Tipuri de ulei pentru gatit
Generalitati
SusIn cazul in care gatiti frecvent la domiciliu, probabil ca folositi deseori diverse tipuri de uleiuri pentru preparatele culinare. Uleiul este folosit ca ingredient in compozitia felurilor de mancare, dar mai este utilizat si pentru prajit.
Unul dintre cele mai comune tipuri de uleiuri pentru gatit este uleiul vegetal. Totusi, stiati ca exista mai multe tipuri de uleiuri vegetale? Stiti cum pot fi intrebuintate sau depozitate acestea, pentru a va pastra sanatatea pe termen lung?
Uleiul vegetal, probabil ca este cel mai frecvent utilizat dintre toate uleiurile. Acesta face frecvent parte din diverse retete si il folositi si pentru prajit. Uleiul vegetal poate fi simplu sau un amestec din mai multe uleiuri, cum ar fi cele de porumb, soia, floarea-soarelui si de palmier.
Cuprins articol
Tipuri de uleiuri si proprietatile acestora
Sus- Uleiul de canola sau de rapita - Specialistii au stabilit ca uleiul de canola este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Acest lucru este posibil, gratie continutului sau scazut de grasimi saturate si ca urmare a cantitatii ridicate de grasimi mononesaturate. Acesta este recomandat si pentru prajit, dar numai pentru temperaturi de maxim 220 grade Celsius. Daca este depasita aceasta temperatura, sunt distrusi nutrientii din ulei, care au efecte pozitive pentru sanatate. Uleiul de canola nu are cantitati prea mari de antioxidanti si este uleiul care contine cele mai mari cantitati de acid alfa-linolenic si grasimi Omega 3. In plus, are o valabilitate destul de mare.
- Uleiul de porumb - Este relativ scazut atat in grasimi saturate, cat si grasimi mononesaturate. Este utilizat atat pentru coacere, cat si pentru prajire. Nu ar trebui folosit la prajit, decat la temperaturi medii.
- Uleiul de floarea soarelui - Acest tip de ulei are putine grasimi saturate si este bogat in vitamina E. Este un tip de ulei potrivit pentru persoanele care au nivelul de colesterol ridicat si, in scopul reducerii riscului dezvoltarii bolilor de inima. Multi producatori de produse alimentare recunosc beneficiile pentru sanatate ale uleiului de floarea soarelui si il prefera in compozitia produselor pe care le produc. Este indicat atat pentru prajit, cat si pentru gatit, dar si pentru prepararea sosurilor pentru salate.
- Uleiul din nuca de cocos - Este recomandat pentru gatit de multi specialisti. Se pare ca acesta poate impiedica actiunea nociva a radicalilor liberi asupra organismului. Este bogat in vitamine, inclusiv vitaminele E si K. Uleiul de cocos ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau, furnizeaza organismului energie si ofera multiple beneficii, gratie acizilor saturati care ridica nivelul de lipoproteine cu densitate mare din organism si scad colesterolul rau, stimuland imunitatea si luptand impotriva imbatranirii. Uleiul de cocos ajuta la cresterea metabolismului si implicit la pierderea in greutate.
- Uleiul de masline - Exista diferite varietati de ulei de masline: extravirgin, virgin sau rafinat. Uleiul extravirgin de masline este cel mai frecvent utilizat. Uleiul de masline poate fi intrebuintat atat pentru gatit, salate, soteuri, dar si in compozitia altor preparate culinare.
Acesta este cel mai sanatos dintre toate uleiurile, deoarece este bogat in grasimi mono-nesaturate, care ajuta la reducerea aparitiei riscului de boli cardiovasculare, intrucat contribuie la reducerea colesterolului rau si la cresterea nivelului de colesterol bun din organism. In plus, uleiul extra-virgin de masline este bogat in antioxidanti numiti polifenoli.
- Uleiul de arahide - Este un tip de ulei pe care ar trebui sa-l utilizati pentru prajirea alimentelor la temperaturi ridicate si este bogat in grasimi mononesaturate. Mai poate fi folosit la compozitia sosurilor pentru salate.
- Uleiul de palmier - Contine vitamina E, beta-caroten, dar si o multime de fitochimicale care au un rol important in protejarea organismului de actiunea radicalilor liberi. Este bogat in antioxidanti care potejeaza organismul impotriva cancerului si bolilor cronice.
Uleiul de palmier contine atat grasimi saturate, cat si mononesaturate, cele care se gasesc si in compozitia uleiului de masline. Dar, spre deosebire de uleiul de masline, uleiul de palmier are o rezistenta naturala la oxidare, cea care il transforma intr-un ulei mai sanatos si mai sigur pentru gatit si prajit. Desi o parte din antioxidanti vor fi distrusi in procesul prepararii alimentelor, acesta este mult mai rezistent comparativ cu alte tipuri de uleiuri.
Pastrarea uleiurilor
SusToate uleiurile trebuie sa ramana in stare lichida atunci cand sunt pastrate la temperatura camerei. Cel mai bine ar fi sa depozitati uleiul intr-un loc intunecos si uscat, cum ar fi camara. De asemenea, recipientul in care pastrati uleiul trebuie sa fie din sticla de culoare inchisa. Expunerea repetata la orice sursa de lumina poate fi daunatoare pentru uleiuri.
Caldura si lumina pot altera uleiurile, in special pe cele polinesaturate. Pe acestea din urma le puteti pastra in rafturile din partea inferioara a frigiderului, pentru a evita rancezirea. Chiar daca uleiul se solidifica in frigider, acest proces nu afecteaza calitatea lui. Lasat timp de cateva minute la temperatura camerei, va putea fi folosit fara probleme.
Uleiurile bogate in grasimi mononesaturate pot fi pastrate pana la un an, in timp ce uleiul rafinat de masline (care are cea mai mare cantitate de grasimi mononesaturate) poate avea un termen de utilizare pana la cativa ani. Uleiurile de masline extravirgin si virgin pot fi utilizate aproximativ un an de la deschidere. Perioada de valabilitate a celor mai multe dintre uleiuri, dupa deschidere, este de obicei intre sase si opt luni. Pentru a evita oxidarea si rancezirea uleiului strangeti bine dopul sticlei.
Nu introduceti obiecte sau lucruri nesterilizate in uleiurile pentru gatit. Bacteriile accelereaza viteza de degradare a uleiurilor. Turnati cantitatea pe care doriti sa o folositi in vasele pentru gatit si nu reintroduceti niciodata surplusul inapoi in sticla.
Un alt fapt important este sa evitati sa aruncati uleiul de gatit folosit la chiuveta, intrucat acesta se poate inchega si poate sa blocheze conductele. Cea mai buna alternativa este sa puneti uleiul folosit intr-un recipient care poate fi inchis etans, pe care sa-l aruncati apoi la gunoi.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate
- Dieta pentru sanatatea cardiovasculara
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Diete specifice pentru detoxifiere
- Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Remedii ayurvedice pentru hemoroizi
- Cat de sanatoase sunt floricele de porumb?