Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Generalitati
SusStrugurii se numara printre fructele cu cele mai importante beneficii pentru organism, tratand constipatia, indigestia, oboseala cronica, afectiunile renale sau degenerarea maculara si prevenind cataracta.
Strugurii contin si antioxidanti puternici, care amana imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer. Numeroase retete sanatoase contin struguri, datorita aromei lor speciale.
Cuprins articol
Informatii nutritionale
SusAceste fructe asociate cu sosirea toamnei sunt surse foarte bune de vitaminele A, C, B6 si acid folic, alaturi de minerale esentiale precum calciul, potasiul, fierul, magneziul, fosforul si seleniul. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de struguri sunt urmatoarele
Calorii 69 kcal;
Carbohidrati 18 g;
Proteine 0,7 g;
Grasimi totale 0,2 g;
Fibre alimentare 1 g;
Acid folic 2 mcg;
Niacina 0,2 mg;
Acid Pantotenic 0,05 mg;
Piridoxina 0,1 mg;
Riboflavina 0,1 mg;
Tiamina 0,1 mg;
Vitamina A 66 UI;
Vitamina C 11 mg;
Vitamina E 1,2 mg;
Vitamina K 15 mcg;
Potasiu 200 mg;
Calciu 10 mg;
Cupru 0,2 mg;
Fier 0,4 mg;
Magneziu 7 mg;
Mangan 0,1 mg;
Zinc 0,1 mg;
Beta-caroten 1 mcg;
Luteina-zeaxantina 70 mcg.
Beneficii
SusContinutul dens de nutrienti al strugurilor ii recomanda in orice tip de dieta. Strugurii sunt considerati utili in prevenirea si tratarea unui numar important de boli.
- Astmul. Datorita valorii lor terapeutice, strugurii pot fi folositi in cadrul tratarii astmului. In plus, efectul puternic de hidratare al acestor fructe contribuie la cresterea nivelului de umiditate in plamani, reducand numarul crizelor de astm.
- Afectiunile osoase. Strugurii sunt o sursa excelenta de micronutrienti, precum fierul, cuprul si manganul, importanti pentru dezvoltarea si mentinerea oaselor puternice. Adaugati cat mai frecvent struguri in alimentatie, pentru a preveni instalarea bolilor osoase asociate cu inaintarea in varsta (de exemplu, osteoporoza). Manganul este un element important in organism, jucand un rol esential in metabolizarea proteinelor, formarea de colagen si functionarea sistemului nervos.
- Bolile cardiace. Strugurii reduc nivelul oxidului nitric din fluxul sanguin, prevenind astfel formarea cheagurilor de sange. Astfel, consumul acestor fructe diminueaza semnificativ riscul producerii unui infarct miocardic. Antioxidantii din struguri previn oxidarea colesterului LDL, cel care blocheaza vasele de sange si contribuie masiv la debutul bolilor coronare. Flavonoizii din struguri, in special resveratrolul si quercitina, contracareaza efectele radicalilor liberi si impiedica productia colesterolului LDL, care afecteaza sanatatea arterelor.
- Migrenele. Sucul proaspat de struguri, baut dimineata pe stomacul gol, este un remediu natural impotriva migrenelor.
- Constipatia. Strugurii sunt alimente laxative, intrucat contin acid organic, zahar si celuloza. Acestia amelioreaza simptomele constipatiei cronice, prin tonifierea muschilor intestinali si stomacali. Fibrele insolubile din struguri curata eficient colonul.
- Indigestia. Daca va confruntati cu dispepsie (senzatia de disconfort care apare dupa o masa copioasa), strugurii va ajuta sa tratati indigestia si eventualele iritatii stomacale.
- Alergiile. Datorita efectelor antiinflamatorii ale quercitinei, consumul de struguri ajuta la ameliorarea simptomelor alergiilor, precum secretiile nazale sau lacrimarea excesiva.
- Cancerul. Bogati in compusul fitochimical numit resveratrol, strugurii au un efect protector impotriva mai multor tipuri de cancer, precum cancerul de colon sau de prostata.
- Afectiunile renale. Strugurii reduc substantial aciditatea produsa de acidul uric si faciliteaza eliminarea acestuia din organism, ajutand rinichii sa functioneze mai bine. Totodata, aceste fructe au un efect detoxifiant asupra organismului.
- Degenerarea maculara. Strugurii previn si problemele de vedere asociate cu inaintarea in varsta, inclusiv degenerarea maculara. Trei portii de struguri pe zi pot diminua riscul instalarii afectiunilor retinei cu peste 36%.
Retete sanatoase
SusPrajitura cu struguri, migdale si fistic
Ingrediente
- 150 g faina integrala
- 300 g struguri negri
- 250 g praf de migdale
- 1 lingurita praf de copt
- 250 g zahar brun
- un pachet de unt topit
- 4 oua
- 45 g fistic
Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 180 grade C. Amestecati intr-un bol faina cu praful de copt, praful de migdale si zaharul. Topiti untul si turnati-l in bol, apoi adaugati cele 4 oua intregi. Mixati ingredientele pana se omogineaza perfect. Spalati strugurii si indepartati samburii.
Tapetati o tava cu hartie de copt, asezati strugurii pe fundul acesteia si turnati aluatul preparat. Lasati prajitura la cuptor timp de 35 de minute. Presarati deasupra fisticul maruntit bine.
Suc acidulat cu struguri
Ingrediente
- 4 cani struguri rosii
- 2 linguri zeama de lamaie
- 2 linguri de miere
- 2 cani apa minerala sau sifon
Mod de preparare
Preparati un piure din struguri, folosind blenderul sau robotul de bucatarie, apoi strecurati-l printr-o sita fina. Adaugati zeama de lamaie si mierea sucului rezultat si amestecati bine, pana cand mierea se dizolva bine. Turnati la final apa minerala sau sifonul. Serviti sucul in 4 pahare, cu gheata si boabe proaspete de struguri.
Salata din verdeturi cu struguri si branza feta
Ingrediente
- 1 pachet mix de salata verde (dupa preferinte)
- 1 ridiche feliata subtire
- 500 grame de struguri albi sau verzi, taiati in jumatate si fara samburi
- 30 grame branza feta
- 1 sfert cana ulei de masline extravirgin
- 2 linguri de otet din vin rosu
- un praf de sare
- piper negru dupa gust
Mod de preparare
Pregatiti dressingul, amestecand uleiul de masline extravirgin, otetul, sarea si piperul intr-un bol mic (sau un borcan). Puneti mixul de verdeturi intr-un bol mare de salata, impreuna cu rondelele ridichii si presarati deasupra dressingul. Folositi o spatula speciala pentru a distribui complet sosul. Impartiti salata in 8 farfurii si ornati-o cu jumatatile boabelor de struguri si branza feta. Daca doriti, puteti adauga si marar proaspat, taiat marunt. Serviti imediat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate
- Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume
- Multiplele beneficii ale strugurilor
- Strugurii - sursa naturala de sanatate
- Mineralele: functii si beneficii
- Merele - beneficii uimitoare pentru sanatate
- Carbohidratii care aduc beneficii dietei
- Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase
- Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase