Ce trebuie sa stii despre incompatibilitatea de Rh in sarcina
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Factorul Rhesus
SusEste cunoscut faptul ca incompatibilitatea de Rh poate avea anumite implicatii negative pentru o sarcina. Cu toate acestea, cu ingrijire medicala adecvata, persoanele ce intampina aceasta problema pot avea o sarcina normala si o nastere sanatoasa.
Factorul Rhesus sau Rh este o proteina mostenita care poate fi prezenta pe suprafata celulelor rosii din sange. Testarea negativa pentru proteina Rh nu este o problema in sine, dar, in unele cazuri, o persoana insarcinata poate avea un statut Rh diferit de copilul sau. Fara ingrijire medicala corespunzatoare, aceasta incompatibilitate ar putea cauza probleme medicale serioase in timpul si dupa sarcina.
Cuprins articol
Factorul Rh si sarcina
SusRh-pozitiv este cel mai frecvent tip de sange, ceea ce inseamna ca globulele rosii ale unei persoane cu Rh-pozitiv vor avea prezenta aceasta proteina. Restul populatiei este considerata ca fiind Rh-negativ. O persoana care are factorul Rhesus negativ nu va avea probleme de sanatate din cauza tipului sau de sange. Cu toate acestea, pot exista anumite complicatii daca femeile cu Rh negativ raman insarcinate cu un partener care are Rh pozitiv. In acest scenariu, fatul poate mosteni sange in care factorul Rhesus sa fie prezent.
In timpul sarcinii, sangele fatului poate traversa bariera reprezentata de placenta si poate intra in sangele mamei. In cazul incompatibilitatii de Rh, patrunderea sangelui fetal in cel al mamei poate provoca un raspuns imunitar daunator pentru fat sau nou-nascut.
Sistemul imunitar al mamei poate considera sangele fetal ca un element strain si periculos si poate produce anticorpi impotriva sa. Astfel, testarea pentru factorul Rhesus si ingrijirea corespunzatoare sunt elemente ce reduc semnificativ riscurile pentru parintii si copiii care prezinta diferente in ceea ce priveste factorul Rh.
Testarea pentru factorul Rh
SusMedicii recomanda testarea pentru factorul Rh la inceputul fiecarei sarcini, deoarece constientizarea incompatibilitatii de Rh este cruciala pentru minimizarea riscurilor potentiale. Pe langa verificarea Rh-ului pot fi necesare si alte teste si screening-uri. Efectuarea unui screening regulat de anticorpi pe tot parcursul sarcinii poate fi de ajutor. De asemenea, testarea statusului Rh al celuilalt parinte si determinarea statusului Rh al fatului prin amniocenteza reprezinta investigatii foarte importante.
Cercetarile au aratat faptul ca incompatibilitatea de Rh este mai putin problematica in timpul primei sarcini. In astfel de cazuri, medicii pot alege sa se bazeze pe teste regulate de detectare a anticorpilor. Acestea pot arata daca o persoana insarcinata produce prea multi anticorpi. Screening-ul pentru Rh si testarea anticorpilor implica teste de sange simple, acestea fiind rapide si nedureroase.
Atunci cand se pune problema incompatibilitatii de Rh, aceasta poate duce la o serie de riscuri pentru fatul in curs de dezvoltare. Unele riscuri mai frecvente dupa nastere sunt reprezentate de icter, tonus muscular scazut sau anemie. Daca o persoana insarcinata se confrunta cu incompatibilitatea de Rh, sistemul sau imunitar poate ataca sangele fatului. Acest lucru poate provoca anemie daca fatul pierde mai multe celule sanguine decat poate produce. In acest caz medicii pot opta pentru o nastere prematura sau pentru transfuzarea cu sange a fatului.
Deoarece globulele rosii din sange au rolul de a transporta oxigen prin corp, fatul din cazul unei incompatibilitati de Rh nu va mai primi suficient oxigen. Acest lucru ar putea duce la icter. De asemenea, s-ar putea observa acumularea de lichide la nivelul organismului fatului, aspect ce ar putea cauza probleme suplimentare.
Prezenta incompatibilitatii de Rh nu inseamna neaparat ca un fat va avea complicatii. Exista multe optiuni de testare si tratament pentru a preveni aparitia problemelor grave de sanatate.
Prevenire
SusDezvoltarea anticorpilor parentali poate fi prevenita la inceputul sarcinii. Daca acest anticorpi nu se vor dezvolta, atunci nu vor putea afecta sanatatea fatului aflat in crestere.
Medicii pot sugera tratamente medicamentoase pentru a preveni producerea anticorpilor. Astfel, cea mai comuna modalitate de a opri acest anticorpi este prin administrarea de imunoglobulina Rh. Cercetarile au aratat ca oferirea rapida a acestui tip de tratament va face ca rezultatul sa fie mai bun. Asadar, testarea timpurie pentru a identifica incompatibilitatea de Rh este cruciala pentru inceperea precoce a acestui proces de tratament.
Evitarea acumularii de fluide la nivelul corpului fetal este la fel de importanta. Cercetatorii au aratat in cadrul unui studiu ca 24% dintre fetusi au suferit acumulare de fluide fara tratament cu imunoglobuline. Aceasta complicatie a fost observata doar in 4% din sarcinile in care s-a intervenit cu imunoglobuline.
Screeningul regulat al anticorpilor este esential in timpul sarcinilor cu incompatibilitate de Rh. Fiecare sarcina este unica, asa ca persoanele care se confrunta cu problema incompatibilitatii de Rh ar trebui sa consulte o echipa medicala pentru a determina care este cel mai bun tratament.
Optiuni de tratament
SusInainte de nastere, tratamentul cu imunoglobuline poate reduce manifestarile incompatibilitatii de Rh. In cazurile in care acest tratament nu este oferit, medicul poate recomanda alte optiuni de tratament. De exemplu, nasterea inainte de termen poate fi o varianta buna pentru anumite cazuri de incompatibilitate de Rh. Odata ce plamanii unui fat s-au dezvoltat, medicul poate recomanda inducerea travaliului. Aceasta masura poate ajuta la protejarea bebelusului de orice alte riscuri care l-ar putea ameninta cat inca mai este in uter.
Dupa nastere, medicii pot recomanda ca fatul sa primeasca transfuzii de sange. Procesul are ca scop inlocuirea sangelui unui nou-nascut cu sange primit de la un donator.
Transfuzia de sange de acest tip este utila in special pentru copiii care se nasc cu icter. O alta varianta de tratament pentru icter consta in fototerapie. Aceasta se refera la expunerea copilului la cat mai multa lumina posibil. Fototerapia va ajuta la scaderea nivelului de bilirubina din sangele unui nou-nascut.
Trebuie stiut ca nu exista un tratament care sa fie potrivit pentru toate sarcinile care asociaza incompatibilitate de Rh. Testele regulate si verificarile efectuate conform indicatiilor medicului pot ajuta la determinarea celui mai eficient curs de tratament pentru fiecare parinte si nou-nascut.
Concluzii
SusIncompatibilitatea de Rh este relativ rara in timpul sarcinii. Cu toate acestea, medicii recomanda ca toate femeile insarcinate sa efectueze screeninguri si teste la inceputul sarcinii. Pentru persoanele care se confrunta cu aceasta problema, medicii anunta ca exista mai multe optiuni de testare si tratament disponibile.
Evaluarile regulate ale anticorpilor pot fi o parte deosebit de importanta a prevenirii problemelor atat pentru mama, cat si pentru copil. In concluzie, cu un tratament regulat, gravidele cu incompatibilitate de Rh pot avea o sarcina normala si o nastere sanatoasa.
Bibliografie:
Abbasi, J.-A., et al. (2017). Fetal anemia.
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/uog.17555
Blood groups. (2020).
https://www.nhs.uk/conditions/blood-groups/
Myle, A. K., et al. (2021). Hemolytic disease of the newborn: A review of current trends and prospects.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8504549/pdf/phmt-12-491.pdf
Newborn jaundice. (2018).
https://www.nhs.uk/conditions/jaundice-newborn/treatment/
Pregnancy and birth: What is the benefit of determining the Rh factor before birth? (2019).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546246/?report#_NBK546246_pubdet_
Rh incompatibility. (n.d.).
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/rh-incompatibility
Rh-negative blood type in pregnancy. (2020).
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jmwh.13086
Sarwar, A., et al. (2021). Rh-hemolytic disease.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560488/#_NBK560488_pubdet_
The Rh factor: How it can affect your pregnancy. (2020).
https://www.acog.org/womens-health/faqs/the-rh-factor-how-it-can-affect-your-pregnancy
Zwiers, Z., et al. (2018). Postponing early intrauterine transfusion with intravenous immunoglobulin treatment; The PETIT study on severe hemolytic disease of the fetus and newborn.
https://www.ajog.org/article/S0002-9378(18)30494-0/fulltext
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios)
- Ce este incompatibilitatea de Rh?
- Incompatibilitatea materno - fetala in sistemul Rhesus (Rh)
- Incompatibilitatea de Rh poate fi o problema in sarcina?
- Nevroza conjugala
- Compatibilitatea sexuala
- Stresul legat de locul de munca
- Mituri si adevaruri despre sex
- Despre Logopedie