Ti-e pofta de... cartofi prajiti? Te facem noi sa-ti treaca
Generalitati
SusGustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile.
Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal.
In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere.
De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza.
Valorile nutritive ale cartofului
Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv.
Un cartof copt de marime medie are:
- 145 calorii,
- 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali),
- 33 g glucide (amidon),
- 0,15 g grasime,
- 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult),
- vitamine din grupul B,
- 14,2 mg acid folic (important in special pentru femeile insarcinate),
- 2,34 g fibre
- 0,545 mg fier (cca 5% din necesarul zilnic).
Dar, principalul mod de preparare al cartofilor nu este coacerea si nici fierberea, ci prajirea.
Cuprins articol
De ce cartofii prajiti nu sunt recomandati in cadrul unei diete sanatoase?
SusIata raspunsurile:
- Procesul de prajire determina o crestere dramatica a continutului de grasime - 17 g grasime/portie (31% din necesarul zilnic la adult) si un plus de calorii - 235.
Tipul de grasime continut (lipide saturate) transforma cartoful intr-o „bomba cu ceas”, predispunand la aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II si cancerului (exista studii care atesta dublarea riscului de cancer la san la femeile care in copilarie au consumat periodic cartofi prajiti).
- Cartofii prajiti sunt de regula preparati din cartofi albi care, in urma metabolizarii, se transforma mai rapid in glucoza.
Cand consumam alimente bogate in carbohidrati rapid absorbabili, ne obligam organismul sa ii foloseasca imediat, fie ca sursa de energie, fie sa ii stocheze sub forma de grasime.
Consecintele sunt aparitia obezitatii si cresterea riscului de boli cardiovasculare si diabet.
- Cartofii prajiti in uleiuri sunt extrem de daunatori, deoarece contin amidon, iar grasimile incinse in preajma amidonului genereaza o substanta puternic neurotoxica si cancerigena, numita acrilamida.
Doza zilnica admisa de acrilamida este de 1 mg, iar la prajeli se genereaza in jur de 20 mg.
De asemenea, daca folosim grasimi nerezistente la prajit, precum uleiul de floarea-soarelui, se genereaza suplimentar alti compusi toxici (acizi grasi trans polinesaturati), iar nocivitatea devine si mai mare deoarece acestia se descompun rapid si se oxideaza.
- Cartofii prajiti sunt alimente hipercalorigene. Problema este ca majoritatea acestor calorii o reprezinta asa-numitele „calorii goale”, adica cele care elibereaza energie, dar nu mai contin mineralele si vitaminele esentiale pentru mentinerea sanatatii.
Sfatul nostru este sa nu va limitati doar la nivelul superficial si nesanatos, de tip fast-food, al cartofilor prajiti, ci incercati sa redescoperiti gustul cartofilor fierti sau copti la cuptor.
Nu trebuie uitat ca, la baza, cartoful este o leguma sanatoasa, asa cum am aratat si mai sus, doar modul in care noi alegem sa o consumam o poate transforma intr-un aliment de calitate inferioara, chiar nociv.
Cacteristici nutritionale |
Cantitate/portie (170 g - portie mare) |
|
g |
% |
|
Grasimi |
31,1 |
48 |
Saturate |
6,5 |
33 |
Polinesaturate |
5,3 |
|
Mononesaturate |
18 |
|
0 |
0 |
|
Carbohidrati |
67,3 |
22 |
Fibre alimentare |
5,9 |
24 |
Zaharuri |
0 |
|
Proteine |
7,3 |
15 |
Minerale |
||
Sodiu |
0,335 |
14 |
1,164 |
33 |
|
Vitamine |
||
33 |
Autor: Dr. Venera Vartosu
Sursa: Revista Slab sau gras
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Adevarul despre somnul de frumusete
- Este singuratatea un inamic?
- Dezvoltarea personala: interviu cu Dl. Psih. Catalin Andrei
- Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile?
- Pofta scazuta de mancare
- Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
- Adevaruri despre poftele alimentare
- Poftele din sarcina - de la normal la patologic
- Poftele alimentare si nevoile organismului