Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Nevii nevocelulari (alunitele)

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2009

Generalitati

Sus
Nevii nevocelulari (alunitele) Vezi galerie foto

Nevii sunt niste pete mici, de culoare inchisa, la nivelul tegumentului. Ele sunt produse de niste celule de la nivelul tegumentului, care produc pigment (culoare). Nevii sunt de obicei de culoare bruna, desi unii pot fi de culoare inchisa sau de culoarea pielii. Nevii pot fi plani sau supradenivelati, netezi sau rugosi, unii prezinta par pe suprafata lor. Nevii sunt rotunzi sau ovalari, cu margini regulate.

Unii nevi sunt prezenti de la nastere. Acestia se numesc nevi congenitali. Cu toate acestea, majoritatea nevilor se dezvolta in primii 20 de ani de viata (uneori si in decadele a treia si a patra). De obicei apar in caz de expunere excesiva la soare, avand tendinta sa apara pe regiunile cele mai expuse la soare, de exemplu pe fata.
Nevii isi pot modifica aspectul in timp, uneori raspund la modificarile hormonale, de exemplu cele din timpul sarcinii, adolescentei sau menopauzei. Unii pot disparea cu timpul sau sa se elimine, fara ca persoana sa isi dea seama.

Keratozele seboreice sunt niste formatiuni benigne intalnite in randul persoanelor varstnice, care s-au expus indelungat la soare. Suprafata acestei formatiuni este moale, de obicei este supradenivelata. Culoarea variaza de la galben pana la negru.
Majoritatea nevilor sunt normali si fara semnificatie patologica, unii insa se pot transforma in melanom, un tip de cancer de piele.

Melanomul malign este cel mai sever tip de cancer cutanat si este de obicei cauzat de perioade scurte cu expunere exagerata la soare, ca de exemplu o vacanta de doua saptamani. Melanomul malign poate aparea in orice regiune a corpului. Poate fi o pata, inchisa la culoare, care creste rapid, pe o zona unde nu exista un nev, sau un nev preexistent care isi modifica forma, marimea sau culoarea, sangereaza, este pruriginos sau inflamat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Diagnostic
  3. Tratament
  4. Prevenire
  5. Riscuri
  6. Citeste pe aceeasi tema

Diagnostic

Sus

Este important sa efectuam un control periodic al nevilor, pentru a orice fel de modificare in forma, marime sau culoare. Majoritatea modificarilor sunt benigne, fiind determinate de o crestere normala, benigna (non-canceroasa) a pigmentului la nivelul celulelor cutanate. Cu toate acestea, se recomanda consultul medicului specialist in cazul in care se observa modificari anormale ale oricarei formatiuni nevice.

Medicul specialist va chestiona pacientul despre recentele modificari ale formatiunilor si despre momentul cand acestea au avut loc. Va mai intreba despre antecedentele heredo-colaterale pentru a evalua riscul de a dezvolta un melanom.

In cazul in care apar modificari minore, medicul specialist va efectua fotografii ale nevului, care vor putea fi utilizate pentru evaluarea ulterioara. In cazul in care apar semne de transformare maligna, medicul specialist ar putea recomanda prelevarea unei biopsii (o portiune din formatiune) sau excizia in totalitate a formatiunii. Acestea se pot efectua intr-o clinica de chirurgie. Portiunea de piele va fi trimisa catre un laborator de histopatologie, pentru examinare la microscop a semnelor transformarii maligne.

Daca exista suspiciune de transformare maligna a nevului, se recomanda consultul chirurgului plastician sau a celui dermatolog (specialist in boli de piele), pentru efectuarea unui tratament adecvat. Se poate consulta si un specialist in leziuni pigmentare, care poate identifica si diagnostica melanomul malign. Probabil ca vor exista doua programari, una pentru examinarea formatiunii de catre medicul specialist, a doua pentru excizia chirurgicala a acesteia.

Tratament

Sus

In cazul in care biopsia arata modificari celulare anormale la nivelul nevului, se recomanda excizie chirurgicala. Daca modificarile celulare sunt recente, formatiunea va putea fi excizata printr-o simpla tehnica chirurgicala. Acest lucru este posibil deoarece melanomul nu a depasit straturile superficiale tegumentare si nu s-a extins la organele invecinate. Daca melanomul este diagnosticat in stadii tardive, pot exista metastaze la distanta (raspandirea de celule tumorale de-a lungul fluxului sanguin, cu formarea de noi formatiuni tumorale la nivelul altor organe).

Daca medicul specialist este ingrijorat in privinta unui nev, se poate efectua excizia formatiunii inainte de obtinerea rezultatului biopsiei sau nevul poate fi excizat in totalitate cu trimiterea acestei piese la examen histopatologic. In cazul in care se gasesc celule anormale, se recomanda controlul medical periodic pentru completarea terapiei daca este nevoie si pentru examinarea tuturor nevilor.

Nevii se excizeaza chirurgical folosind urmatoarele metode:
- excizie (incizia si indepartarea formatiunii), uneori cu sutura, sau
- excizie cu electrocauterizare (se foloseste un instrument pentru arderea formatiunii).

Sutura chirurgicala se efectueaza sau nu in functie de marimea si profunzimea formatiunii tumorale, precum si in functie de cicatricea ce ar putea aparea dupa.
Inainte de excizia chirurgicala, tegumentul este dezinfectat si amortit cu un anestezic local. Pentru indepartarea formatiunii fara sutura chirurgicala, chirurgul va folosi un bisturiu pentru razuirea formatiunii astfel incat nu se depaseste foarte mult stratul superficial al tegumentului. Ulterior se foloseste un instrument electric pentru coagularea regiunii ramase. Rana va fi acoperita cu un pansament steril, iar medicul specialist va explica pacientului modalitatea de ingrijire a acesteia.

Nevii care necesita sutura chirurgicala dupa excizie, sunt de dimensiuni mai mari, mai inchisi la culoare si/sau plani. Medicul chirurg indeparteaza formatiunea in totalitate si o parte de tesut sanatos, in functie de riscul de cancer si daca exista celule care au fost raspandite la distanta. Se pot folosi fire resorbabile in interiorul plagii chirurgicale sau fire neresorbabile aplicate la suprafata pielii, ce vor fi indepartate ulterior.

Uneori nevii sunt excizati din motive cosmetice, desi nu au semnificatie patologica. De exemplu, o persoana care prezinta un nev mare si inestetic, putandu-i afecta increderea si stima de sine. De obicei, acest tip de interventie chirurgicala va fi platit de catre pacient (nu este inclus in interventiile acoperite de asigurarea medicala) si se efectueaza de obicei intr-o clinica privata. Se recomanda consultul medicului curant pentru informatii suplimentare despre acestea.

Prevenire

Sus

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer in Regatul Unit, iar cazurile raportate sunt in continua crestere. Cifrele s-au dublat comparativ cu anul 1980 si exista peste 69000 de noi cazuri diagnosticate ni fiecare an in Regatul Unit. De aceea este important de efectua controale periodice ale nevilor, atat a formatiunilor noi, cat si a celor congenitale.


Se recomanda control periodic la cateva luni, pentru orice tip de modificare. Se vor urmari urmatoarele:
- nevii care cresc foarte mult (majoritatea nevilor nu sunt mai mari decat latimea unui creion)
- nevii colorati neuniform (majoritatea nevilor au una, maxim doua culori, dar melanoamele au multe nuante pe suprafata lor)
- nevii cu margini sau suprafata neregulata (nevii sunt de obicei rotunzi sau ovalari, cu margini regulate)
- sangerarea, pruritul local, eritemul, inflamatia sau aparitia de crusta pe suprafata (in cazul in care formatiunea nu a fost traumatizata niciodata), care nu se vindeca in cateva saptamani
- aparitia unui nou nev care este neregulat sau de aspect ciudat (este normal sa apara noi nevi pe parcursul vietii, dar se recomanda controlul periodic al acestora, in cazul in care marginile devin neregulate sau neregulat colorate)
- inflamatie, umflatura sau pata fara o cauza evidenta, si care dureaza mai mult de cateva saptamani
- portiuni de tegument care sunt pruriginoase, indurate, scuamoase, murdare, sangerande sau eritematoase, fara o cauza evidenta (de exemplu eczema).

Expunerea in siguranta la soare

Cea mai eficianta metoda de prevenire a cancerului de piele consta in expunerea precauta la soare si limitarea expunerii prelungite la soare.
Nu va pacaliti spunand ca va veti arde numai daca faceti bai de soare, activitatile precum calatoria cu masina avand ferestrele deschise sau practicarea unor sporturi in aer liber, sunt de asemenea o modalitate de expunere la soare. Soarele poate arde si printre noi, de aceea este bine sa folosim protectie solara pe toata perioada anului.

Radiatiile ultraviolete provenite de la soare (care produc arsuri cutanate) sunt mai intense la mijlocul zilei (intre aprilie si septembrie), la altitudini ridicate (de exemplu in vacantele la ski), si cu cat suntem mai aproape de ecuator.

Urmatoarele sfaturi sunt utile pentru a ne proteja impotriva soarelui:
- stati la umbra in momentele cand soarele este foarte puternic (intre 11 am si 3 pm)
- evitati expunerea la soare a nou-nascutilor si copiilor mici, folositi o crema cu factor de protectie solara mare, imbracati-i cu haine largi pentru a le proteja pielea delicata
- purtati haine largi, palarii cu boruri largi si ochelari de soare
- folositi o crema fotoprotectoare cu factor mare de protectie (minim SPF 15) si aplicati-o regulat, mai ales dupa baie
- evitati folosirea solarului sau a lampilor cu ultraviolete deoarece emit radiatii ultraviolete

Riscuri

Sus

Majoritatea cancerelor de piele apar datorita expunerii la soare. Cu toate acestea, numai una din zece persoane prezinta o alunita (nev) care este anormala (nev displazic), si care prezinta un risc mai mare de transformare in melanom comparativ cu un nev obisnuit. Nevii cu probleme sunt de obicei plani, de mari dimensiuni. Nevii displazici sunt uneori diagnosticati ca melanom malign deoarece pot avea aspecte asemanatoare.

Keratozele solare sau petele de la soare sunt formatiuni de mici dimensiuni, rosii, cu suprafata scuamoasa, care dau senzatie de rugos in cazul in care sunt palpate. Sunt mai frecvent intalnite la persoanele de peste 40 de ani, expuse prelungit la soare si reprezinta un alt semn de predispozitie catre melanom.

Riscul de a face melanom este crescut si in cazul persoanelor cu multi nevi; de obicei mai mult de 25 de alunite. In acest caz se recomanda precautie in privinta expunerii la soare si verificarea periodica a nevilor pentru orice tip de modificare. Acest lucru este foarte important mai ales daca exista antecedente familiale de melanom.

Alti factori de risc pentru melanom sunt:
- persoanele care au pistrui
- pielea de culoare deschisa
- sexul feminin (melanomul este mai frecvent la femei decat la barbati)
- episoade frecvente de arsuri solare in antecedente
- expunerea frecventa la soare.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate