Lucruri mai putin stiute despre anemie
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusOboseala este un simptom comun multor afectiuni, unele chiar grave, asa cum sunt bolile cardiovasculare, dar de cele mai multe ori oboseala accentuata este primul semn al anemiei. Ganditi-va la celulele rosii din sange ca la sistemul de transport care transporta oxigenul catre tesuturile corpului.
Cand aveti anemie, corpul nu produce suficiente celule rosii din sange sau aceste celule nu functioneaza atat de bine cum ar trebui. Sfarsesti prin a te simti slab, obosit si cu respiratia scurta.
Anemia vine sub mai multe forme. Anemia cu deficit de fier este cea mai frecventa. Alte tipuri de boala afecteaza doar un numar mic de oameni. Iata o privire asupra unora dintre tipurile rare de anemie si modul in care sunt tratate.
Cuprins articol
Anemie aplastica sau hipoplazica
SusCelulele sanguine sunt facute din celule stem din maduva osoasa. Cand aveti anemie aplastica, celulele stem din maduva osoasa sunt deteriorate si nu pot produce suficiente celule sanguine noi.
Fie te-ai nascut cu anemie aplastica, adica ai mostenit o gena de la parintii tai care a cauzat-o, fie ai dezvoltat-o (dobandita). Anemia aplastica dobandita este cea mai frecventa dintre cele doua si, uneori, este doar temporara.
Cauze
SusCauzele dobandite includ:
-Boli autoimune precum lupusul si artrita reumatoida
-Produse chimice precum pesticidele, arsenul si benzenul
-Infectii, inclusiv hepatita, virusul Epstein-Barr si HIV
-Tratamente cu radiatii si chimioterapie pentru cancer
Afectiunile mostenite, cum ar fi anemia Fanconi, sindromul Shwachman-Diamond si anemia Diamond-Blackfan, pot deteriora celulele si pot provoca, de asemenea, anemie aplastica.
Simptomele anemiei aplastice pot include totul, de la dificultati de respiratie si ameteli la dureri de cap, piele palida, dureri in piept, ritm cardiac rapid (tahicardie) si maini si picioare reci.
O modalitate de a trata anemia aplastica este prin transfuzie de sange. Veti primi sangele unui donator printr-o vena. Un transplant de celule stem poate trata si anemia aplastica. Acesta inlocuieste celulele stem deteriorate din maduva osoasa cu celule sanatoase.
Anemia sideroblastica
SusIn acest grup de afectiuni ale sangelui, corpul tau nu poate folosi fier pentru a produce hemoglobina - proteina care transporta oxigenul in sange. Acumularea de fier determina formarea de globule rosii anormale numite sideroblasti.
Exista doua tipuri principale de anemie sideroblastica:
- Anemia sideroblastica dobandita poate fi cauzata de expunerea la anumite substante chimice sau medicamente.
- Anemia sideroblastica ereditara apare atunci cand o mutatie genetica perturba productia normala de hemoglobina. Aceasta gena produce „hem”, partea din hemoglobina care transporta oxigen.
Simptome
SusSimptomele pentru ambele tipuri includ:
-Dureri in piept
-Batai rapide ale inimii sau tahicardie
-Dureri de cap
-Dificultati de respiratie
-Slabiciune si oboseala
Tratamentul pentru anemie sideroblastica depinde de cauza. Daca ai dobandit anemie, va trebui sa eviti substanta chimica sau medicamentul care a provocat-o. Alte tratamente includ terapia cu vitamina B6 si transplantul de maduva osoasa sau de celule stem.
Sindroame mielodisplazice
SusSindroamele mielodisplazice (SMD) sunt boli care apar atunci cand maduva osoasa este deteriorata si nu poate produce suficiente celule sanguine sanatoase. MDS este un tip de cancer. Unii oameni se nasc cu o gena care provoaca SMD. Aceste gene sunt de obicei transmise de la unul sau ambii parinti.
