Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Urzica in tratarea anemiei

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2012

Generalitati

Sus
Urzica in tratarea anemiei

Urzica a fost folosita de secole pentru tratarea simptomelor alergice, in special febra fanului, afectiune des intalnita. Planta contine compusi activi biologici care diminueaza inflamatia. Specialistii confirma efectele pozitive ale urzicii privind ameliorarea alergiilor.

Decongestionantele, antihistaminicele, imunoterapia si chiar medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala trateaza in mare parte doar simptomele alergiilor si au tendinta de a-si pierde eficacitatea dupa o anumita perioada de timp. Printre efectele lor negative se enumera somnolenta, uscarea sinusurilor, insomnie si hipertensiune arteriala. In urma folosirii urzicii nu apare nici una dintre aceste reactii adverse, chiar daca este folosita in mod regulat.

Urzica poate fi utilizata inclusiv ca tratament pentru prostata. A fost studiata timp indelungat si si-a demonstrat eficienta in tratarea bolii Alzheimer, artritei, astmului, infectiilor vezicii urinare, bronsitei, bursitei, gingivitei, gutei, urticariei, pietrelor la rinichi, laringitei, sclerozei multiple, sindromului premenstrual, hipertrofiei de prostata, sciaticii si tendinitei.

Extern, urzica poate fi utilizata pentru infrumusetarea si imbunatatirea aspectului parului, fiind unul din cele mai eficiente remedii pentru parul gras si pentru inlaturarea matretii. Urzica este recomandata ca diuretic, pentru ameliorarea hiperplaziei benigne de prostata si a altor probleme ale prostatei si ca remediu natural pentru tratarea si prevenirea cheliei.

Infuzia plantei este foarte eficienta in cazul in care rezulta hemoragii interne. Aceasta este utilizata pentru tratarea anemiei, menstruatiei abundente, hemoroizilor, artritei, reumatismului si problemelor pielii, in mod special eczeme. Extern, planta este folosita pentru a trata afectiunile cutanate, durerile arteriale, guta, sciatica, nevralgiile, hemoroizii si problemele parului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Efectul benefic al urzicii in tratarea anemiei
  3. Alte beneficii
  4. Cum sa preparati ceaiul de urzica
  5. Citeste pe aceeasi tema

Efectul benefic al urzicii in tratarea anemiei

Sus

Anemia este o conditie cu care este dificil de trait. Un prim pas pentru tratarea acesteia este includerea unei diete speciale in planul de tratament. Foarte important este sa nu uitati sa introduceti in regimul alimentar ceaiul de urzica.

Urzica, creste ca o buruiana in zonele cu clima temperata, fiind adesea gasita la marginea drumului sau pe terenuri putin frecventate. Cu toate acestea, urzica are multiple intrebuintari cand vine vorba de sanatate. Printre acestea se numara si tratarea anemiei, gratie continutului ridicat de vitamine si minerale si al efectului sau revitalizant. Rezultatele vor fi mai intense atunci cand urzica este asociata cu catina.

Ceaiul de urzica asigura nivelul necesar de fier al organismului, motiv pentru care aceasta este recomandat in perioadele de oboseala sau epuizare. Este indicat consumul pe termen lung, iar efectul este garantat: tonusul se va imbunatati. Urzica este recomandata pentru tratarea sangerarilor uterine, dar si a sangerarilor abundente a diverse rani si leziuni si a simptomelor din perioada menstruatiei. Pentru toate acestea este indicat sa se prepare o infuzie din frunze de urzica si sa se consume 3-4 cesti intre mese. La fel de eficient este si decoctul preparat dintr-o lingura de radacini tocate de urzica si 250 ml de apa. Se va fierbe timp de 8-10 minute, se vor scoate radacinile si se va bea pe parcursul zilei, intre mese.

Eficienta urzicilor in absorbtia fierului
Cand o persoana sufera de anemie se va simti deseori epuizata. Consumul de urzici este una dintre modalitatile de a controla aceste simptome prin cresterea capacitatii sangelui de a absorbi fierul. Urzicile au un nivel destul de ridicat de fier. Cu ajutorul vitaminei C, existenta in aceste plante, va putea fi diminuata oboseala. Ca un efect benefic secundar, se va observa o crestere a tonusului organismului, a starii de bine.

Urzica este una din cele mai ieftine plante pentru tratarea anemiei: veti cheltui destul de putini bani si energie pentru a va prepara ceaiul de urzica. Daca va este simplu sa procurati urzicile, puteti experimenta diverse metode si amestecuri pentru ceaiul de urzica. In cazul in care locuiti intr-o zona in care nu sunt atat de usor de gasit urzicile, le puteti cumpara din magazinele naturiste sau homeopate, sub diverse forme.

Alte beneficii

Sus

Dezintoxicare de primavara cu urzici
Organismul are nevoie de detoxifiere. Urzica ajuta la eliminarea toxinelor din sange. In aceasta perioada este recomandata o dieta pe baza de infuzie de urizca. Ceaiul de urzica este bine sa fie consumat dimineata, pe stomacul gol sau inainte de mesele principale. Pentru ca are o influenta pozitiva asupra pancreasului, ceaiul de urzica ajuta la diminuarea nivelului de zahar din sange. Efectul diuretic al frunzelor de urzica este benefic si pentru eliminarea pietrelor la rinichi.

Tratamentul pentru bataturi
Pentru vindecarea bataturilor se recomanda baile cu urzica. Puneti patru maini cu urzici intr-un vas apoi adaugati patru litri de apa rece. Lasati peste noapte si ziua urmatoare, incalziti amestecul. Scoateti frunzele din apa si tineti picioarele in aceasta timp de 15-20 de minute. Stergeti-va picioarele si folositi o crema hidratanta.

Efecte cosmetice
Continutul de vitamina A al urzicii face ca aceasta sa aiba un rol benefic in tratarea afectiunilor pielii. Urzica este un remediu excelent impotriva sebumului excesiv de la nivelul parului si al matretii. In acest scop se recomanda sa se introduca in apa de baie cateva linguri de urzica maruntita. Urzica este o sursa de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu), acid folic, amine, cetone.

Cum sa preparati ceaiul de urzica

Sus

Ceaiul de urzica poate fi preparat in numeroase moduri. Metodele populare includ uscarea frunzelor si amestecarea urzicii cu alte plante. O alta alternativa este sucul de urzica.

Totusi cel mai simplu si rapid de pregatit este ceaiul de urzica. Pentru acest lucru se va fierbe apa in care se vor adauga cat mai multe din frunzele plantei (este de preferat ca urzica sa fie tanara). Se lasa la infuzat, timp de cel putin 10 minute. Apoi va puteti bucura de beneficiile ceaiului de urzica.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate