, in special infectii;
- nivelul de pH – un pH acid sau alcalin ar putea afecta sanatatea spermatozoizilor si capacitatea acestora de a se deplasa prin tractul reproducator feminin;
- nivelul de fructoza din lichidul seminal – nivelurile scazute de fructoza sunt corelate cu reducerea numarului de spermatozoizi. Acest lucru ar putea indica o problema in buna functionare a veziculelor seminale.
Specialistii afirma ca o analiza usor anormala a spermatozoizilor nu inseamna ca o persoana este infertila definitiv. Astfel, medicii pot folosi rezultatele spermogramei ca un instrument prin care sa se detecteze factorii cauzali ai problemelor, iar ulterior sa ii corecteze.
Persoanele care primesc rezultate anormale in urma spermogramei pot fi supuse unor testari suplimentare pentru a ajuta la identificarea exacta a problemei. In multe cazuri, problemele de fertilitate ale unei persoane se rezolva cu succes in urma primirii unui tratament adecvat.
Spermograma si vasectomia
SusAnaliza lichidului seminal dupa o vasectomie are ca scop verificarea prezentei de spermatozoizi. Daca esantionul analizat nu contine spermatozoizi, persoana in cauza nu trebuie sa mai foloseasca prezervative si alte forme anticonceptionale, deoarece sarcina este putin probabila.
Cu toate acestea, daca spermatozoizii sunt inca prezenti, oamenii ar trebuie sa continue sa utilizeze metode de protectie pentru a preveni sarcinile nedorite. Este posibil sa fie necesare mai multe teste suplimentare ale spermei pana cand se va detecta absenta totala a spermatozoizilor.
Perspectiva
SusSpermograma este una dintre principalele investigatii pe care barbatii le realizeaza atunci cand intampina dificultati in conceperea unui copil. Daca rezultatele spermogramei sunt anormale, medicul va recomanda testari suplimentare pentru a detecta cauza, iar ulterior sa formuleze un plan de tratament.
Multe cazuri de infertilitate masculina sunt tratabile prin modificari ale stilului de viata, medicamente, interventii chirurgicale si alte optiuni de tratament. Daca aceste optiuni nu au succes, cuplurile pot explora alte optiuni, de exemplu apelarea la un donator de sperma sau adoptia.
Bibliografie:
Cooper, T. G., Noonan, E., Von Eckardstein, S., Auger, J., Baker, H. W. G., Behre, H. M., ... Vogelsong, K. M. (2010). World Health Organization reference values for human semen characteristics. Human Reproduction Update, 16(3), 231–245. http://www.who.int/reproductivehealth/topics/infertility/cooper_et_al_hru.pdf
Infertility FAQs. (2018, April 18). https://www.cdc.gov/reproductivehealth/infertility/index.htm
Kumar, N., Singh, A. K. (2015, October–December). Trends of male factor infertility, an important cause of infertility: A review of literature. Journal of Human Reproductive Sciences, 8(4), 191–196. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691969/
Menkveld, R. (2010, January). Clinical significance of the low normal sperm morphology value as proposed in the fifth edition of the WHO Laboratory Manual for the Examination and Processing of Human Semen. Asian Journal of Andrology, 12(1), 47–58. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3739680/
Semen analysis. (2017, November 5). https://labtestsonline.org/tests/semen-analysis
Vasan, S. S. (2011, January–March). Semen analysis and sperm function tests: How much to test? Indian Journal of Urology, 27(1), 41–48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114587/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
- Chirurgia estetica si procedurile cosmetice
- Operatia de reducere a sanilor motivatie, riscuri si rezultate posibile
- Proceduri cosmetice fara bisturiu
- Procedura si efectele colposcopiei
- Cardioversia - procedura de corectare a aritmiilor
- Procedura Tavi eficienta in stenoza aortica
- Criolipoliza, procedura minim-invaziva de reducere a depozitelor de grasime
- Proceduri cosmetice: operatia nasului (rinoplastia)
- Proceduri de umplere a ridurilor