Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate
Generalitati
SusBeneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C.
Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii.
In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu.
Cuprins articol
Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci?
SusUleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si culoarea topazului. Uleiul de nuca poate fi pastrat maxim sase luni sau un an. Dupa deschiderea recipientului, uleiul de nuci trebuie mentinut intr-un loc racoros, la intuneric.
Uleiul de nuca a ajuns in atentia specialistilor dupa ce in urma mai multor studii si cercetari s-a ajuns la concluzia ca acesta este o sursa extrem de bogata de antioxidanti si acid elagic.
Antioxidantii prezenti in uleiul de nuca au un rol important in eliminarea toxinelor si a diverselor substante nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer.
Pe de alta parte, acidul elagic impiedica multiplicarea si dezvoltarea celulelor canceroase. Uleiul de nuca este o sursa bogata de cupru si mangan. Acesta contine si melatonina, un hormon responsabil cu reglementarea ceasului biologic al organismului.
Importanta pentru sanatate a uleiului de nuca
SusUleiul de nuca ofera multiple beneficii sanatatii. Iata doar cateva dintre acestea:
- Circulatia sangelui - Uleiul de nuca este bogat in grasimi mononesaturate cum ar fi acizii grasi omega-9, ce sustine elasticitatea arterelor si implicit ajuta la imbunatatirea fluxului de sange din organism, reducand sansele de rigidizare a arterelor.
- Reduce riscul aparitiei bolilor cardiace - Uleiul de nuca este benefic pentru sanatatea inimii in special datorita nivelului extrem de ridicat de acid alfa-linoleic care este un tip de acid gras omega-3.
Acidul alfa-linoleic este transformat in acid eicosapentaenoic si acid docosahexaenoic. In urma unui studiu s-a demonstrat ca la persoanele care au consumat zilnic ulei de nuca, a avut loc o imbunatatire semnificativa a sanatatii vaselor de sange, fapt ce stimuleaza o functionare adecvata a inimii si reduce riscul de boli cardiace.
- Ameliorarea inflamatiei - Uleiul de nuca este o sursa buna de grasimi polinesaturate, cum ar fi omega-3 si omega-6, care sunt extrem de utile pentru reducerea inflamatiei care apare in cazul unor boli, cum ar fi artrita.
- Reglarea nivelurilor hormonale - Nucile sunt o sursa extrem de bogata de fitonutrienti. Acestea contin minerale precum seleniu, magneziu, fier, calciu, fosfor si zinc. Toate aceste substante ajuta la mentinerea echilibrului hormonilor din organism.
- Frumusetea pielii - Uleiul de nuca este o sursa buna de vitamina B (contine vitaminele B1, B2, B3) dar si vitamina E si niacina. Toate aceste vitamine contribuie la infrumusetarea si mentinerea sanatatii pielii.
Unii dintre fitonutrienti precum si acizii grasi din compozitia uleiului de nuca fac pielea mai elastica si ii imbunatatesc textura.
- Eczeme - O lingurita de ulei de nuca pe zi ajuta la vindecarea eczemelor si eruptiilor pielii.
- Beneficii antiimbatranire (antiaging) - Uleiul de nuca este bogat in antioxidanti care ajuta la reducerea efectelor radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor, prevenind procesul imbatranirii.
Uleiul de nuca in compozitia preparatelor culinare
SusUleiul de nuca are o valabilitate de aproximativ 6-12 luni. Dupa deschidere, recipientul trebuie pastrat intr-un loc racoros, ferit de lumina sau refrigerat pentru a preveni rancezirea.
Uleiul de nuca poate fi folosit la diverse feluri de mancare insa, uleiul de nuca nu este recomandat pentru gatit deoarece temperaturile inalte distrug aroma sa delicata. Poate fi folosit, in schimb in compozitia salatelor sau a preparatelor care contin paste pentru a le oferi un gust deosebit.
Iata catea modalitati de utilizare a uleiului de nuca in preparatele culinare:
- se va amesteca putina smantana cu putin otet sherry si se va turna peste o bucata de somon sau piept de pui fiert. Cateva nuci prajite vor oferi un gust placut mancarii.
- se va amesteca uleiul de nuci cu putin otet sherry, doi catei de usturoi, mustar si sare. Compozitia se va adauga peste salata de andive si ridichii, iar deasupra se va presara putina branza cu mucegai.
- uleiul de nuci este o alternativa delicioasa la uleiul de masline clasic sau sosul vinaigrette pentru salate.
- de asemenea, uleiul de nuci poate fi adaugat intr-un bol de supa din macrise proaspete
- uleiul de nuci este delicios adaugat peste paste, alaturi de putina branza moale, cum ar fi gorgonzola, cateva pastai de fasole verde proaspata sau spanac, sote de ciuperci sau putin patrunjel si usturoi
- se va folosi uleiul de nuci si in compozitia deserturilor pentru a le oferi o aroma placuta, de nuca
- pentru un mic-dejun festiv, se vor stropi cu ulei de nuci briosele sau feliile de cozonac, clatitele cu miere sau sos de ciocolata, acoperite cu cateva felii de pere coapte, banane sau nuci prajite. Toate acestea pot fi insotite de o portie de iaurt grecesc, frisca sau mascarpone.
- se vor unge jumatatile de fructe, cum ar fi piersicile sau nectarinele cu ulei de nuca si miere, inainte de a le coace sau praji si se vor servi alaturi de o cupa cu iaurt sau inghetata.
- branza de capra marinata in ulei de nuca ar putea fi un pranz delicioas alaturi de o salata si paine proaspata. Ueiul ramas poate fi adaugat ca dressing pentru cartofi sau paste.
- se vor taia felii din branza de capra de un centimentru, se vor pune intr-un vas si peste acestea se va presara cimbru proaspat, usturoi zdrobit si piper negru proaspat macinat. Se va adauga peste compozitie ulei de nuca, se va acoperi si se va lasa la rece, la marinat timp de 24 de ore. La acest preparat se pot adauga si cateva ciuperci tocate marunt.
- varza de bruxelles si pastarnacul combinate cu morcovi si cartofi au un gust deosebit daca inainte de a fi servite vor fi stropite cu ulei de nuci
- se vor unge pestele, puiul sau rata cu ulei de nuca, inainte a fi rumenite la gratar sau in tigaie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 4 beneficii ale uleiului de macadamia. Cum se foloseste corect
- Uleiul de masline: beneficii si utilizare
- Uleiul de in
- Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin
- Ce efecte are uleiul de peste asupra sanatatii mintale?
- Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa
- Beneficiile uleiului de peste asupra sanatatii
- Este ciocolata benefica pentru sanatate?
- Beneficiile pentru sanatate ale orzului