Ce poate indica nivelul crescut al enzimelor hepatice?
Ce sunt enzimele hepatice
SusNivelul crescut al enzimelor hepatice poate fi un semn prin care sa se indice faptul ca ficatul unei persoane nu functioneaza corect. Celulele hepatice deteriorate sau inflamate elibereaza anumite enzime in fluxul sanguin, acestea fiind detectate in cadrul analizelor de sange.
Medicii testeaza nivelul enzimelor hepatice atunci cand observa manifestari caracteristice unor afectiuni ce cauzeaza leziuni hepatice.
Cuprins articol
Care sunt cauzele?
SusAtunci cand rezultatele testelor de sange ale unei persoane indica niveluri ridicate ale enzimelor hepatice, medicul va investiga posibilele cauze. Acest lucru poate fi realizat prin teste suplimentare, dar si prin discutii amanuntite cu pacientul referitor la stilul de viata si obiceiurile alimentare.
Cea mai frecventa cauza a cresterii nivelurilor enzimatice de acest tip este reprezentata de steatoza hepatica sau boala de ficat gras. Cercetarile sugereaza ca 25-51% dintre persoanele cu valori crescute ale acestor parametri au aceasta afectiune.
Alte afectiuni de sanatate care determina cresterea enzimelor hepatice sunt reprezentate de:
- Sindromul metabolic;
- Hepatita;
- Consumul crescut de alcool sau droguri;
- Ciroza, caracterizata prin cicatrizarea tesuturilor hepatice;
- Hepatita autoimuna;
- Boala celiaca;
- Infectia cu virusul Epstein-Barr;
- Cancerul hepatic;
- Hemocromatoza;
- Mononucleoza;
- Starile septice;
- Boala Wilson;
- Polimiozita.
Anumite medicamente, inclusiv antialgicele si statinele, pot provoca, de asemenea, valori ridicate ale enzimelor hepatice.
Cresterea nivelurilor transaminazelor nu produce simptome specifice, dar afectiunile care stau la baza acestor cresteri pot cauza simptome.
Cauzele care duc la cresterea enzimelor hepatice
SusBoala ficatului gras
Aceasta afectiune este numita si steatoza hepatica si apare atunci cand grasimile se acumuleaza la nivelul ficatului. Daca aceasta acumulare se datoreaza consumului de alcool, afectiunea poarta numele de boala a ficatului gras alcoolic. In schimb, atunci cand alcoolul nu reprezinta factorul cauzal, se poate vorbi despre boala ficatului gras non-alcoolic sau steatohepatita non-alcoolica. Persoanele cu sindrom metabolic prezinta un risc crescut de a dezvolta steatohepatita non-alcoolica.
Boala ficatului gras poate produce oboseala si dureri la nivelul abdomenului drept, dar de cele mai multe ori este asimptomatica. Medicii pot verifica nivelurile de enzime hepatice la persoanele care consuma alcool sau la cele cu sindrom metabolic, tocmai pentru a observa daca exista boala ficatului gras.
Sindromul metabolic
Sindromul metabolic face referire la un grup de simptome care cresc riscul de a dezvolta boli cardiace. Aceste simptome includ:
- Glicemie ridicata;
- Tensiune arteriala ridicata;
- Supraponderabilitate;
- Hipercolesterolemie.
Medicul poate testa persoanele cu una sau mai multe dintre aceste manifestari pentru a evalua valorile enzimelor hepatice.
Hepatita
Hepatita este o afectiune virala care duce la inflamarea ficatului. Exista mai multe tulpini diferite ale virusului cauzal, acestea putand sa produca hepatita A, B, C, D si E.
Totusi, simptomele tuturor acestor afectiuni sunt similare si cuprind:
- Fatigabilitate;
- Mialgii (dureri musculare);
- Artralgii (dureri articulare);
- Greata;
- Pierderea apetitului alimentar;
- Dureri stomacale;
- Febra;
- Urini hipercrome;
- Prurit la nivelul pielii;
- Icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor).
Medicii pot evalua nivelurile transaminazelor in cazul persoanelor ce raporteaza simptome ce ar putea indica hepatita.
Consumul excesiv de alcool sau droguri
Consumul unor cantitati excesive de alcool sau droguri poate duce la inflamatia si deteriorarea ficatului. Inflamatia hepatica produsa in urma consumului de alcool se numeste hepatita alcoolica. Cand drogurile sunt cauza de baza a inflamatiei, aceasta poarta denumirea de hepatita toxica.
Simptomele produse de aceste doua tipuri de hepatita sunt similare cu cele ale altor tulpini de hepatita. Daca o persoana resimte aceste simptome, medicul poate dori sa verifice nivelul enzimelor hepatice si sa ofere diverse forme de tratament si suport.
Ciroza
Ciroza este un tip de leziune a ficatului, caracterizandu-se prin prezenta de cicatrici permanente la acest nivel. Aceste cicatrici vor face ca ficatul sa nu mai functioneze corect, uneori ducand chiar si la insuficienta hepatica.
Simptomele de ciroza includ oboseala si pruritul la nivelul pielii. In plus, trebuie stiut ca persoanele care nu urmeaza tratamente pentru hepatita sau pentru boala ficatului gras au o predispozitie crescuta pentru a dezvolta ciroza.
Testarea enzimelor hepatice
SusTestele de sange pot oferi informatii cu privire la valorile enzimelor hepatice. Aceste teste de sange vor verifica nivelurile de alaninaminotransferaza si aspartataminotransferaza. Alaninaminotransferaza poarta si denumirile de ALT sau TGP, iar aspartataminotransferaza de AST sau TGO. Ambele enzime sunt eliberate de ficat atunci cand acesta este inflamat sau sufera deteriorari.
Daca un medic constata ca valorile TGO sau TGP sunt crescute, acesta poate solicita investigatii suplimentare prin care sa determine care este cauza acestora. De asemenea, raporturi diferite dintre TGO si TGP pot indica diverse cauze subiacente.
Optiuni de tratament
SusTratamentul oferit in cazul enzimelor hepatice crescute se va concentra pe gestionarea afectiunilor care duc la cresterea acestora. Astfel, fiecare afectiune poate beneficia de tratamente diferite.
Tratamentul aferent steatozei hepatice
Tratamentul acestei afectiuni implica pierderea in greutate. Medicul poate sfatui persoana bolnava sa realizeze modificari ale stilului de viata pentru a slabi, de exemplu:
- Cresterea nivelului de activitate fizica;
- Alimentatia sanatoasa si echilibrata;
- Arderea unui numar mai mare de calorii fata de cel ingerat.
Colaborarea cu un nutritionist si cu un antrenor personal poate ajuta persoanele supraponderale sau obeze sa piarda in greutate si sa isi mentina greutatea obtinuta.
In cazul in care ficatul este gras din cauza consumului de alcool, medicul va incerca sa ofere tot sprijinul necesar pentru reducerea aportului de alcool.
Tratamentul aferent sindromului metabolic
Tratamentele pentru acest sindrom sunt reprezentate de:
- Pierderea in greutate;
- Practicarea de exercitii fizice in mod regulat;
- Urmarea unei alimentatii sanatoase;
- Gestionarea nivelului de zahar din sange;
- Reducerea nivelului de stres.
Stresul poate fi gestionat prin exercitiu fizic, meditatie, tehnici mindfulness, yoga, reducerea sarcinilor zilnice.
Tratamentul aferent hepatitei
Tratamentele pentru hepatita depind de tipul acesteia. In cazul hepatitei acute, medicii pot recomanda:
- Odihna la pat;
- Consum crescut de lichide;
- Evitarea alcoolului.
De cele mai multe ori, hepatitele cronice necesita urmarea de tratamente pe baza de medicamente antivirale.
Tratamentele aferente consumului excesiv de alcool sau droguri
Tratamentele pentru aceste situatii includ realizarea de terapii comportamentale si participarea la grupuri de sprijin, dar si medicamente speciale. Orice persoana care considera ca alcoolul sau drogurile ii afecteaza starea de sanatate sau interfereaza cu viata de zi cu zi ar trebui sa vorbeasca urgent cu medicul.
Tratamentul aferent cirozei
Ciroza implica leziuni hepatice permanente, deci nu este intotdeauna tratabila. Cu toate acestea, cauza de baza a leziunilor hepatice este de obicei sensibila la tratament. Afectiunile prezentate mai sus pot avea drept complicatie ciroza, deci tratamentul lor poate fi benefic.
Modificarea dietei, scaderea in greutate, evitarea alcoolului si a drogurilor sunt doar cateva metode prin care riscul de deteriorare a ficatului poate fi redus semnificativ. Diagnosticarea prompta si oferirea rapida a tratamentului reprezinta modalitati care pot ajuta la prevenirea cirozei.
Bibliografie:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/cirrhosis
https://medlineplus.gov/fattyliverdisease.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Analize medicale
- Dr. Marusia Valentina Uscatescu - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Antoanela Curici -
- Dr. Mirel Becleanu -
- Dr. Florina Cristina Grigore -
- Dr. Maria Olga Stoianovici -
Articole recomandate
- Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente ...
- Zaharul poate influenta nivelul colesterolului?
- Visatul cu ochii deschisi poate indica o patologie psihiatrica
- Care este nivelul normal al colesterolului?
- Cum poate fi redusa febra in cazul bebelusilor?
- Cum poate fi imbunatatita starea de sanatate a unghiilor?
- Ce afectiuni poate semnala gustul amar din gura?
- Ce presupune numarul mare de transaminaze hepatice?
- Informatii esentiale despre biopsia hepatica