Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt!

Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024
Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt!

Cozonacul este un simbol al bucatariei romanesti si este un preparat traditional gatit in special cu ocazia sarbatorilor de Paste sau de Craciun.

Ingredientele principale fiind faina din grau, laptele, ouale, untul, zaharul, drojdia si diferite esente aromate precum: zahar vanilat, coji rase de lamaie sau/si portocale.
Aluatul de cozonac de obicei da emotii gospodinelor datorita faptului ca necesita o framantare riguroasa la mana si de asemenea experienta.

Din punctul de vedere al formei, cozonacii pot fi dreptunghiulari sau rotunzi, simpli sau impletiti, insiropati si/sau umpluti cu nuca si cacao, mac, stafide, cubulete de rahat turcesc, fructe confiate, marmelada sau chiar si branza dulce cu stafide (in cazul pascai).

Nu exista roman caruia sa nu-i placa cozonacul si sa nu isi doreasca mai ales de saratori sa se bucure alaturi de cei dragi de o bucata de cozonac aromat si delicios!

Toate bune si frumoase, dar din pacate, faina din grau ce contine gluten, lactatele ce contin lactoza si cazeina, precum si oul ce contine alpha livetin, ovalbumin si ovomucoid sunt alergenii cei mai comuni ce afecteaza atat copiii cat si adultii.

Ce se poate face in cazul acesta? Cu ce alte ingrediente putem face un cozonac traditional daca conditia de sanatate nu ne permite sau pur si simplu evitam glutenul sau produsele de origine animala?

Iata ca spre surprinderea noastra a tuturor, putem face cozonac din alte ingrediente 100% naturale, hranitoare si fara riscul de a ne pune sanatatea la incercare.
Inca ne putem bucura de orice preparat traditional romanesc, readaptat.

De la paine din ingrediente simple precum hrisca, meiul, orezul brun, quinoa, fulgii de ovaz sau faina de cocos pana la cozonaci, papanasi, gogosi, torturi si prajituri mult mai nutritive, indulcite pe baza de indulcitori naturali nerafinati, in lucrarea Nicoletei Lupu, numita ”Pe taramul lui Fara” veti gasi toate instrumentele si informatiile necesare pentru a prepara oricare din cele peste 400 de retete fara gluten, fara oua sau lactate, in mare majoritate testate si aprobate de o comunitate de suport in alergii alimentare cu peste 20.000 de membrii.

Aluaturile respective nu necesita framantare, se pot efectua atat prin dospire cu drojdie cat si fara dospire cu praf de copt iar gustul si textura sunt asemanatoare celor clasice.

Toate retetele din carte ofera posibilitatea folosirii mai multor ingrediente ce se pot substitui, in asa fel incat indiferent de alimentele la care am putea fi alergici, sa existe o solutie pentru toti.

Putem asadar sa ne bucuram de produse traditionale adaptate chiar daca suntem bolnavi sau pur si simplu alegem un stil alimentar bazat pe ingrediente de origine vegetala.

Una din retetele cele mai apreciate de cozonac fara faina, lapte, unt, oua si zahar este reteta cozonacului ”Dulcinea”din ghidul de gatit hranitor fara alergeni ”Pe taramul lui Fara”.

Iata metoda de preparare inovatoare precum si lista de ingrediente din care, cu mici modificari putem prepara o tocanita hranitoare si delicioasa.

O vom transforma asadar intr-un cozonac ”nevinovat”

Ingrediente necesare pentru un cozonac (aluatul)

  • 150 g linte rosie/naut
  • 150 g quinoa/orez brun cu bob lung (nu prefiert)
  • 50 g morcov/piure dovleac/piure cartof dulce
  • 2 g sare
  • 2 lg ulei
  • Coaja de la 1 lamaie/portocala
  • Extract de rom
  • 100 g sirop de artar
  • Apa/suc de portocale pana la 650 g *
  • 20 g tarate de psyllium fin macinate
  • Drojdie pentru 500 g faina (1 plic de 7 g drojdie uscata sau 1 cubulet de 20 g drojdie proaspata) sau praf de copt pentru 500 g faina (1 plic de 10-15 g) sau 5 g bicarbonat cu 30 g otet de mere/zeama lamaie (substituite din cantitatea de lapte/apa).

Metoda preparare aluat:

  • Intr-o sita, spalam bine cele 150 g linte rosie sau naut si cele 150 g orez brun cu bob lung sau quinoa (preferabil alba, pentru a obtine un aluat deschis la culoare precum cel traditional)
  • Intr-un bol de sticla, punem 1,5 L apa impreuna cu 1 lingura zeama de lamaie sau otet (se poate omite). Punem cerealele spalate si scurse la hidratat in aceasta apa pentru 6-10 ore. De obicei le lasam la hidratat peste noapte. Daca este cald, le putem pune la hidratat la frigider pana la 24 de ore. Daca folosim Quinoa, pentru a evita eventualul gust usor amarui, putem clati si schimba apa in care hidratam cerealele de 2-3 ori pe parcursul primelor 2 ore de hidratare.
  • Spalam si scurgem bine cerealele hidratate.
  • Pe un cantar electronic, punem un bol curat si apasam tasta TARE pentru a aduce totul la zero. Transferam cerealele din sita in bol. Au absorbit apa si vor cantari mai mult de 300 de grame cat au cantarit initial (uscate).
  • Adaugam in bol 50 de grame de morcov sau dovleac copt/fiert sau cartof dulce. Astfel vom obtine un aluat galbui, asa cum este cel traditional cu ou. Putem adauga si un praf de turmeric/curcumas pentru o culoare mai vibranta.
  • Adaugam restul ingredientelor (sarea, uleiul, aromele si siropul). Observam ce spune cantarul. Daca este necesar, adaugam apa sau suc de portocale pana cand obtinem greutate totala a ingredientelor de 650g. (Unele ingrediente uscate, in functie de tipul lor, pot absorbi mai multa apa si astfel sa avem deja mai mult de 650 g greutate totala a ingredientelor. Nu va panicati. Putem adauga suficienta apa incat sa obtinem o emulsie fina atunci cand punem toate ingredientele la un blender puternic).
  • Transferam asadar toate ingredientele intr-un blender si procesam pana cand obtinem o emulsie fina, de consistenta unui hummus din naut sau a unui piure mai gros.
  • Dupa ce obtinem emulsia, o transferam inapoi in bol.
  • Preparam cele 20 g de taratele de psyllium (atentie, sa nu fie seminte de psyllium, ci tarate cu un continut de fibra intre 75-85%). Ori le cumparm deja fibra-pudra fina, ori le facem pudra cu ajutorul unei rasnite.
  • In functie de tipul de afanator (asigurati-va ca este in termen de valabilitate), vom proceda astfel: intr-o cescuta amestecam pudra din tarate de psyllium fie cu drojdia, fie praful de copt sau bicarbonatul (in cazul bicarbonatului, nu uitati sa adaugati zeama de lamaie/otetul in emulsie la blender)
  • Cu ajutorul unui tel, turnam in ploaie pudra din tarate de psyllium si afanator peste emulsie, amestecadn energic, intrucat emulsia se va inchega si va capata textura unui aluat clasic.
  • In cazul in care nu dorim sa facem un cozonac umplut impletit, putem pune in emulsie stafide, fructe confiate, rahat, dropsuri de ciocolata - dupa preferinta - dupa care adaugam pudra de psyllium cu afanatorul si astfel putem coace un cozonac de tipul renumitului Panettone.
  • In cazul in care dorim sa folosim aluatul pentru a face un cozonac simplu, impletit sau pentru a face pasca (reteta de ”umplutura de branza” fara branza in carte sau umplutura din branza normala in cazul in care nu exista alergie sau intoleranta la lapte), gogosi, cornuri cu gem sau chiar poale”n brau, procedam la fel ca si cu un aluat din faina de grau. Folosim o faina de orez sau o alta faina fara gluten pentru a putea modela aluatul.
  • In cazul in care dorim sa umplem cozonacul, atunci impartim aluatul in 2 parti egale si cu ajutorul a doua coli de hartie de copt, a unei faini fara gluten si a unui sucitor vom intinde cele 2 foi peste care vom intinde umplutura.
  • Vom obtine 2 rulouri pe care le vom rasucii, obtinand astfel un cozonac traditional.
  • Il punem intr-o tava mai mica si mai inalta pentru a ne asigura ca se coace bine. (Daca este foarte gros, riscam sa nu se coaca bine in centru). Tava este preferabil sa fie tapetata cu hartie de copt.
  • In cazul in care am folosit praf de copt/bicarbonat, nu este nevoie sa asteptam cozonacul sa se dospeasca. Il putem baga deja la copt.
  • In cazul in care vom folosi drojdie (recomand pentru un gust mult mai apropiat cozonacului traditional), vom lasa cozonacul sa se dospeasca in jur de 30 minute , acoperit cu o punga (pentru a nu pierde umiditate). Nu trebuie sa asteptam sa se dubleze in volum precum cel traditional pentru ca la cuptor va colapsa. Trebuie sa fie vizibil mai crescut, dar suprafata lui sa fie inca neteda, nu ca si cum ar avea vergeturi.
  • Putem unge cozonacul inainte de a-l coace cu putin ulei.
  • Coacem cozonacul in cuptorul foarte bine incins (cel putin 20 minute) la 200 C pentru 1 ora.
  • Scoatem cozonacul pe un grilaj si cat este inca fierbinte, cu ajutorul unei perii vom unge cozonacul cu un sirop (de artar) incat sa capete luciu.
  • Dupa 2-3 minute scoatem cozonacul din tava, il infasuram intr-un prosop si-l lasam la racit pentru cel putin 5 ore. Cald tinde sa aiba o textura gelatinoasa din cauza psylliumului.

Servim cu placere si bucurie alaturi de cei dragi noua.

Umplutura:

  • Extract de rom
  • 200 g curmale fara samburi (pe care le hidratam pentru 2-3 ore in apa)
  • 50 g cacao sau carob
  • 100-200 g nuca macinata/ migdale macinate
  • stafide, fructe confiate, rahat, dropsuri de ciocolata - dupa preferinta

Metoda preparare umplutura:

Intr-un tocator vom pune curmalele hidratate cu aromele si le facem pasta. Adaugam putina apa daca este nevoie. Adaugam pudra de cacao si miezul de nuca sau migdale si procesam pana obtinem o umplutura dupa preferinta.

Cartea se poate comanda la: www.nicoletalupu.ro. Folosind codul MEDA, beneficiati de un discount de 50 lei si transport gratuit!

Alatura-te si tu in comunitatii noastre din facebook: https://www.facebook.com/groups/100deani - grupul de facebook in care exista o comunitate de 20.000 de membri, unde se posteaza retete fara alergeni, se dau sfaturi si tot ce ai nevoie pentru un stil de viata sanatos.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.