Hormonii foliculostimulanti (FSH) si cum pot afecta menopauza si fertilitatea
Generalitati
SusHormonul foliculostimulant/Follicle-stimulating hormone (FSH) reprezinta un hormon gonadotrop glicoproteic. Acest hormon stimuleaza gonadele (care sunt ovarele la femei, sau testiculele la barbati). Hormonii foliculostimulanti (FSH) sunt secretati de o mica glanda a creierului numita hipofiza sau glanda pituitara.
In acest articol regasim o scurta prezentare a hormonilor foliculostimulanti si cum pot fi testati in raport cu menopauza si fertilitatea.
Nivelul de hormoni foliculostimulanti, de estrogen sau testosteron, poate fi stabilit printr-un test de sange.
La femei, hormonii foliculostimulanti ajuta la dezvoltarea foliculilor ovarieni, din care sunt eliberate ulterior ovulele.
Corpul barbatesc se foloseste de hormonii foliculostimulanti pentru a asigura dezvoltarea spermei. Fara eliberarea hormonilor foliculostimulanti, femeia nu-si poate continua ciclul de reproducere, atata timp cat ovarele nu elibereaza niciun ovul.
Nivelul de FSH poate fi testat in cazul ambelor sexe pentru evaluarea fertilitatii sau pentru a stabili daca o femeie a ajuns la menopauza. Medicii pot face un test de sange pentru a masura nivelul de FSH. Acesta se face, de obicei, impreuna cu alte teste pentru hormoni, precum estrogenul sau testosteronul.
Cuprins articol
Utilizari
SusAdesea, medicii solicita testarea nivelului de FSH impreuna cu o gama variata de analize. Motivele pentru care ar trebui testat nivelul de FSH sunt numeroase, printre care sunt incluse:
• testarea menopauzei: daca ciclul menstrual a devenit neregulat sau efectiv este absent in ultima perioada, medicul va solicita un test. Daca nivelul de FSH este unul ridicat, acesta poate indica prezenta menopauzei.
• testarea fertilitatii la femei: daca femeia nu reuseste sa ovuleze, atunci nivelul de FSH este fie foarte ridicat, fie foarte scazut (depinde de cauza).
• testarea fertilitatii la barbati: hormonii foliculostimulanti asigura dezvoltarea spermatozoizilor. Daca nivelul de FSH este ridicat, atunci testiculele nu functioneaza corespunzator.
De asemenea, in afara de testarea menopauzei sau a fertilitatii, medicii pot solicita testarea nivelului de FSH pentru a verifica perturbari ale glandei pituitare sau pentru a determina daca fetele ajung la pubertate prea timpuriu sau prea tarziu.
Agentia Americana pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor/ Food and Drug Administration (FDA) a aprobat de curand un test de urina care poate masura nivelul de FSH. Acest test poate fi facut si acasa.
Daca o femeie nu poate ramane insarcinata, acest test poate indica daca este intr-un stadiu incipient al menopauzei.
Indicatii
SusDe obicei, nivelul de FSH este doar o parte din acest puzzle pe care medicul trebuie sa-l rezolve. Pentru o imagine mai clara, trebuie facute teste pentru verificarea altor hormoni precum: testradiol, hormoni luteizanti, progesteron sau testosteron.
De asemenea, pentru a se verifica fertilitatea, femeia va fi rugata sa-si monitorizeze temperatura corpului, deoarece aceasta este mai ridicata in timpul ovulatiei.
Ca si solutie alternativa, doctorii pot solicita imagini scanate pentru verificarea trompelor uterine. Daca trompele sunt blocate, ovulul nu poate fi eliberat in uter.
Potrivit Laboratorului Medical Mayo (Mayo Medical Laboratories), valorile normale de referinta pentru FSH sunt:
• la barbati cu varsta mai mare de 18 ani: 1.0-18.0 Unitati Internationale Pe Litru (IU/L).
• la femei in timpul menopauzei: 16.7-113.6 IU/L
La femei inainte de menopauza:
• hormonul folicular: 3.9-8.8 IU/L
• la mijlocul ciclului mentrual: 4.5-22.5 IU/L
• hormonul luteinizant: : 1.8-5.1 IU/L
Medicul va oferi o lista cu referinte pentru rezultatele analizelor de FSH, astfel incat sa se poata identifica cu usurinta daca nivelul este normal, ridicat sau scazut. Ulterior, medicul va explica rezultatele si va prescrie tratamentul.
Daca o femeie este in stadiul incipient al menopauzei, doctorul poate recomanda un tratament cu inlocuire de hormoni pentru a reduce simptomele.
Riscuri si aspecte negative
SusAnumite medicamente si multivitamine pot afecta precizia testelor de FSH. De obicei, pentru sustinerea testului este necesara o proba de sange care implica riscuri minime, astfel incat persoana poate reveni la activitatile zilnice imediat dupa test.
Testul de FSH nu este singurul care poate determina daca femeia se afla la stadiul de menopauza sau care identifica motivele infertilitatii.
O problema care poate aparea in testarea hormonilor este ca acestia pot fluctua pe durata orelor sau a zilelor. Astfel, proba de sange arata doar o mica parte din nivelul lor.
Un diagnostic bazat pe testarea de FSH poate fi imprecis in cazul femeilor. In cazul barbatilor, nivelul de hormoni este mai stabil.
Sunt anumite medicamente care pot afecta nivelul de FSH, de aceea este important sa se mentioneze medicului, tocmai pentru a preveni interpretarea gresita a testelor.
Medicamentele care pot scadea nivelul de FSH includ:
• terapiile cu inlocuire de hormoni
• contraceptivele orale
• fenotiazinele
Administrarea de multivitamine care contin biotina sau vitamin B7 pot afecta si ele precizia testelor de FSH. De asemenea, medicul recomanda intreruperea acestor vitamine cu 12 ore inainte de test.
Perspective si etape urmatoare
SusTestele de FSH pot ajuta medicul sa identifice infertilitatea sau statusul menopauzei.
In cazul femeilor, medicul poate solicita sa se ia mai multe probe de sange in timpul ciclului menstrual pentru a identifica daca nivelul este unul normal, ridicat sau scazut.
Totusi, majoritatea femeilor aflate la menopauza nu vor solicita testarea nivelului de FSH. Daca femeile sunt trecute de varsta de 45 de ani, sunt deja anumiti factori care indica ca se afla la menopauza, precum:
• bufeurile
• schimbarile de comportament
• tulburarile de somn
Cu toate acestea, daca o femeie sub varsta sub 40 de ani doreste sa fie testata pentru probleme de fertilitate sau menopauza timpurie, testul de FSH este important in stabilirea unui diagnostic.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Analize medicale
- Dr. Marusia Valentina Uscatescu - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Antoanela Curici -
- Dr. Mirel Becleanu -
- Dr. Florina Cristina Grigore -
- Dr. Maria Olga Stoianovici -
Articole recomandate
- Hipogonadismul masculin
- Ghidul aparatului reproducator feminin
- Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni
- Tulburarile endocrine induse de stres
- Adenomul hipofizar
- Andropauza si declinul testosteronului la barbati
- 10 mituri despre contraceptie
- Donarea de ovule - proceduri medicale
- Infertilitatea la barbati - generalitati
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate