Totul despre prune: de ce e bine sa le consumi
Generalitati
SusSunt delicioase, pline de vitamine si antioxidanti si costa foarte putin.
Prunele sunt printre cele mai apreciate fructe ale toamnei, aducand numeroase beneficii sanatatii.
Sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni hepatice si biliare sau care au probleme de tranzit intestinal.
Totodata, sunt ideale in diete pentru ca au foarte putine calorii.
Cuprins articol
Ce nutrienti gasesti in prune?
SusAceste fructe dulci, de culoare mov, contin vitamine si minerale esentiale, precum si antioxidanti unici, care nu se intalnesc in alte fructe si legume.
Iata ce substante minune poti gasi in aceste fructe de sezon:
- vitamina C, extrem de eficienta in prevenirea si tratatea infectiilor respiratorii;
- vitamina A, esentiala pentru sanatatea vederii;
- vitamina K, unul dintre factorii esentiali de coagulare a sangelui;
- potasiu, un excelent inlocuitor al sarii;
- fibre, esentiale pentru o digestie buna;
- fitonutrienti unici, cu rol antioxidant extrem de puternic;
- fenoli, substante naturale cu rol protector asupra neuronilor.
Ce boli poti preveni consumand prune?
SusPrunele contin neoclorogenic si acid clorogenic, doi fitonutrienti care distrug radicalii liberi ce ataca celulele corpului. Acesti antioxidanti puternici te ajuta totodata sa elimini celulele deteriorate care iti afecteaza memoria.
In plus, fenolii din fructe iti protejeaza neuronii, combat oboseala si reduc nivelul de stres. Tine o cura de prune pentru o zi si te vei simti plin de energie.
Iata care sunt afectiunile pe care le poti preveni consumand prune:
Anemia
Prin continutul mare de vitamine si minerale, prunele te ajuta sa combati carentele nutritive. Totodata, vitamina C din prune te ajuta sa asimilezi mai bine fierul, scazand astfel riscul de anemie feripriva.
Bolile cardiovasculare
O pruna contine sub 0,2 grame de grasimi nesaturate, neexistand astfel niciun risc de crestere a colesterolului rau.
Mai mult, fibrele din prune ajuta la scaderea absortiei in sange a altor grasimi si glucide, provenite din alte alimente. In felul acesta, nivelul trigliceridelor si al colesterolului se mentine in limite normale, iar inima si vasele de sange sunt protejate.
Prunele mai contin si potasiu, un mineral care mentine tensiunea arteriala in limite optime si care reduce riscul de accident vascular cerebral.
Cancerul
Fiecare fruct contine 7% din aportul de vitamina C recomandat zilnic. Vitamina C este considerata unul dintre cei mai puternici agenti antitumorali, aparand totodata celulele de o posibila degradare.
Prunele contin si alti antioxidanti puternici. In coaja lor se gaseste antocianina, un pigment ce le confera acestora culoarea rosiatic-albastruie si care poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.
Afectiuni ale oaselor
Multumita continutului ridicat de vitamina A (8% din doza zilnica recomandata), prunele sunt cele mai bune alimente care promoveaza refacerea si cresterea oaselor.
Diabetul
Aceasta boala este definita drept o tulburare de metabolizare a glucozei care duce la variatii ale acesteia in sange.
Asa dulci cum sunt, prunele proaspete poseda proprietatea de a regla glicemia si de a preveni aparitia diabetului prin stimularea metabolismului glucidic.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Prunele - beneficii si retete sanatoase
- Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei
- Prunele, sursa de vitamine si minerale
- Riscul consumului de laxative in dietele de slabit
- Consumul de fibre si flatulenta excesiva
- 4 motive pentru a servi o salata zilnic
- 28 de alimente supernutritive
- Vegetarianismul
- Colonul iritabil - recomandari alimentare