Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? Te facem noi sa-ti treaca

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
Ti-e pofta de... cartofi prajiti? Te facem noi sa-ti treaca

Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile.

Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal.

In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere.

De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza.

Valorile nutritive ale cartofului

Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv.

Un cartof copt de marime medie are:
- 145 calorii,
- 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali),
- 33 g glucide (amidon),
- 0,15 g grasime,
- 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult),
- vitamine din grupul B,
- 14,2 mg acid folic (important in special pentru femeile insarcinate),
- 2,34 g fibre
- 0,545 mg fier (cca 5% din necesarul zilnic).

Dar, principalul mod de preparare al cartofilor nu este coacerea si nici fierberea, ci prajirea.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De ce cartofii prajiti nu sunt recomandati in cadrul unei diete sanatoase?
  3. Citeste pe aceeasi tema

De ce cartofii prajiti nu sunt recomandati in cadrul unei diete sanatoase?

Sus

Iata raspunsurile:

- Procesul de prajire determina o crestere dramatica a continutului de grasime - 17 g grasime/portie (31% din necesarul zilnic la adult) si un plus de calorii - 235.

Tipul de grasime continut (lipide saturate) transforma cartoful intr-o „bomba cu ceas”, predispunand la aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II si cancerului (exista studii care atesta dublarea riscului de cancer la san la femeile care in copilarie au consumat periodic cartofi prajiti).

- Cartofii prajiti sunt de regula preparati din cartofi albi care, in urma metabolizarii, se transforma mai rapid in glucoza.

Cand consumam alimente bogate in carbohidrati rapid absorbabili, ne obligam organismul sa ii foloseasca imediat, fie ca sursa de energie, fie sa ii stocheze sub forma de grasime.

Consecintele sunt aparitia obezitatii si cresterea riscului de boli cardiovasculare si diabet.

- Cartofii prajiti in uleiuri sunt extrem de daunatori, deoarece contin amidon, iar grasimile incinse in preajma amidonului genereaza o substanta puternic neurotoxica si cancerigena, numita acrilamida.

Doza zilnica admisa de acrilamida este de 1 mg, iar la prajeli se genereaza in jur de 20 mg.

De asemenea, daca folosim grasimi nerezistente la prajit, precum uleiul de floarea-soarelui, se genereaza suplimentar alti compusi toxici (acizi grasi trans polinesaturati), iar nocivitatea devine si mai mare deoarece acestia se descompun rapid si se oxideaza.

- Cartofii prajiti sunt alimente hipercalorigene. Problema este ca majoritatea acestor calorii o reprezinta asa-numitele „calorii goale”, adica cele care elibereaza energie, dar nu mai contin mineralele si vitaminele esentiale pentru mentinerea sanatatii.

Sfatul nostru este sa nu va limitati doar la nivelul superficial si nesanatos, de tip fast-food, al cartofilor prajiti, ci incercati sa redescoperiti gustul cartofilor fierti sau copti la cuptor.

Nu trebuie uitat ca, la baza, cartoful este o leguma sanatoasa, asa cum am aratat si mai sus, doar modul in care noi alegem sa o consumam o poate transforma intr-un aliment de calitate inferioara, chiar nociv.

Cacteristici nutritionale

Cantitate/portie (170 g - portie mare)
578 kcal/portie

g

%

Grasimi

31,1

48

Saturate

6,5

33

Polinesaturate

5,3

Mononesaturate

18

Colesterol

0

0

Carbohidrati

67,3

22

Fibre alimentare

5,9

24

Zaharuri

0

Proteine

7,3

15

Minerale

Sodiu

0,335

14

Potasiu

1,164

33

Vitamine

Vitamina C

33



Autor: Dr. Venera Vartosu
Sursa: Revista
Slab sau gras


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate