Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!
Vara este in toi, iar legumele si fructele parca sunt mai diversificate ca niciodata. Oferta este atat de bogata si tentanta incat nu se poate sa rezistam! Regimul nostru alimentar are numai de castigat daca vom consuma cat mai multe legume si fructe proaspete in aceasta perioada.
Pline de vitamine si nutrienti necesari, legumele sunt solutii foarte potrivite si la indemana pentru a ne stimula sanatatea. Nu este greu sa sporim cantitatea legumelor si fructe proaspete pe care o consumam zilnic.
Putem combina fructe cu un bol cu cereale, putem adauga morcovi prospeti la un sos de paste sau putem alege drept garnituri salate de vara si ca desert fructe de sezon.
Iata cum ne recomanda specialistii sa ne fortificam cu vitamine si sa ne sporim cantitatea de legume din dieta:
1. Sa avem mereu un bol cu fructe la indemana, in bucatarie sau in camera de oaspeti, din care sa ne servim din mers;
2. Sa cumparam vegetale gata taiate si curatate, astfel incat sa reducem timpul de preparare si doar sa le adaugam in salate si sosuri;
3. Sa cumparam fructe confiate pe care sa le amestecam cu cele proaspete in diverse salate de fructe;
4. Sa gatim legumele la aburi, in cuptorul cu microunde, pentru a le pastra gustul, aroma si valorile energetice.
Pentru sporirea savorii mancarii putem incerca:
- Adaugarea legumelor proaspete taiate marunt in diverse sosuri, sa consumam legume crude sau fructe proaspete cu unt de arahide;
- Combinarea de broccoli cu sos de salata italiana si amestecare lor cu parmezan pentru a crea un sos cat mai interesant;
- Coacerea fructelor si legumelor pentru a le da o aroma deosebita. Se pot stropi apoi cu ulei de masline si se pot prepara dupa gust, la cuptor sau cu diverse sosuri;
- Asezonarea salatelor cu multa verdeata, busuioc, ulei de masline si suc de lamaie;
- Preparea deserturilor din mere sau pere coapte acoperite cu scortisoara si miere petru un gust delicios.
Putem incepe imbogatirea dietei cu pasi mici:
- Adaugand fructe usoare, taiate subtire in iaurt sau in cereale;
- Imbogatind fiecare masa cu legume cat mai colorate: ardei gras, rosii, castraveti, conopida, morcovi si salata verde din plin;
- Adaugand boabe de struguri, porumb, stafide, nuci sau bucati de ananas in diverse salate de ton sau pui;
- Combinand iaurt de fructe cu fructe proaspete in blender;
- Consumand gaufre sau clatite cu fructe;
- Adaugand mai multe legume proaspete in sosurile pentru paste, pizza;
- Gatind supe cu legume cat mai diversificate;
- Imbogatind sandwich-urile cu legume (rosii, castraveti, varza).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU