Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine
Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii.
Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii.
Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate.
Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa.
Iata topul celor mai bogate alimente in proteine:
Pestele
In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine.
Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului.
Carnea slaba
Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap colesterolul.
Pieptul de pui fara pielita contine 80% proteine, carnea de curcan, 70% proteine, iar carnea macra de vaca, 53%. Alege sa o gatesti la gratar, la cuptor sau in vase din sticla termorezistenta.
Produsele lactate
Bogate in calciu si proteine de calitate, produsele lactele sunt ideale la micul dejun. O cana cu iaurt grecesc contine 29 grame de proteine, ele reprezentand 48% din aportul caloric.
Branza de casa, pe pe alta parte, contine 59% proteine, iar laptele dulce partial degresat, 21% proteine.
Ouale
Ouale sunt considerate cele mai valoroase surse de proteine. Si asta pentru ca albusul de ou contine albumina pura, o proteina etalon de foarte buna calitate.
Albuminele din oua se asimileaza foarte usor si reprezinta aproxiamtiv 35% din totalul de calorii continute de un ou.
Un ou are 6 g proteine, aproape 12% din doza zilnica recomandata. Ouale mai contin aminoacizi, vitamina B12, vitamina A, vitamina D, calciu, acid folic si acizi grasi nesaturati Omega 3.
Soia
Contine 33% proteine vegetale, seamana la gust cu carnea si este foarte satioasa. Dintre produsele pe baza de soia, la mare cautare este branza tofu.
Ciupercile
Ciupercile contin 28% proteine si sunt considerate un hibrid intre proteina vegetala si cea animala, se aseamana la gust cu carnea, insa nu contin colesterol.
Ultimele studii arata ca un consum zilnic de ciuperci poate preveni cancerul de san.
Lintea
Indiferent de soi - portocalie, verde, galbena, maronie sau rosie - lintea este o sursa excelenta de proteine vegetale, acestea repezentand 27% din aportul caloric.
Lintea previne problemele cardiovasculare, scade nivelul colesterolului ,,rau”, ajuta sistemul nervos si regleaza tranzitul intestinal.
Fasolea boabe
Are 24% proteine si este considerata de multi nutritionisti “leguma perfecta”, deoarece are multe fibre si foarte putine grasimi.
Cea mai sanatoasa este fasolea neagra si rosie, mult mai bogata in antioxidanti decat cea alba.
Alte alimente bogate in proteine
Nautul: la fel ca si fasolea, contine peste 20% proteine, minerale, vitamine si fibre. Previne aparitia bolilor cardiovasculare, preintampina constipatia si controleaza apetitul.
Avocado: contine cele mai multe proteine dintre toate fructele existente. Este excelent in cura de slabire.
Broccoli: contine 20% proteine vegetale de calitate.
Ovazul: contine 15% proteine si este foarte bun pentru cresterea masei musculare.
Fructele uscate: migdalele, nucile, fisticul, caju-ul sau alunele de padure sunt o sursa excelenta de proteine, vitamine, minerale, grasimi benefice si fibre. Procentul de proteine variaza intre 11% si 13%.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Regimul alimentar in cancer
- Topul celor mai bune surse alimentare de proteine
- Surse sanatoase de proteine
- Proteinele in dieta vegana
- Boli cauzate de deficitul de proteine
- Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara
- Dieta bogata in proteine
- Riscurile asociate unui consum excesiv de proteine
- Alternative sanatoase la proteinele din carne