Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pigmentul galben din legume protejeaza impotriva afectiunilor oculare

Actualizat la data de: 31 Decembrie 2013
Pigmentul galben din legume protejeaza impotriva afectiunilor oculare

Pigmentul galben prezent intr-o varietate larga de legume, inclusiv in cereale si dovleac, poate proteja femeile in varsta de pierderea acuitatii vizuale legate de imbatranire, a aratat un studiu recent incheiat in USA.

Cercetatorii de la Universitatea Wisconsin au studiat un lot de 1787 femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 79 de ani. Acestia au descoperit ca femeile mai tinere de 75 de ani care aveau o dieta bogata in carotenoizi si zeaxantin au un risc mediu sau mic de a dezvolta degenerescenta maculara datorita imbatranirii.

Degenerescenta maculara datorata imbatranirii este principala cauza de cecitate printre persoanele varstnice din USA. Din pacate pana in prezent nu exista nici un tratament curativ iar tratamentele actuale doar incetinesc progresia acestei afectiuni.

Carotenoizii sunt intalniti in special in cereale, dovleac, brocoli, galbenusul de ou, mazare si legumele cu frunze verzi. Studiile anterioare au aratat ca acesti carotenoizi pot reduce riscul de aparitie a degenerescentei maculare datorate imbatranirii (senila).

Autorii acestui studiu au declarat ca aceste observatii sunt argumentate de o mare varietate de dovezi obtinute din studii observationale si experimentale care sugereaza ca acesti carotenoizi pot proteja impotriva degenerescentei maculare datorate imbatranirii. Insa, tinand cont de numeroasele investigatii realizate in acest studiu, rezultatele echipei de cercetatori se pot datora in mare parte sansei.

Sunt necesare argumente mai solide obtinute din studii prospective pe termen lung si studii clinice pentru a determina daca carotenoizii insasi sau o dieta corespunzatoare protejeaza impotriva stadiului intermediar al degenerescentei maculare datorate imbatranirii sau intarzie progresia la indivizii care se afla in stadii incipiente ale acestei afectiuni.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate