Regimul alimentar dupa colecistectomie
Generalitati
SusIn cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie.
Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista.
Cuprins articol
Colecistul
SusVezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale.
Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic, adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub actiunea bilei.
Odata extirpata chirurgical vezicula biliara, nu inseamna ca bila nu mai este produsa de ficat ci doar inseamna ca in timpul digestiei aceasta nu mai poate fi eliminata in cantitate suficienta deoarece nu mai exista rezervorul de unde aceasta poate fi trimisa inspre duoden in cantitate suficienta.
Si exista si posibilitatea ca dupa inceperea timpului de digestie duodenala sa dureze o perioada de timp pana ce sa fie produsa si secretata cantitatea de bila suficienta pentru acest metabolism lipidic.
Regimul alimentar post-colecistectomie, alimente permise
SusIn general nu trebuie excluse in totalitate anumite alimente daca acestea fac parte din categoria de alimente preferate ale pacientului, deoarece acesta nu trebuie sa isi perceapa urmatoarea perioada de viata ca o patologie continua.
In principiu insa trebuie inclusa o ponderatie, adica consumul de alimente sa fie efectuat cat mai variat din fiecare categorie alimentara dar fara a se produce excese.
Alimentele insa care sunt si permise si care sunt indicate a fi consumate sunt :
- Fructele : Pe langa faptul ca sunt un rezervor permanent de vitamine si de minerale, aceste fructe vor asigura o cantitate suficienta de glucoza dar sub o forma mult mai usor tolerabila (adica fructoza) in plus nu necesita o metabolizare dificila si fiind usor descompuse si absorbite, digestia acestor alimente se va produce si usor si nu va necesita o solicitare suplimentara a bilei.
- Legumele : Fiecare aliment din categoria legumelor va contine pe langa una sau mai multe vitamine, dar si o serie de electroliti (Sodiu, Potasiu, Calciu, Clor, etc.) care daca sunt consumate in starea lor cruda si nu neaparat preparate pot conferi toate aceste proprietati asigurand necesarul de vitamine, minerale dar si o cantitate nutritiva care sa inlocuiasca alimentele nocive.
- Supele : Alimentele care sunt prezentate sub o forma lichida sau semi-solida si in special facem referire aici la supele de legume si nu neaparat cele cu continut bogat de carne animala, sau daca se doreste si aceasta forma se prefera supele deoarece carnea pe care o pot contine aceste tipuri alimentare, este o carne fiarta (ex. supa de pui), carnea de pasare fiarta va avea un continut foarte sarac in lipide si nu va solicita metabolizarea lipidica in exces.
- Carnea de pasare sau de peste slab : Deoarece exista necesitatea de a consuma proteine si aceasta necesitate de proteine in aproape toate componentele tisulare ale organismului uman. Aceste proteine totusi pot fi regasite intr-o carne mai slaba care sa nu aiba un surplus lipidic, cum este carnea de peste slab (ton, somon) sau carnea de pasare precum carnea de gaina sau si mai bine carnea de curcan (care are unul din cele mai mici concentratii de lipide).
- Deoarece exista o necesitate si a lipidelor care in special poate fi extrasa din lactate, este permis consumul de lapte sau de branza insa se prefera consumul de lapte de capra sau branza de capra deoarece are dublul beneficiu, odata este hipoalergena si astfel va cauza reactii foarte mici la consum, dar in special pentru efectul de dupa o colecistectomie se va prefera asigurarea aportului necesar de lactate prin aceste lactate slabe.
- Mierea de albine, care are un efect usor colecistokinetic adica de a accelera productia de bila si efectul de metabolizare lipidica al acestora.
- Exista si o reteta din punct de vedere semi-naturist care poate ajuta din mai multe puncte de vedere regimul dupa o operatie de colecistectomie si anume : intr-un litru total se vor combina 300 ml de miere de albine, 100 ml de ulei de masline si 100 ml de lamaie care se vor completa cu 500 ml de apa. Acest continut se poate administra de doua ori pe zi (dimineata si seara) si va avea efect multiplu :
Uleiul de masline in combinatie cu mierea de albine are un puternic efect colecistokinetic de a grabi secretia de bila si de a imbunatati capacitatea metaboliza a acesteia, la care se adauga si asigurarea de vitamina C din lamaie care va grabi efectul de ardere al grasimilor din alimentele ingerate.
Aceasta combinatie este recomandata in special persoanelor ce sufera de o bila lenesa sau dupa o operatie de colecist dar si persoanelor care au o suferinta hepatica.
- Cremele alimentare sau piureurile care nu fac neaparat referire la cele alcatuite din cartofi (pireul de cartofi) ci la cele care pot sa contina si cartofi fierti dar la care sa fie adaugate si o serie de legume fierte care vor asigura o cantitate suficienta de kcal dar care nu vor prelungi timpul digestiv si sunt usor digerabile fie la nivel gastric sau nivel duodenal.
Regimul alimentar post-colecistectomie, alimente nepermise
Sus- Carnea de porc: Carnea de porc este foarte greu metabolizabila si necesita un timp de digestie foarte mare dar pe langa aceasta carnea de porc aproape in majoritatea sa va avea si un continut aditional de grasime care poate fi si mai greu metabolizabila si va solicita ficatul pentru producerea unei cantitati si mai mari de bila.
- Afumaturi: De principiu aceste alimente nu au continut bogat de grasimi, dar cele mai multe afumaturi au si un continut mare de condimente care impreuna cu faptul ca alimentele sunt afumate vor necesita un timp prelungit de digestie atat gastrica dar si duodenala iar aceasta prelungire a timpului de digestie va prelungi perioada in care ficatul trebuie sa produca suficienta bila pentru a fi digerate.
- Conservele: Conservele si in general alimentele care au un timp prelungit de perisabilitate au o serie de adaugiri alimentare si de emulsificatori pentru a le prelungi aceasta perioada de conservare, dar la fel este si cazul adaosului alimentar de tipul colorantilor sau zaharurilor artificiale care vor suprasolicita ficatul in special in rolul de detoxifiere dar odata cu aceasta solicitare de detoxifiere atunci nu va mai ramane aceasi eficienta in producerea de bila.
- Prajeli: Deoarece prajirea se produce in ulei, iar aceasta adauga o cantitate suplimentara de grasimi dar si de kcal alimentelor, iar uleiul prajit este o cantitate de grasime greu digerabila. Astfel ca se prefera evitarea acestor tipuri de alimente sau mai precis a acestui tip de preparare al alimentelor, astfel ca daca se doreste totusi consumul de alimente prajite se prefera prajirea in ulei de masline care este mai putin toxic si cu o cantitate mai mica de grasimi. Dar preferabil este prepararea alimentelor fara prajire in ulei si anume prajirea pe gratar sau pe o tigaie fara ulei, ori prin coacere la cuptor fara adaos de ulei.
- Produsele lactate grase: Produsele lactate cu continut bogat in grasimi sunt exact alimentele care necesita cantitatea de bila cat mai mare dar si prelungirea timpului de digestie pentru a metaboliza aceste grasimi din lactate grase. Sunt de regula acele produse lactate cu etichetarea de rosu sau cu un continut de peste 5-10% grasimi care trebuiesc a fi evitate si se prefera cele albastre sau roz, adica cu un continut de grasime de sub 2% sau preferabil laptele de capra ori a altui tip cu grasimi scazute.
- Cremele: Cremele sau frisca din prajituri au continut bogat de glucoza procesata si de grasime in producerea acestora, fapt pentru care acestea se recomanda a fi evitate si a nu se consuma in cazul unei colecistectomii.
- Maioneza: Maioneza are un continut mare de oua, iar ouale sunt greu descompuse de un ficat obosit sau de un ficat care numai poate stoca bila, astfel ca un continut de oua indiferent de starea de preparare al acesteia se incearca a se reduce la minim. In schimb maioneza mai prezinta doua caracteristici pentru care ar trebui evitata atat in starea propriu-zisa dar si in salate si anume ca necesita pe langa oua a unui adaos de ulei, dar si a faptului ca are un timp de perisabilitate foarte mic astfel ca se recomanda a fi consumate cat mai proaspete pentru a nu incarca ficatul de toxine suplimentare.
- Prajituri sau fainoase: Ficatul este organul raspunzator de a transforma glucoza in glicogen, dar daca ficatul va necesita a produce constant in timpul digestiei duodenale a lipidelor a bilei, daca concomitent mai este incarcat si cu transformarea glucozei ingerate in alte forme de depozitare (chiar in lipide) va ingreuna activitatea hepatica.
- Bautura acidulata cu zaharuri procesate: Aceste bauturi contin acidul carbonic (H2CO3 care imediat se va descompune in H2O + CO2) acest acid va distruge osmolaritatea celulara dar este totodata foarte nociv pentru hepatocite si se recomanda a se sista consumul de bauturi acidolate. Tot in cadrul bauturilor care trebuie evitate se afla si consumul in exces de bauturi alcoolice sau consumul de bauturi alcoolice puternice pentru a se incerca a nu se distruge si mai mult din segmentele hepatice care chiar si asa trebuie sa faca fata adaptabilitatii colecistectomiei.
- Supele grase sau ciorbele grase (Ciorba de burta): Din acelasi motiv pentru care nu trebuie consumate mancarurile grase, carnea grasa sau lactatele grase pentru aceasi explicatie trebuiesc evitate si consumul de supe cu continut lipidic bogat.
- Tochituri, tocanite, sarmale: Aceste alimente sunt practic o combinatie a unor uleiuri care se folosesc in preparare, au continut bogat in grasimi dar si in afumaturi astfel ca este un cumul de cel putin trei factori ce ar trebui evitati dupa o colecistectomie.
- Muraturi: Aceste muraturi au un continut bogat atat in condimente dar si in otet care se prefera a fi evitate dupa o colecistectomie.
- Mezeluri: Mezelurile si carnea procesata per general are o serie de adaugiri alimentare din celebrele E-uri si o serie de coloranti suficienti de nocivi si pentru o persoana cu functionalitate hepatica si biliara eficienta, cu atat mai mult cand este vorba de o persoana ce a suferit o colecistectomie, aceste toxine (sub forma de E-uri) trebuie minimalizate in alimentatie pe cat posibil.
- Smantana sau iaurturi: Procesul de producere al smantanii si al iaurturilor este unul care implica fermentatia sub actiunea unor bacterii specifice dar care raman intr-o mica concentratie permanent in aceste produse lactate, in alta ordine de idei aceste produse lactate sunt mai greu de procesat de catre ficat si necesita o cantitate suplimentara de bila, bila care oricum nu este intr-o stare suficienta per minut de digestie duodenala.
Medicatia dupa colecistectomie:
Medicatia dupa o colecistectomie trebuie prescrisa doar dupa un consult medical si doar la prescriptia medicala si poate cuprinde supliment de bila din alte surse (colebil-bila de origine bovina), ori hepatoprotectoare de tipul silimarinei dar si suplimente de vitamine pentru a ajuta timpul digestiv, insa cea mai importanta masura este de a nu adauga excipienti sintetici (pe cale medicamentoasa) ci de a ne asigura ca ce ingeram si ce oprim a mai ingera fac parte dintr-un regim alimentar care este principala masura de santate dupa o colecistectomie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Importanta fierului in dieta
- Anemia feripriva (prin carenta de fier)
- Alimente bogate in fier
- Surse vegetale de fier
- Deficienta de fier afecteaza majoritatea copiilor
- De cat somn aveti nevoie pentru o sanatate de fier
- 6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. Afla daca suferi de aceasta pro ...
- Semne care arata existenta problemelor cu fierea
- Deficienta de fier si consecintele asupra organismului