Poftele alimentare si nevoile organismului
Poftele alimentare nu au nicio legatura cu vointa umana! In majoritatea cazurilor, dorinta de a consuma un anumit aliment nu apare ca urmare a unei tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie, obezitate), ci in urma unui dezechilibru hormonal cauzat de adoptarea unui regim alimentar necorespunzator. De asemenea, acestea se manifesta si in momentul in care glanda suprarenala nu mai functioneaza corespunzator - "oboseala suprarenala".
In consecinta, manifestarea poftelor alimentare semnaleaza prezenta unui deficit de vitamine si minerale in organism. De exemplu, cand organismul este epuizat nivelul de zahar si/sau serotonina este redus, astfel se declanseaza pofta de dulciuri sau de carbohidrati.
Potrivit ultimelor studii realizare in domeniu, un alt factor care declanseaza dorinta de a consuma un anumit aliment este imaginatia. Astfel, acest proces intelectual cognitiv numit imaginatie stimuleaza pofta unui aliment prin asocierea lui cu un eveniment placut, o perioada fericita, prospera etc.
Cand va este pofta de... |
In realitate, organismul are nevoie de... |
Iar cele mai sanatoase surse alimentare sunt... |
Ciocolata | Magneziu | Alune, nuci si seminte de in, dovleac, floarea-soarelui, susan etc., legume si fructe |
Dulciuri | Crom | Broccoli, struguri, branza, fasole uscata, ficat de manzat, carne de pui |
Carbon (Carbon + hidrogen + oxigen = carbohidrat/glucid) | Fructe proaspete | |
Fosfor | Carne de pui, de vita, ficat, peste, oua, produse lactate, nuci, legume si cereale | |
Sulf | Hrean, legume crucifere (varza, conopida, broccoli, napi, gulie) | |
Triptofan | Branza, ficat, carne de miel, stafide, cartofi dulci, spanac | |
Paine | Azot (Nitrogen) | Alimente hiperproteice: peste, carne, nuci, fasole |
Gustari grase, uleioase | Calciu | Mustar, broccoli, verdeturi, gulii, branza, susan |
Cafea sau ceai | Fosfor | Carne de pui, de vita, ficat, peste, oua, produse lactate, nuci, legume |
Sulf | Galbenus de oua, ardei rosu, usturoi, ceapa, legumele crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) | |
NaCl (sare) | Sare de mare, otet din cidru de mere (in salata) | |
Fier | Peste, carne de pui de tara, cirese negre | |
Alcool si "droguri usoare" (plante si substante cu efect psihoactiv care nu provoaca dependenta) | Proteine | Carne, carne de pui de tara, fructe de mare, produse lactate, nuci si alune |
Avenina | Fulgi de ovaz, granola | |
Calciu | Mustar, broccoli, gulii, branza, susan, legume | |
Glutamina | Suplimente cu glutamina, suc proaspat de varza | |
Potasiu | Masline negre, cartofi, verdeturi | |
Gheata | Fier | Carne, peste, carne de pui de tara, cirese negre, verdeturi |
Bauturi carbogazoase si energizante | Calciu | Mustar, broccoli, gulii, produse lactate, susan, legume |
Alimente sarate | Clor | Lapte proaspat de capra, peste, sare de mare nerafinata |
Citrice | Magneziu | Nuci si seminte crude, legume si fructe |
Preferati consumul alimentelor lichide, nu al celor solide | Apa | Apa cu lamaie sau lime (limonada). Consumati 8-10 pahare, zilnic. |
Preferati consumul alimentelor solide, nu al celor lichide | Apa | Ati fost deshidratat/a o perioada lunga de timp, fapt care a contribuit la pierderea senzatiei de sete. Se recomanda consumul de apa cu lamaie sau lime, 8-10 pahare pe zi. |
Bauturi racoritoare | Magneziu | Nuci, migdale, ananas, afine |
Pofte premenstruale | Zinc | Carne rosie, fructe de mare, legume radacinoase si cu frunze (salata) |
Pofte alimentare generale | Silicon | Produse oleaginoase (nuci, seminte, alune); evitati produsele cu amidon rafinat |
Triptofan | Branza, ficat, carne de miel, cartofi dulci, spanac, stafide | |
Tirozina | Suplimente cu vitamina C sau portocale, legume si fructe cu coaja de culoare rosie | |
Lipsa apetitului alimentar | Vitamina B1 | Nuci, seminte, fasole, ficat si alte organe |
Vitamina B3 | Ton, carne de vita, de pui, de curcan, carne de porc, seminte si legume | |
Magneziu | Nuci, migdale, ananas, afine | |
Clor | Lapte proaspat de capra, sare de mare nerafinata | |
Tutun | Silicon | Produse oleaginoase (nuci, seminte, alune); evitati produsele cu amidon rafinat |
Tirozina | Suplimente cu vitamina C sau portocale, legume si fructe cu coaja de culoare rosie |
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Legatura stresului si a alimentatiei cu diabetul
- Intarirea organismului in conditii de stres si oboseala
- Alimente usoare de vara
- Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Ce schimbari la nivelul creierului produce renuntarea la nicotina
- 13 semne ascunse ale stresului si anxietatii
- Pofta scazuta de mancare
- Adevaruri despre poftele alimentare