Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Generalitati
SusOuale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi.
Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic.
Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange.
Deoarece contine cantitati ridicate de proteine, vitamine si minerale, si cantitati reduse de grasimi saturate, oul devine un component esential din dieta zilnica.
Galbenusul contine 21 vitamine si minerale, iar 40% din acesta este proteina. De asemenea, acesta contine 6,29 g proteine, 27 g calciu, 6 mg magneziu, 96 mg fosfor, 67 mg potasiu, si 4,97 g grasimi.
Trebuie mentionat ca sunt persoane care nu pot consuma oua, si anume cei care sunt alergici la acest produs. Alergia la oua este una din cele mai comune alergii din timpul copilariei. Cu toate ca si galbenusul si albusul contin o cantitate ridicata de proteine, albusul declanseaza mai multe reactii alergice decat galbenusul.
In general, alergia la proteinele din oua se manifesta inca din copilarie, insa in cazuri exceptionale aceasta se declanseaza si la varste inaintate. Deci, indiferent de varsta, daca apar simptomele caracteristice acestei forme de alergie trebuie sa mergeti de urgenta la un alergolog.
Cuprins articol
Valorile nutritionale
SusOuale sunt sursa de proteine, vitamine esentiale si minerale care contribuie in mod semnificativ la adopatarea unei diete echilibrate.
1. Valoarea energetica
Un ou contine 78 kilocalorii. Consumat zilnic acesta asigura aproximativ 3% din necesarul de energie in cazul barbatilor, si 4% din necesarul de energie la femei.
2. Proteine
Proteinele din oua au o valoarea biologica ridicata, continand toti aminoacizii necesari organismului uman. Astfel, ouale completeaza lipsurile celorlalte alimente, care au o valoarea biologica mai mica, prin furnizarea de aminoacizi.
12.5% din greutatea unui ou este proteina, depozitata atat in galbenus cat si in albus.
Pe o scara valorica de la 1 la 100, oul se afla pe pozitia cea mai inalta datorita continutului de proteine, fiind punct de referinta in evaluarea celorlalte alimente. Proteinele din ou contin toti aminoacizii necesari organismului, o valoare nutritionala similara avand proteinele de origine animala. Acesti aminoacizi ajuta la producerea si la intretinerea functionalitatii organismelor proteice, cum ar fi: enzimele anticorpii si colagenul.
O alta functie a aminoacizilor din proteine este consolidarea sistemului muscular. Muschii joaca un rol importanti in metabolizarea proteinelor prin stocarea proteinelor, si aminoacizilor care apoi sunt folositi in sinteza proteinelor. Aproximativ 40% din proteinele se gasesc in muschii scheletici, acestea implicandu-se in reglarea cantitatii de zahar din organism.
Deci cantitatea si calitatea proteinelor influenteaza direct masa musculara.
3. Vitamine
Ouale contin aproximativ toate vitaminele cunoscute, cu exceptia vitaminei C.
1. Colina (vitamina H) – ajuta la scaderea nivelului de homocistina, asigura buna functionare a celulelor si imbunatateste activitatea neuronala, stimuland memoria.
2. Complexul vitaminic B - ajuta organismul sa transforme alimentele in energie. De asemenea, folatii reduc nivelul de homocistina si previn malformatiilor genetice.
3. Vitamina A - imbunatateste vederea nocturna, dar este implicata si in mentinerea sanatatii pielii.
4. Vitamina E - antioxidant care actioneaza in prezenta vitaminei C si seleniului pentru prevenirea aparitiei afectiunilor cauzate de radicalii liberi.
5. Luteina – se afla in stransa legatura cu vitamina A si se gasesc in pigmentul galbenusului de ou. Acestea se afla intr-o concentratie ridicata pe retina, si ajuta la prevenirea degenerescentei maculare.
4. Minerale
Ouale contin o parte din mineralele necesare organismului nostru. In special, acestea contin iod, necesar in producerea hormonilor tiroidieni,in dezvoltarea si buna functionare a creierului dar si a altor organe; si fosfor necesar pentru consolidarea sistemului osos.
Organismul uman nu produce iod, astfel, acesta trebuie introdus numai prin alimentatie.
De asemenea, ouale detin o cantitate ridicat de zinc, necesar in vindecarea plagilor si infectiilor, seleniu, un important antioxidanti care ajuta la consolidarea sistemului imunitar, calciu necesar in dezvoltarea sistemului osos si imbunatateste functiile celulare.
In cantitati mai mici se gaseste fier, component vital pentru globulele rosii din sange.
5. Carbohidrati si fibre
Ouale contin urme de carbohidrati si niciun gram de fibre.
6. Grasimi
11.2% din continutul unui ou este grasime. Cea mai mare cantitate de grasime din ou se gaseste in galbenus, si numai 0.05% in albus.
Aproximativ 17% dintre acizii grasi din ou sunt polinesaturati, 44% mononesaturati si numai 32% sunt grasimi saturate.
Grasimile saturate sunt considerate principala cauza care determina cresterea colesterolului din sange, reducerea acestui tip de grasimi fiind considerata cea mai eficienta strategie pentru scaderea colesterolului. Totodata, prin reducerea colesterolului din sange este redus si riscul aparitiei afectiunilor coronariene.
7. Colesterol
Colesterolul si lecitina sunt substante esentiale pentru dezvoltarea si functionarea celulelor din organism. Colesterolul ajuta la mentinerea flexibilitatii si permeabilitatii membranei celulare, dar este si materie prima pentru grasimile care mentin flexibilitatea pielii.
Mai mult, colesterol participa la producerea hormonilor sexual, cortizol, vitamina D si saruri biliare.
Lecitina este implicata in transportarea lipidelor prin sistemul sanguine si ajuta la metabolizarea colesterolului.
8. Omega 3
Numai ouale provenite de la gaini hranite cu seminte sanatoase contin oin galbenus acizi grasi omega-3. Consumarea acestor oua stimuleaza producerea colesterolului “bun”/HDL si creste numarul lipidelor din sange.
Cercetatorii sustin ca acizii grasimi omega 3 joaca un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular prin scaderea colesterolului, trigliceridelor si densitatii lipoproteice. De asemenea, acesti acizi grasi asigura buna functionare a creierului, previne afectiunile oftalmologice si consolideaza sistemul imunitar.
Consumul de oua
SusNu se impune consumarea unui numar limita de oua, insa trebuie sa se acorde multa atentie modului in care acestea sunt preparate. Astfel, sunt recomandate mai ales ouale fierte, si este indicat sa se evita consumarea acestora in combinatie cu branza sau unt, deoarece creste nivelul de grasimi saturate.
Persoanele care sufera de hipercolesterolemie pot consuma numai 3 oua pe saptamana, cu toate ca studiile au aratat ca colesterolul din alimente nu contribuie la cresterea nivelului de colesterol din sange.
Alimente cu un continut ridicat de colesterol: oua, organe – ficatul sau rinichii.
Pentru reducerea colesterolului din sange, pacientul trebuie in primul rand sa reduca consumul de grasimi, mai ales cele saturate, care au un impact major asupra nivelului de colesterol din sange. O dieta bazate pe fibre determina reducerea cantitatii de colesterol care ajunge in sistemul sanguin.
Dieta cu oua
SusDieta cu ou, sau dieta Mayo, nu este un regim care presupune consumul exclusiv de oua, ci trebuie ca majoritatea cantitatii de proteine necesara zilnic organsimului sa fie absorbita din oua.
Dieta cu ou isi are originile in prima faza a dietei Atkins – Faza Inductiei - care recomanda ca proteinele asimilate de organism sa fie din oua, deoarece acestea au o cantitate scazuta de carbohidrati si grasimi saturate.
Datorita continutului si calitatii proteinelor, oul este un produs alimentar satios, si ar trebui indicat in toate regimurile pentru pierderea kilogramelor in plus.
Ouale sunt o sursa excelenta de proteine si alte substante nutrivite vitale organismului uman - acizi grasi omega-3, proteine, vitaminele A, E, B, D, H, folati, fier, fosfor, zinc etc. De asemenea, acesta contine o cantitate scazuta de grasimi saturate si calorii.
Cea mai mare parte a vitaminelor si mineralelor din oua se gasesc in galbenus, dar si albusul este o sursa buna de proteine si, in plus, contine o cantitate mica de colesterol.
Deoarece are valori nutritionale impresionanate, timp de cateva zile inainte de competitie, sportivii consuma oua crude la micul dejun.
Ouale si afectiunile cardiovasculare
SusMit sau adevar?
Adevar - Ouale au o valoare nutritionala ridicata. Un singur ou contine 6 g proteine, grasimi nesaturate, colina, luteina etc.
Adevar - Ouale au o cantitate ridicata de colesterol. Un singur ou contine 212 mg de colesterol. Totusi este o cantitate mica in comparatie cantitatea continuta de: ficat, creveti sau carne de rata.
Mit - Toate cantitatea de colesterol ajunge in sistemul sanguin, dupa care este depozitat in artere. Numai o mica cantitate din colesterolul provenit din alimente trece in sistemul sanguin, grasimile saturate si trans sunt principalii factori care determina trecerea colesterol in sange.
Mit - Ouale agraveaza bolile cardiovasculare. Potrivit celui mai mare studiu realizat in domeniu, care a urmarit impactul consumului de oua asupra afectiunilor cardiovasculare, nu exista nicio legatura intre consumul de oua si afectiunile cardiovasculare.
In cazul pacientilor cu diabet zaharat, consumarea zilnic de oua poate contribui la dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare!
Opiniile sunt impartite, sunt medici care interzic consumul de oua in cazul pacientilor care urmeaza un regim pentru scaderea colesterolului din sange, insa sunt si medici care precizeaza ca nu au fost inregistrare variatii ale nivelului de colesterol, atunci cand pacientul a consumat un ou.
Un studio realizat in SUA, la care au participat 912 voluntari, a conchis ca ouale nu au nicio legatura cu cresterea cantitatii de colesterol din sange, sau cu aparitia afectiunilor ischemice cardiovasculare.
Ouale si colesterolul
SusAtat timp cat colesterolul este cauza principala care determina aparitia afectiunilor cardiovasculare, consumul oualor este scazut tocmai fiindca au o cantitate ridicata de colesterol.
Colesterolul este un complex de substante care se gasesc la nivelul fiecarei celule de la ficat. Organismul uman nu poate supravietui fara acesta. Colesterolul ajuta la stimularea producerii hormonilor sexuali si suprarenali. De asemenea, colesterolul se poate transforma in vitamina D si poate fi utilizat la calcifierea oaselor si a danturii.
Cea mai mare cantitate a colesterolului din organism este produsa chiar de acesta, si numai o mica parte provine din alimentele consumate. Ficatul si intestinele sunt primele locuri unde colesterolul este produs.
Excesul de colesterol din organism este principalul factor care contribuie la aparitia ateroscrelozei, iar aproximativ 90% din cazurile de angina instabila si infarct miocardic si atac cerebral sunt cauzate de ateroscreloza.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 4 mituri despre colesterol
- 10 trucuri pentru a reduce colesterolul
- Colesterolul: mit si realitate
- Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma
- Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale
- Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului
- Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
- Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol
- 8 cauze ale colesterolului marit