Daca ai anumite sindroame mostenite, inclusiv anemia Fanconi, sindromul Shwachman-Diamond, anemia Diamond Blackfan, tulburarea trombocitara familiala si neutropenia congenitala severa, este mai probabil sa dezvolti MDS. Un numar mic de persoane fac, de asemenea, MDS dupa tratamentul cu radiatii sau chimioterapie pentru cancer. Un alt risc este expunerea la substante chimice precum benzenul, care se gaseste in fumul de tutun.
Unii oameni nu au simptome cu MDS, dar altii au, inclusiv:
-Vanatai sau sangerari
-Infectie
-Febra
-Dificultati de respiratie
-Slabiciune si oboseala
-Pierdere in greutate
Oncologii (medici de cancer) si hematologii (medici de sange) trateaza SMD cu chimioterapie, factori de crestere hematopoietici si transplant de celule stem sau de maduva osoasa.
Anemia hemolitica autoimuna
SusAnemia hemolitica autoimuna apare atunci cand sistemul imunitar al corpului tau ataca si distruge celulele rosii din sange mai repede decat poate produce altele noi.
Daca ai o boala autoimuna precum lupusul, este, de asemenea, mai probabil sa faci acest tip de anemie. Medicamente precum metildopa (Aldomet), penicilina si chinina (Qualaquin) pot provoca, de asemenea, anemie hemolitica autoimuna.
Simptomele includ oboseala, piele palida, batai rapide ale inimii (tahicardie), dificultati de respiratie, frisoane, dureri de spate si piele galbena (icter).
Tratarea bolii care a provocat anemie poate, de asemenea, opri deteriorarea celulelor rosii din sange. Daca ai o boala autoimuna, medicul poate trata cu medicamente steroizi pentru a calma sistemul imunitar, ceea ce poate ajuta la anemie.
Anemia diseritropoietica congenitala (CDA)
CDA este un grup de anemii mostenite care reduc numarul de globule rosii sanatoase din organism. Toate CDA sunt transmise prin familii.
Exista trei tipuri de CDA, tipurile 1, 2 si 3. Tipul 2 este cel mai frecvent si tipul 3 este cel mai rar. Simptomele includ anemie cronica, oboseala, piele si ochi galbeni (icter), piele palida si lipsa degetelor de la maini si de la picioare la nastere.
Unii oameni nu au nevoie niciodata de tratament. Dar, in functie de severitatea bolii, medicul ar putea recomanda o transfuzie de sange, un transplant de celule stem sau medicamente pentru nivelul de fier sau interferon alfa-2A, un medicament utilizat in mod obisnuit pentru tratarea leucemiei si melanomului.
Anemia Diamond-Blackfan
SusDaca ai anemie Diamond-Blackfan, maduva osoasa nu produce suficiente globule rosii. Medicii cred ca este cauzat de modificari ale genelor. Simptomele anemiei Diamond-Blackfan includ:
-Batai rapide ale inimii (tahicardie)
-Oboseala
-Suflu cardiac
-Iritabilitate
-Piele palida
-Inaltime scurta
-Somnolenta
-Oasele slabe
Tratamentele includ totul, de la steroizi care pot ajuta la producerea mai multor globule rosii pana la transfuzii de celule rosii din sange si transplanturi de maduva osoasa.
Anemia megaloblastica
SusCu acest tip de anemie, maduva osoasa produce celule rosii din sange structurate anormal, care sunt prea mari si prea tinere. Deoarece nu sunt mature sau sanatoase, nu pot transporta foarte bine oxigenul in corpul tau.
Anemia megaloblastica este cauzata de prea putina vitamina B12 (cobalamina) sau vitamina B9 (folat). Corpul tau are nevoie de aceste vitamine pentru a produce globule rosii.
