Untul de arahide
Generalitati
SusChiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor.
In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural.
Cuprins articol
Proteine
SusDoua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate.
Proteinele din untul de arahide ca si alte proteine vegetale contin un set incomplet de aminoacizi, astfel incat va fi nevoie sa consumati un pahar de lapte alaturi de un sandwich cu unt de arahide pentru a completa setul.
Grasimi sanatoase
SusUntul de arahide contine acelasi raport de grasimi saturate si nesaturate precum uleiul de masline. Grasimile poli si mononesaturate reduc riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare si diabetului de tip 2.
Minerale
SusUntul brut de arahide pare sa aiba efecte mult mai benefice asupra sanatatii, intrucat contine invelisul zdrobit al arahidelor si contine mai multe minerale. Fierul din compozitia untului de arahide este esential pentru functionarea celulelor rosii ale sangelui din organism, iar calciul contribuie la sanatatea oaselor.
Chiar daca untul de arahide nu este unul dintre alimentele bogate in potasiu, acesta contine o cantitate destul de sanatoasa din acest mineral. Dietele bogate in potasiu pot sustine scaderea riscului de a dezvolta hipertensiune arteriala. Incercati sa faceti un sandwich cu unt de arahide si o banana pentru o cantitate optima de potasiu.
Resveratrol
SusAlunele contin un nutrient numit resveratrol, un produs natural antimicrobian. Acest nutrient ajuta la protectia impotriva bacteriilor, virusurilor si ciupercilor. Desi pare o atitudine contradictorie, a aveao dieta bogata in grasimi, poate duce la scaderea riscului dezvoltarii bolilor cardiovasculare. Intrucat untul de arahide contine cantitati crescute de resveratrol, acesta poate oferi beneficii cardiace, antiimbatranire si poate ajuta la reducerea inflamatiei.
Calorii
SusDoua linguri de unt de arahide contin 188 calorii. Foarte putine dintre caloriile untului de arahide provin din carbohidrati care reprezinta doar 6.3 grame per portie. O portie de unt de arahide are 3 grame de zahar, 1.9 grame de fibre, care reprezinta mai putin de 7% din aportul recomandat zilnic pentru adultii sub 50 de ani.
Potasiu
SusExcesul de sodiu, din dieta majoritatii persoanelor, are efect negativ asupra sistemului cardiovascular, dar potasiul poate contracara efectele negative ale sodiului. Unele branduri de unt de arahide pot contine de doua ori mai mult potasiu decat sodiu. De asemenea, mult mai sanatos ar fi untul de arahide nesarat.
Fibre, proteine si micronutrienti
SusUntul de arahide are cantitati destul de mari de fibre alimentare (aproximativ 8%), ceea ce ajuta la reglarea nivelului colesterolului rau si a zaharului din sange. Fibrele alimentare reduc semnificativ riscul de cancer colorectal (care este printre cele mai comune cauze de deces prin cancer in tarile civilizate) si ateroscleroza (o alta boala des intalnita).
Proteinele sunt prezente in cantitati mari in untul de arahide (circa 24%), alaturi de micronutrienti importanti, cum ar fi vitamina E, vitamina B3 si cantitati mari de minerale benefice, cum ar fi fier, magneziu, potasiu, cupru si calciu.
Vitamina E este unul din cei mai puternici antioxidanti liposolubili, care s-a demonstrat ca reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului si bolilor cardiovasculare. Vitamina B3 sau niacina este o vitamina solubila in apa care ajuta la prevenirea deteriorarii ADN-ului celulelor (protejandu-le astfel de cancer) si la imbunatatirea functiilor sexuale ale corpului prin asigurarea unei secretii corespunzatoare de hormoni sexuali.
Prevenirea calculilor biliari si prevenirea bolii Alzheimer
SusIn urma unei cercetari de mare amploare, s-a observat ca la femeile care consuma cel putin 30 de grame de nuci, alune sau unt de arahide, in fiecare saptamana, scade cu pana la 25% riscul dezvotlarii calculilor biliari. Aceasta cantitate poate fi usor de atins prin consumul unui sandwich cu unt de arahide pe saptamana.
Specialistii confirma ca niacina continuta de unul de arahide, daca este consumata in mod regulat ofera protectie impotriva bolii Alzheimer: 22 mg de niacina pe zi contribuie la scaderea cu pana la 70% a probabilitatii dezvoltarii bolii Alzheimer.
In plus, untul de arahide contine cantitati mai mari de antioxidanti chiar decat merele sau morcovii. Gratie tuturor acestor avantaje, untul de arahide merita sa aiba un loc important intr-o dieta sanatoasa datorita continutului variat de substante nutritive importante pe care le contine.
Totusi, din cauza continutului sau ridicat de grasimi si calorii, unii medici considera ca untul de arahide ar trebui sa fie consumat in cantitati reduse de persoanele obeze. Inainte de a adauga in dieta dumneavoastra untul de arahide, este important sa consultati medicul. De asemenea, este recomandat sa evitati consumul de unt de arahide daca sunteti alergici la arahide.
Potential
SusUntul de arahide are in continut multe substante nutritive benefice si isi merita locul intr-o dieta sanatoasa, pentru majoritatea oamenilor. Beneficiile nutritive ale untului de arahide ar trebui sa compenseze caloriile suplimentare pe care acesta le contine. Discutati cu medicul care este cea mai buna modalitate de a incorpora untul de arahide in dieta dumneavoastra, pentru a profita de toate avantajele acestuia pentru sanatate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Invingeti somnolenta prin metode naturale
- Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia
- Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate
- 6 produse dietetice care ingrasa
- Alimente recomandate pentru un somn linistit
- Carnea si leguminoasele. Piramida nutritionala
- Dieta ABS
- Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
- Unt versus margarina