Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Importanta clinica a tiroglobulinei

Actualizat la data de: 28 Martie 2019
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
Importanta clinica a tiroglobulinei

Tiroglobulina, cunoscuta si dupa prescurtarea TG, este o proteina globulara ce se intalneste doar la nivelul tiroidei si are rolul de captare si de concentare a tiroxinei, in vederea transmiterii acesteia in circulatie la stimularea TSH a hipofizei.

Aceasta tiroglobulina este diferita de la un individ la altul si apare in sange, indiferent de afectiunea tiroidiana, fiind asociata mai mult cu volumul tiroidei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Valorile tiroglobulinei
  3. Concluzii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Valorile tiroglobulinei

Sus

In cazul cancerului tiroidian, dupa efectuarea tiroidectomiei si a radioterapiei, se asteapta ca tiroglobulina sa fie spre zero, adica sub limita de detectie.

O valoare bazala a tiroglobulinei sub 0, 2ng/ml releva un raspuns bun la tratamentul ablativ. Valorile crescute pot fi interpretabile, dar in majoritatea cazurilor trebuie retratate.

Mai exista insa doua situatii clinice diverse: prima este data de acele cazuri in care cancerul tiroidian este tratat, dar tiroglobulinemia este mare, ceea ce rezulta ca pacientul nu este considerat ca fiind tratat optim.

A doua situatie este determinata de cazurile in care tiroglobulinemia este mare inainte de inceperea oricarui tratament.

In cazul metastazelor cauzate de cancerul tiroidian, unii cercetatori sustin ca doar cazurile in care TG este peste 5000 sunt corelate valorile cu prezenta unor metastaze.

Daca ne raportam la prezenta nodulilor tiroidieni si corelatia cu valorile tiroglobulinei, initial trebuie decis diagnosticul de malignitate, iar apoi sa fie luate in considerare celelalte analize.

Se evidentiaza din majoritatea studiilor ca valori cuprinse intre 0-500ng/ml au prevalente asemanatoare in cazul pacientilor cu noduli benigni versus maligni. O alta informatie utila oferita de cercetatori este aceea ca valoarea tiroglobulinemiei este mai degraba asociata cu dimensiunea nodulului, dar si a tiroidei.

Ceea ce este de remarcat este faptul ca tiroglobulinemia nu are valoare diagnostica in stabilirea malignitatii sau benignitatii unui nodul.

Tiroidita virala este o alta afectiune des intalnita, in care tiroida devine extrem de inflamata, iar testele inflamatorii ce cuprind VSH, proteina C reactiva si fibrinogen sunt intens pozitive, drept urmare, in urma afectarii virale a tiroidei si valoarea tireoglobulinei este in general peste 500ng/ml.

Tratamentul in aceasta afectiune este bazat pe corticoterapie timp de o luna, cu scaderea dozelor progresiv, pana la sase luni. Pentru a observa rezultatele dupa tratament sunt nesecare dozarea tiroglobulinei si efectuarea unei ecografii pentru a evidentia daca inflamatia a disparut in urma tratamentului.

Aceste investigatii se efectueaza la o luna sau doua dupa debutul afectiunii, iar tratamentul se intrerupe atunci cand se normalizeaza tiroglobulinemia.

In boala Basedow-Graves pot fi intalnite doua situatii: pacienti ce au boala, dar nu urmeaza niciun tratament, si pacienti tratati cu tratamente ce includ iodul radioactiv.

In formele netratate se stie clar ca aceasta tiroglobulina are o valoare crescuta de peste zece ori si ca nivelul ei a fost corelat cu cel al anticorpilor antireceptor TSH (TRAB).

S-a dovedit ca atunci cand anticorpii scad, scade si nivelul tiroglobulinemiei. De aceea, se considera ca un nivel al TRAB scazut este criteriu de intrerupere al tratamentului cu antitiroidiene de sinteza.

In boala tratata prin radioiodoterapie, valoarea tiroglobulinei creste extrem de mult, chiar si peste 100 de ori fata de normal, cum de altfel se intampla si dupa operatiile pe tiroida.

De altfel, o scadere a tiroglobulinemiei la cei tratati este un semn ca efectele date de radioiodoterapie au depasit faza acuta. Tot in cadrul afectiunii Basedow-Graves, tiroglobulina a mai fost implicata si in oftalmopatia imuna asociata acestei boli.

Hipertiroidismul factitia si tiroglobulina este una foarte importanta deoarece ajuta la diagnosticarea acestei boli. Aceasta este o forma in care exista o hiperfunctie a hormonilor tiroidieni determinata de administrarea hormonilor tiroidieni de cauza iatrogena, frecvente din afara organismului.

In comparatie cu hipertiroidismul endogen, functia tiroidiana este blocata, iar valoarea tiroglobulinei este mica.

Concluzii

Sus

• Valoarea tiroglobulinemiei este semnul cel mai concludent pentru eficacitatea tratamentului in cazul cancerului tiroidian;

• In tiroidita virala subacuta, valoarea tiroglobulinei este un semn ca tratamentul cu steroid poate fi stopat;

• In cazul pacientilor ce sufera de boala Basedow-Graves, valoarea tiroglobulinei corelata cu TRAB crescut la debut este utilizata pentru urmarirea terapeutica si intreruperea medicatiei dupa caz;

• Valoarea tiroglobulinei nu influenteaza caracterul de malignitate sau benignitate a unui nodul tiroidian;

• Ajuta la diagnosticarea hipertiroidismului, unde tireoglobulinemia este zero;

• Este implicata si in oftalmopatia imuna asociata bolilor tiroidiene;

• Ramane o proteina din ce in ce mai studiata chiar daca initial a fost considerata o proteina "inchisa" cu functie non-self, considerandu-se ca nu se afla in mod normal la nivel circulator;

• Costurile determinarii unei astfel de analize sunt curpinde intre 50-100 lei si difera de la laborator la laborator;

• Tiroglobulina este diferita de la un individ la altul;

• Tiroglobulina, fiind un antigen non-self, produce autoimunitate atunci cand interfera cu sistemul imun.


Medici specialisti Analize medicale

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate