Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament
Generalitati
SusAnemia se dezvolta atunci cand nu exista globule rosii sanatoase in sange pentru ca oxigenul sa fie transportat in tot corpul.
Celulele sangelui pot avea o lipsa de hemoglobina, proteina care da sangelui culoarea rosie.
Anemia afecteaza 1 din 10 tinere si femei. Apare si la barbati si copii si este deseori legata de unele boli.
Cuprins articol
Cauze
SusExista 3 principale cauze ale anemiei:
-Pierderea de sange, fie brusca sau o hemoragie interna lenta;
-Un numar scazut de globule rosii create de catre organism;
-O rata crescuta a globulelor rosii distruse.
Simptomele anemiei
SusDaca sunteti deseori obosit chiar daca ati dormit bine sau nu aveti destula energie pentru activitatile normale, e posibil sa aveti anemie. Poate fi o cauza care sta la baza problemelor legate de memorie sau de dispozitie.
Simptomele se impart in functie de gravitatea anemiei si pot include:
-Slabiciune,
-Ameteala,
-Dureri de cap,
-Amorteala sau racirea mainilor si a picioarelor,
-Temperatura scazuta a corpului.
Oamenii cu anemie au mai putin oxigen in corp, ceea ce inseamna ca inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa destul oxigen spre organe. Simptomele legate de inima includ aritmie (ritm anormal al inimii), dificultati de respiratie si dureri in piept.
Factorii de risc ai anemiei
SusFemeile si persoanele cu boli cronice au cel mai mare risc de anemie. Cand femeile pierd sange in perioadele de menstruatie, pot deveni anemice. Si sarcina cauzeaza schimbari in volumul sangelui unei femei ce poate duce la anemie.
Bolile cronice cum ar fi bolile de rinichi pot afecta abilitatea corpului de a crea noi globule rosii. Si o alimentatie scazuta in fier, acid folic sau vitamina B12 creste riscul. Iar unele forme de anemie sunt ereditare.
Fierul din plante si suplimente nu este absorbit la fel de bine ca fierul din carnea rosie. Problemele digestive ca boala Crohn, boala celiaca sau operatiile la nivel gastric pot interfera cu absorbtia de fier. Si unele alimente si medicamente pot impiedica asimilarea fierului.
Acestea includ:
-Alimentele bogate in calciu,
-Suplimentele de calciu,
-Cafeaua,
-Ceaiul.
Corpul are nevoie de vitamina B12 si de acidul folic pentru a crea globulele rosii. O alimentatie prea scazuta in aceste vitamine poate cauza anemie. O tulburare autoimuna sau problemele digestive pot preveni absorbtia vitaminei B12. Cerealele integrale si carnea sunt surse bune de B12. Acidul folic se gaseste in legumele verzi sub forma de frunza, fructe, fasole uscata si mazare.
Bolile cronice sau infectiile pot face corpul sa nu mai creeze la fel de multe globule rosii. Daca aveti pierderi semnificative de sange, atunci puteti avea anemie cauzata de deficitul de fier. Si unele medicamente va pot creste riscul anemiei.
Discutati cu medicul pentru a vedea daca aveti nevoie de fier sau de alte suplimente.
Pierderea a prea multe globule rosii este o cauza comuna a anemiei. Menstruatia abundenta, ulcerul, leziunile sau operatiile pot cauza destula pierdere incat sa duca la anemie bazata pe deficit de fier.
Diagnosticarea anemiei
SusAtunci cand doctorul va suspecteaza ca suferiti de anemie, primul pas este sa faceti un test de diagnosticare.
Medicul o sa va adreseze cateva intrebari despre istoria medicala a familiei, despre simptome, alimentatie, medicamentele pe care le luati, consumul de alcool si alte aspecte ale mediului in care traiti.
Pentru a diagnostica anemia, doctorul va poate recomanda:
Examinarea fizica. In timpul acesteia, medicul va controla inima si respiratia. El o sa puna mana pe abdomenul dumneavoastra pentru a simti marimea ficatului si a splinei.
