Alunitele si fotoprotectia
Generalitati
SusAlunitele reprezinta mici formatiuni colorate in nuante variate de brun prezente la nivelul pielii. De cele mai multe ori sunt benigne dar, care sunt semnele care ar trebui sa ne alarmeze din punct de vedere al aspectului lor pentru a merge la doctor?
Regula este simpla:
Orice leziune asimetrica (A - asimetry), cu margini neregulate (B - borders), cu mai mult de trei nuante de culoare pe suprafata (C - color), de dimensiuni mari (D - diameter), care creste in dimensiuni (E - evolution), trebuie sa ne indrume catre medic.
Acesta, cu ajutorul dermatoscopului, un aparat special de monitorizare a alunitelor, va va putea indica pasii de urmat. Poate fi vorba de o monitorizare la 6 luni pentru a urmari leziunea sau poate fi necesara excizia ei chirurgicala si trimiterea piesei pentru examenul histopatologic.
Cum prevenim aparitia alunitelor?
SusIn mare parte, aparitia alunitelor este programata genetic. Singurul factor asupra caruia putem interveni ar fi cantitatea de UV, care ajunge la nivelul pielii. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa mai stam la soare, ci doar sa respectem anumite reguli:
- nu va expuneti la soare intre orele 10.30-17.00;
- folositi pe parcursul verii o crema de fotoprotectie adecvata pielii dumneavoastra;
- daca mergeti la mare repetati aplicarea cremei la fiecare 2 ore sau dupa intrarea in apa;
- folositi produse dermatocosmetice: Avene, Uriage, la Roche Posay - nu au parabeni si sunt testate pentru eficienta lor.
Fotoprotectia
SusPrima oara un ecran solar a fost folosit in 1928 in Statele Unite. De atunci industria cosmetica a cunoscut o permanenta dezvoltare.
Ce trebuie sa stiti cand cumparati o crema de fotoprotectie:
Filtrele solare se pot imparti in doua categorii in functie de lungimea de unda a radiatiilor solare absorbita: filtrele UVA si filtrele UVB. Este foarte important ca o crema sa contina filtre din ambele categorii.
Ecranele solare previn atat reactiile imediate (arsurile solare), cat si efectele tardive – fotoimbatranirea sau carcinogeneza (cancerele cutanate).
Sunt aproximativ 16 agenti utilizati cu rol de ecran solar. Dintre cei mai utilizati factori cunoscuti se pot aminti: PABA, octinoxate, cinoxate, salicylates, octocrylene, oxybenzone.
Important! PABA cu potential fotoalergic sau carcinogen este un subiect controversat. Efectul carcinogen este demonstrat pe studii in vitro, efectul in vivo nu este cunoscut, dar este de preferat sa fie evitat.
Ecranele solare actioneaza ca o bariera in fata razelor solare printr-un mecanism chimic, fie printr-unul fizic. Exista doar doua filtre fizice: dioxid de titan si oxidul de zinc.
Ecranele fizice sunt bine tolerate si nu determina reactii alergice, nu se absorb in organism; mecanismul este de a reflecta razele solare.
In momentul actual majoritatea aplica o cantitate insuficienta de crema. Fotoprotectia este eficienta la 2mg/cm2. Crema se aplica cu 20 de minute anterior expunerii si se repeta la fiecare 2-3 ore.
La copiii sub 6 luni sunt de preferat hainele in locul cremelor de fotoprotectie. Aplicarea unui ecran fotoprotector poate afecta sinteza de vitamina D (unele studii).
Consumul fructelor si legumelor, prin aportul de vitamine cu efect antioxidant: vitamina C, E, morcov betacaroten 120-180mg/zi scad fotosensibilitatea.
Dintre alimentele sau bauturile eficiente in fotoprotectie se pot enumera: ceai verde, vin rosu; castravete, rosii, broccoli, struguri, citrice, afine, ulei de masline.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Autoevaluarea alunitelor - cand e cazul sa mergi la medic
- Cum sa recunosti alunitele periculoase
- Ai grija la alune! Pot provoca alergii severe
- Cand devin alunitele periculoase?
- Neglijarea alunitelor suspecte poate duce la cancer
- Alunitele: ce sunt si ce trebuie sa stim despre ele?
- Modificarea aspectului alunitelor
- Alunite rupte – ce trebuie sa faci
- Prevenirea cancerului de piele - autoexaminarea pielii si a alunitelor
Citeste pe aceeasi tema
- Alunitele, cand sa ne alarmam?
- Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa
- Dr. Ioana Silvia Simian: “Nu exista nicio cale sanatoasa de a ne bronza!”
- Impactul radiatiilor ultraviolete. Cum alegem si folosim corect cremele de protectie solara
- Cancerul de piele poate fi prevenit respectand cateva reguli simple