Uleiul de susan valori nutritionale si beneficii
Generalitati
SusUleiul de susan este un produs secundar al semintelor de susan, folosit in scopuri gastronomice.
Beneficiile sale pentru sanatate provin din nutrientii diversi si esentiali pe care ii contine, precum si din proprietatile antiseptice si antiinflamatorii.
Uleiul de susan este folosit de peste 5000 de ani, ca ingredient culinar sau ca remediu natural pentru problemele pielii, dintilor si oaselor.
Valori nutritionale
SusUnul dintre primele uleiuri folosite de umanitate, uleiul extras din semintele de susan este folosit si in medicina alternativa, precum proprietatile sale nutritive, preventive si curative. Semintele sunt sursele unor fitonutrienti importanti, precum gasimile esentiale omega-6, antioxidantii de tipul flavonoizilor fenolici, vitaminelor si fibrelor alimentare cu proprietati benefice sanatatii.
- Mangan 0.7 mg, 35% din doza zilnica recomandata;
- Cupru 0.7 mg, 35% din doza zilnica recomandata;
- Calciu 277 mg, 28% din doza zilnica recomandata;
- Fier 4.1 mg, 23% din doza zilnica recomandata;
- Magneziu 99.7 mg, 25% din doza zilnica recomandata;
- Zinc 2 mg, 13% din doza zilnica recomandata;
- Fibre 3.9 g, 16% din doza zilnica recomandata;
- Tiamina 0.2 mg, 15% din doza zilnica recomandata;
- Vitamina B6 0.2 mg, 11% din doza zilnica recomandata;
- Fosfor 179 mg, 18% din doza zilnica recomandata;
- Zinc 99.7 mg, 25% din doza zilnica recomandata;
- Triptofan 2 mg, 13% din doza zilnica recomandata;
- Proteine 4.7g;
Beneficii pentru sanatate
SusPrezenta numerosilor compusi naturali considerati importanti pentru buna functionare a organismului transforma uleiul de susan intr-un produs cu numeroase beneficii pentru sanatate si frumusete. Cele mai importante dintre acestea sunt urmatoarele
- Mentinerea sanatatii si frumusetii pielii. Colagenul se afla la baza sanatatii pielii. Zincul din uleiul de susan stimuleaza productia de colagen, facand tesutul cutanat mai elastic si mai fin. Cercetarile arata, totodata, ca zincul este benefic in procesele naturale ale organismului si poate ameliora simptomele afectiunilor cutanate, fiind eficient in special in vindecarea mai rapida a arsurilor solare (si in reducerea efectelor negative ale acestora).
- Protectia sanatatii orale. Uleiul de susan si-a castigat o reputatie pozitiva in reducerea placii bacteriene de la nivelul dintilor si in albirea danturii. Spalaturile orale cu ulei de susan protejeaza sanatatea orala, diminuand numarul bacteriilor periculoase (in special al streptococilor).
- Prevenirea diabetului. Studiile de specialitate au demonstrat ca uleiul de susan reduce atat presiunea arteriala, cat si nivelul de glucoza din sange, in randul pacientilor care sufera de diabet si hipertensiune arteriala. Magneziul si alti nutrienti din semintele de susan s-au dovedit eficienti in cresterea eficacitatii medicamentului oral glibenclamida, administrat in tratarea pacientilor diagnosticati cu diabet de tip 2.
- Reducerea presiunii arteriale. Continutul bogat de magneziu din semintele de susan s-a dovedit util in reducerea presiunii arteriale in cazul diabeticilor hipertensivi.
- Mentinerea sanatatii cardiace. Bolile cardiace sunt produse partial de radicalii liberi si de stresul oxidativ. Semintele de susan contin sesamol, un puternic antioxidant si compus antiinflamator, pe care cercetatorii il considera benefic in prevenirea si tratarea bolilor de inima si aterosclerozei. De altfel, studiile de specialitate au demonstrat ca sesamolul are numeroase proprietati farmaceutice importante.
- Protectia impotriva razelor UV. Intr-o era a expunerii periculoase la razele ultraviolete, protectia impotriva efectelor nocive ale acestora este foarte importanta. Semintele de susan, din care este produs uleiul cu acelasi nume, ajuta corpul sa lupte cu efectul de alterare a ADN-ului pe fondul actiunii radiatiilor. Mai multe studii efectuate asupra cobailor de laborator expusi direct la razele UV au aratat ca rozatoarele hranite cu seminte de susan au trait mai mult, decat cele care nu au primit acest aliment.
- Prevenirea cancerului. Tot despre semintele de susan se crede ca ar avea proprietati anticancerigene. O cercetare publicata in Jurnalul American de Nutritie Clinica spune ca aportul suplimentat de magneziu scade riscul de cancer colorectal. Astfel, fiecare 100 de mg de magneziu suplimentate in dieta diminueaza riscul imbolnavirii cu aproximativ 12%, iar mineralul se regaseste din abundenta in uleiul de susan.
- Mentinerea sanatatii oaselor. Continutul bogat de zinc si calciu in semintele de susan este o arma puternica in lupta cu osteoporoza. Deficienta in oricare din aceste doua minerale poate creste semnificativ riscul de producere a fracturilor de sold sau coloana vertebrala.
- Protectia sanatatii digestive. Fibrele sunt ingredientul-cheie in dieta, pentru o sanatate digestiva optima. Semintele de susan sunt bogate in fibre si ajuta la imbunatatirea si mentinerea sanatatii colonului.
- Ameliorarea simptomelor artritei reumatoide. Cuprul regasit in semintele de susan este important pentru intarirea tesuturilor, precum cele de la nivelul vaselor de sange si al articulatiilor. Persoanele care sufera de artrita reumatoida pot observa o ameliorare a durerilor si a umflaturilor incheieturilor, datorita proprietatilor antiinflamatorii ale uleiului de susan.
- Prevenirea tulburarilor respiratorii. Magneziul din uleiul de susan este folosit, in medicina alternativa, pentru scaderea in intensitate a spasmelor de la nivelul tuburilor bronchiole. Astfel, uleiul de susan este considerat eficient in prevenirea si tratarea tulburarilor respiratorii, inclusiv a astmului.
- Protectia impotriva infectiilor virale si bacteriene. In medicina ayurvedica, uleiul de susan este folosit ca agent antibacterian si antiviral. Practicienii medicinei holistice folosesc uleiul de susan pentru tratarea gatului iritat, infectiilor provocate de bacteriile stafilococice si celor fungice (piciorul atletului).
In medicina traditionala chineza, uleiul de susan mai este folosit pentru atenuarea durerilor provocate de tendonita, bursita, artrita si colita, precum si in ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna
- Detoxifiere naturala de primavara
- Metatarsalgia
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Dieta ABS
- Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
- Dieta pentru sindromul ADHD
- Acizii grasi omega 3
- 5 supe care ne ajuta sa slabim