Cum sa recunosti alunitele periculoase
Generalitati
SusAlunitele sunt tumori benigne, care se prezinta sub forma unor pete sau a unor excrescente, avand diferite tonuri de maro. In mod normal, acestea au o forma regulata.
Atunci insa cand alunitele se inmultesc, isi schimba forma, devin mai mari sau prezinta un aspect neregulat, e indicata vizita la medicul dermatolog, care poate spune daca acestea s-au denaturat, devenind maligne.
Cuprins articol
Cum apar alunitele
SusAlunitele se formeaza prin aglomerarea mai multor melanocite – celule ale pielii care produc melanina, pigmentul care confera culoarea specifica pielii.
Unele alunite pot fi observate inca de la nastere, altele apar pe parcursul vietii, de regula pana la 30 de ani.
Acestea apar si ca urmare a expunerii la soare, dar si din cauza factorului genetic. Specialistii nu au reusit deocamdata sa determine cauza concreta care declanseaza productia excesiva de melanina si, implicit, formarea alunitelor.
Cand trebuie consultat medicul
SusExista mai multe semnale care trebuie sa starneasca ingrijorare. Astfel, trebuie urmarite o serie de modificari ale alunitelor:
– Intr-un interval scurt, alunita si-a modificat forma, dimensiunile, culoarea sau a sangerat;
– A fost ranita;
– Supureaza sau este inflamata;
– Este situata intr-o zona cu risc traumatic - cap, talpa, zona sutienului, a curelei.
Caracteristicile alunitelor cu potential cancerigen
SusAlunitele pot deveni cancerigene, iar cele periculoase prezinta o serie de anomalii legate de forma, de culoare sau structura.
Asimetrie. Atunci cand o parte a alunitei este asimetrica fata de cealalta parte, fie prin forma, prin culoare sau prin dimensiunea ei, este posibil ca aceasta sa denatureze si sa se transforme intr-o tumora maligna.
Margini neregulate. In mod normal, alunita trebuie sa aiba forma rotunda si margini ferme. Cand contururile acesteia devin nedefinite, crenelate, alunita poate prezenta un risc cancerigen.
Culoare schimbata. Atunci cand o alunita nu prezinta risc, aceasta are o culoare uniforma pe toata suprafata. Devine periculoasa insa atunci cand incepe sa isi modifice culoarea, prezentand nuante usor diferite pentru aceeasi alunita.
Diametru modificat. Alunitele nu trebuie sa aiba un diametru mai mare de 6 milimetri. Cand este depasita aceasta dimensiune, creste si riscul de cancer.
Sensibilitate. Alunitele nu dor si, practic, nu se simt. In momentul in care devin cancerigene, ele ar putea prezenta sensibilitate la atingere, devenind jenante sau prezentand mancarime.
Cum sa ne protejam
SusEvitarea expunerii pentru un timp indelungat la soare este una dintre principalele modalitati de protectie. Se recomanda in special persoanelor care au deja un numar crescut de alunite pe piele.
De asemenea, este important ca alunitele sa nu fie "deranjate", si vorbim in special de cele care sunt reliefate. Este bine sa se evite atingerea sau lezarea lor cu unghiile.
Alunitele trebuie tinute sub stricta supraveghere pentru a fi urmarite toate modificarile lor. Orice schimbare de forma, de aspect trebuie semnalata medicului dermatolog. Acesta confirma sau infirma diagnosticul de melanom prin efectuarea unei biopsii a leziunii cutanate.
Alegerea tratamentului adecvat se face in functie de stadiul melanomului, de existenta sangerarilor si a ulceratiilor la nivelul leziunii, de locatia si de dimensiunea tumorii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Cand devin alunitele periculoase?
- Neglijarea alunitelor suspecte poate duce la cancer
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Modificarea aspectului alunitelor
- Alunite rupte – ce trebuie sa faci
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Nevii nevocelulari (alunitele)
- Legatura dintre aparitia alunitelor rosii si afectiunile organelor interne
- Teste screening recomandate femeilor