Hemoleucograma completa. Daca experimentati simptomele anemiei, cel mai comun test de diagnosticare este hemoleucograma completa. Ea presupune luarea unei mici mostre de sange si analizarea componentelor sale, inclusiv globulele rosii, leucocitele si trombocitele.
Acest test analizeaza toate elementele sangelui, dar, in principiu, se urmaresc doar celulele rosii, pentru ca un numar mic al lor poate insemna anemie.
Hemoleucograma completa masoara hematocritul (volumul de globule rosii raportat la volumul de sange) si hemoglobina (pigmentul rosu din sange). Nivelul scazut atat al hematocritului, cat si al hemoglobinei poate indica o stare anemica.
Numarul de reticulocite. Un diagnostic de acest fel cere si determinarea numarului de reticulocite, ceea ce reprezinta numarul globulelor rosii tinere din sange. Aceste celule sunt produse de maduva spinarii, iar un numar mare de asemenea celule poate insemna ca simptomele dumneavoastra se datoreaza pierderii de sange, fie prin hemoragie, perioade de menstruatie abundenta, fie leziuni.
Daca maduva spinarii produce multe globule rosii, atunci numarul de reticulocite ar trebui sa fie mare, pentru ca lucreaza intens pentru a face fata pierderii de asemenea celule.
Un numar scazut de reticulocite, pe de alta parte, inseamna ca maduva spinarii nu produce destule globule rosii. Acest fapt este de cele mai multe ori cauzat de deficitul nutritional.
Daca nu aveti destul fier sau vitamina B12, nu se pot crea destule globule rosii. Deficitul de acid folic poate fi o alta cauza a numarului mic de reticulocite. Si persoanele care au cancer si se afla sub tratament sub forma de radiatii pot experimenta aceeasi problema, la fel ca cei a caror functionare a rinichilor este necorespunzatoare.
O data ce cauza numarului mic de reticulocite a fost determinata, doctorul poate decide care este tratamentul anemiei. Daca aceasta problema este cauzata de lacunele nutritionale, puteti lua suplimente de vitamine, ca fierul, B12 sau acid folic.
Daca productia de reticulocite este scazuta din cauza problemelor cu rinichii, puteti face injectii cu eritropoietina, un hormon produs de rinichi care provoaca maduva spinarii sa creeze mai multe globule rosii.
Pata de sange. Un alt test care ajuta la descoperirea cauzelor anemiei este pata de sange. Acest test, care este efectuat prin imprastierea unei picaturi de sange pe o lamela si colorat cu o vopsea speciala, poate detecta neregulile in globulele rosii, leucocite si trombocite.
Celulele rosii anormale ii pot spune medicului mai multe despre anemia dumneavoastra. De exemplu, globulele rosii extrem de mari pot indica o anemie cauzata de un deficit de vitamine, in timp ce globulele in forma de semiluna pot insemna ca aveti siclemie sau anemie cu celule in secera, o boala ereditara.
Tratamentul pe care il prescrie medicul depinde de rezultatul testului. Daca el releva deficitul de vitamine, schimbarea alimentatiei sau suplimentele de vitamine poate fi singurul tratament de care aveti nevoie.
Nu exista o anumita dieta pentru anemicii cu celule in secera, insa pacientilor li se spune de cele mai multe ori sa se hidrateze, deoarece contrariul poate cauza episoade dureroase (crize), care apar atunci cand globulele rosii diforme se strang in sange.
Persoanelor cu aceasta boala moderata pana la severa li se poate prescrie un medicament numit hiroxiuree pentru a preveni crizele dureroase.
Testul pentru detectarea nivelului de fier din sange. Daca medicul suspecteaza ca anemia este datorata unui deficit de fier, el va poate recomanda un test care sa confirme sau sa infirme aceasta.
Testul este de obicei folosit atunci cand doctorul crede ca lipsa de fier este cauzata de pierderea de sange, cum ar fi sangerarea in tractul gastrointestinal. Aceasta analiza ajuta la estimarea perioadei in care se poate face recuperarea.
Daca aveti suspiciuni cu privire la simptomele de anemie, discutati cu medicul dumneavoastra. Daca analizele simple determina cauza anemiei de care suferiti, puteti vorbi cu medicul pentru a va recupera starea de sanatate.
Tratamentul anemiei
SusTratamentul anemiei depinde de cauzele acesteia:
-Anemia bazata pe deficitul de fier. Aceasta forma de anemie este tratata cu schimbari in alimentatia dumneavoastra si suplimente de fier. In cazul in care cauza deficitului de fier este pierderea de sange – alta cauza in afara de menstruatie - trebuie gasita sursa sangerarii si oprita. Aceasta poate presupune chiar si operatie chirurgicala.
-Anemia cauzata deficitului de vitamine. Acidul folic si carenta in vitamina C sunt tratate cu alimente dietetice si adaugarea lor in cantitate cat mai mare in alimentatia dumneavoastra. Daca sistemul digestiv are dificultati in absorbtia vitaminei B12 din alimentele pe care le consumati, atunci puteti face injectii cu B12.
-Anemia bolilor cronice. Nu exista un tratament specific pentru aceasta forma de anemie. Medicii se concentreaza asupra tratarii bolii care sta la baza anemiei. Daca simptomele devin severe, o transfuzie de sange sau injectii cu eritropoietina sintetica, un hormon produs de rinichi, va poate ajuta la stimularea productiei de globule rosii si sa va domoleasca oboseala.
-Anemia aplastica. Tratamentul pentru aceasta anemie poate include transfuzia de sange pentru a imbunatati nivelul de globule rosii din sange. Puteti avea nevoie de transplant de maduva de spinare daca aceasta este afectata si nu poate produce globule rosii sanatoase.
-Anemia asociata cu boli ale maduvei spinarii. Tratamentul acestor boli variate poate include medicatie simpla, chimioterapie sau transplant de maduva a spinarii.
-Anemia hemolitica. Gestionarea acestei boli include evitarea medicamentelor suspecte, care sa modifice sistemul imunitar, ceea ce poate ataca globulele rosii. Depinzand de gravitatea anemiei, transfuzia de sange sau plasmafereza sunt necesare.
Plasmafereza este o modalitate de filtrare a sangelui. In unele cazuri, inlocuirea splinei poate fi de ajutor. Transplantul de maduva poate fi un tratament eficient in unele circumstante. Se foloseste hidroxiureea pentru a trata anemia cu celulele in secera.
-Talasemia. Anemia poate fi tratata prin transfuzii de sange, suplimente de acid folic, eliminarea splinei (splenectomie), transplant de maduva a spinarii.
Preventie
SusAlegeti o alimentatie bogata in vitamine
Multe forme de anemie nu pot fi prevenite. Oricum, puteti ajuta anemia cauzata de deficitul de fier si cea cauzata de deficitul de vitamine prin alegerea unei alimentatii care sa includa o varietate de vitamine si nutrienti, incluzand:
-Fier. Alimentele bogate in fier includ carnea de vita, fasole, linte, cereale, legume sub forma de frunze si fructe uscate.
-Acid folic. Acest nutrient poate fi gasit in citrice, banane, legume cu frunze verzi, legume, cereale si paste.
-Vitamina B12. Aceasta vitamina este gasita in mod natural in carne si produse lactate. Este adaugat si in cereale si produse din soia, cum ar fi laptele de soia.
-Vitamina C. Alimentele care contin vitamina C – cum ar fi citricele, pepenele si fructele de padure – ajuta la cresterea absorbtiei de fier.
Aveti grija daca aveti o istorie medicala de acest fel
Daca aveti o istorie medicala familiala sau anemie ereditara, ca anemia cu celule in secera sau talasemia, discutati cu medicul despre asta si ce risc exista sa aiba si copiii dumneavoastra aceeasi problema.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie
- Deficitul de vitamina D, asociat cu riscul de anemie la copii
- Tot ce trebuie sa stii despre anemie. Afla cand trebuie sa te ingrijorezi
- Tipuri de anemii, cauze si simptome. Iata cat de periculoase pot fi!
- Lucruri mai putin stiute despre anemie
- Cum stiti ca suferiti de anemie pernicioasa?
- Urzica in tratarea anemiei
- Testul de stres la efort
- Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain