Suferi din cauza inflamatiilor in organism? Afla ce alimente trebuie sa eviti
Inflamatiile cronice sunt dusmanii multor persoane, provocand dureri articulare, reprezentand si raspunsul pe care corpul nostru il da la unii factori agresivi, precum virusurile, bacteriile, dar si unele substante toxice.
Unele medicamente cu rol antiinflamator, dar si schimbarea stilului de viata, prin renuntarea la vicii precum fumatul si alcoolul in exces, reducerea stresului au un rol important in reducerea inflamatiilor.
Si alimentele pe care le consumam pot reduce simptomele, in timp ce altele le pot agrava. Iata care sunt mancarurile pe care trebuie sa le eviti, daca te confrunti cu inflamatii in organism:
1. Cartofii prajiti
Iti poate fi greu sa te abtii de la cartofii prajiti, insa este o masura pe care ar fi bine sa o iei daca suferi de inflamatii in organism. Cercetatorii de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, au descoperit ca persoanele afectate de inflamatii care nu si-au mai pus in farfurie cartofi prajiti au avut de castigat: in urma analizelor s-a constatat ca markerii inflamatori au avut valori mai scazute.
2. Paine alba
Un alt aliment la care ar trebui sa renunti este painea alba. "Mancarurile care sunt bogate in faina rafinata pot duce la eliberarea de cytokine, substante pre-inflamatorii", spune Victoria J. Drake, PhD, manager la Linus Pauling Institute, un centru specializat in boli inflamatorii din SUA, citata de prevention.com. In opinia acesteia, este mai bine sa optezi pentru paine obtinuta din faina integrala. Acest lucru este valabil si pentru alte produse de patiserie.
3. Gogosile
Gandeste-te de doua ori inainte sa iti cumperi o gogoasa, atunci cand suferi de inflamatii. Aceste alimente au un continut bogat de zahar, care poate sa cauzeze sau sa inrautateasca simptomele bolilor inflamatorii.
Nu numai gogosile au un continut mare de zaharuri, ci si alte dulciuri, precum prajiturile. De aceea, este mai bine sa le eviti, iar cand pofta de dulce nu iti da pace, opteaza pentru o varianta mult mai sanatoasa: salata de fructe. Atentie insa, daca ai fost diagnosticat cu guta sa nu consumi in exces struguri, curmale, pere, piersici, fiindca sunt bogate in fructoza.
Si cand alegi cerealele pentru micul dejun trebuie sa sa te uiti dupa variantele care au un continut scazut de zahar.
4.Vinul, in exces
Stim cu totii despre beneficiile pe care un pahar cu vin rosu le are asupra sanatatii, fiind bogat in antioxidanti. Insa daca te numeri printre cei afectati de inflamatii, nu este indicat sa bei mai mult de un pahar pe zi. In caz contrar, durerile se pot inrautati, mai ales la persoanele care sufera din cauza simptomelor gutei.
5. Bacon
Din cauza grasimilor saturate care se gasesc in bacon, pot fi declansate unele inflamatii in corp. Astfel de grasimi se gasesc si in hot dog, potrivit specialistior in nutritie, citati de prevention.com.
Si lactatele care au un continut bogat de grasime trebuie evitate, pentru ca pot duce la intensificarea durerilor articulare. Cel mai sanatos este sa alegi produsele degresate.
6.Alimente care contin purine
In cazul in care ai fost diagnosticat cu guta sau alte afectiuni inflamatoare ale articulatiilor trebuie sa stii ca hrana bogata in purine poate sa agraveze durerile. Aceste substante favorizeaza producerea de acid uric, un factor care duce la aparitia gutei. Pe lista produselor nerecomandate, deoarece contin purine se gasesc heringul, macroul, fructele de mare, cat si maruntaiele. Si unele legume, precum sparanghelul, lintea, spanacul si ciupercile sunt nerecomandate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Boli inflamatorii intestinale
- Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman
- Ce spun unghiile despre sanatatea organismului?
- Efectele consumului de alcool asupra organismului
- Dieta pentru combaterea inflamatiei
- Retentia (retinerea) apei in organism
- Zincul si rolul sau in organismul uman
- 10 modalitati de detoxifiere a organismului
- Efectele depresiei asupra organismului