Unele persoane cu anemie megaloblastica ar putea sa nu aiba simptome de multi ani. Dar odata ce simptomele apar, ele sunt similare cu alte tipuri de anemie si includ:
-Ameteli si oboseala
-Diaree, greata
-Batai rapide sau neregulate ale inimii (tahicardie)
-Dureri musculare sau slabiciune
-Piele palida
-Dificultati de respiratie
Medicii trateaza anemia megaloblastica cu suplimente de vitamina B9 si vitamina B12 pentru a inlocui ceea ce lipseste corpului tau. De asemenea, vei avea nevoie de tratament pentru orice boala -- cum ar fi boala Crohn -- care a cauzat lipsa acestor vitamine in organism daca boli sistemice exista.
Anemia Fanconi
SusAnemia Fanconi face ca maduva ta de sange sa produca prea putine celule sanguine. Este ereditar, adica este transmis de la unul dintre parintii tai printr-o mutatie genetica.
Simptomele si trasaturile fizice ale anemiei Fanconi includ:
-Degetele mari anormale
-Vanatai si sangerari usoare
-Oboseala
-Infectii frecvente
-Probleme cu inima, rinichii si oasele
Daca ai anemie Fanconi, este mai probabil sa faceti un tip de cancer numit leucemie mieloida acuta sau AML. De asemenea, cresc sansele de a face cancer la cap, gat, piele, tract gastro-intestinal sau organe genitale.
Tratamentul depinde de mai multi factori, inclusiv de stadiul in care se afla si de severitatea complicatiilor fizice. Tratamentele includ terapia hormonala si factori de crestere pentru a stimula cresterea celulelor sanguine
Daca simptomele devin severe, medicul va poate recomanda un transplant de celule stem de maduva osoasa. Adesea, un transplant de maduva osoasa poate vindeca complet problemele.
Ce trebuie sa stim despre anemie?
Sus• Anemia este mai des intalnita la femei, insa atunci cand apare la barbati este mult mai grava, de exemplu, la acestia anemia poate fi unul din semnele cancerului de colon.
• Vitamina C este foarte importanta, ea contribuind la absorbtia fierului in organism.
• Dupa caria dentara, anemia este a doua boala ca incidenta in lume.
• Majoritatea oamenilor nu stiu ca au anemie. Sunt situatii in care anemia cauzeaza oboseala si atunci individul este constient ca exista o problema, insa sunt si situatii cand nu are niciun simptom.
•Necontrolata, anemia se poate agrava in timp, iar inima poate avea de suferit fiindca ea va incerca sa pompeze mai mult sange si sa pastreze oxigenul in tesuturi. Concret, daca nu este tratata, anemia duce la insuficienta cardiaca.
• Lipsa zincului poate duce la instalarea anemiilor. Acest fapt a fost constatat mai des la copii. Zincul se poate completa cu ajutorul alimentelor precum pestele, carnea, ficatul, ouale, lactatele si legumele.
• Consumul de cafea trebuie redus considerabil in caz de anemie. O cantitate mare de cofeina va impiedica absorbtia fierului din alimente. Acelasi lucru este valabil si in cazul ciocolatei.
• Spanacul este un aliat de nadejde in lupta cu anemiile. Acesta are un rol nutritiv, remineralizant si este recomandat in cazul anemiilor, dar si pentru ameliorarea asteniei fizice, uneori in stransa legatura cu anemia.
• Bananele contribuie la ameliorarea anemiei, acestea fiind o sursa bogata de vitamine, potasiu, fosfor, fier si zinc.
• Salata verde este un remediu foarte bun impotriva anemiilor, mai ales daca este consumata zilnic, in stare cruda.
• Consumul de broccoli va contribui la reducerea oboselii data de prezenta anemiei.
• Este recomandat sa fie evitate dietele restrictive sau cele care se bazeaza pe consumul unui singur tip de aliment, multe dintre acestea putand duce la instalarea anemiei in organism.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Care este diferenta dintre anorexie si bulimie?
- 7 lucruri pe care medicul nu vi le explica despre analizele de sange
- Analize de sange pentru depistarea cancerului
- Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Seraf ...
- Analize de sange utilizate in patologia hepatica
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Analiza sangelui din materiile fecale
- Cheagurile de sange
- Problemele ciclului menstrual: cheagurile de sange, modificarile de culoare ...