Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului
Generalitati
SusPepenele rosu nu numai ca are un gust foarte bun, dar are si o serie de beneficii pentru care merita sa fie consumat zilnic pe timp de vara. Consumul de pepene rosu previne diabetul zaharat, obezitatea si bolile de inima. In plus, creste nivelul de energie din organism.
Cuprins articol
Principalele beneficii
Sus• Intareste sistemul imunitar. Vitamina C din continutul pepenelui rosu imbunatateste sistemul imunitar, mentinand integritatea celulelor. Enzimele implicate in formarea colagenului nu pot functiona fara vitamina C. Bogat in potasiu, pepenele rosu regleaza activitatea nervilor si muschilor si determina gradul si frecventa cu care se contracta muschii.
• Contine citrulina, care se gaseste in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest fel stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp.
• De asemenea, continutul sau scazut de grasimi si colesterol, dar si nivelul crescut de antioxidanti (licopen) din pepene fac din acesta un aliat perfect in lupta cu radicalii liberi, impiedicand ingrosarea peretilor arteriali.
• Continutul crescut de potasiu din pepenele rosu este extrem de important in prevenirea formarii pietrelor la rinichi si dizolvarea acestora prin reducerea concentratiei de acid uric din sange, iar apa, in concentratie de peste 92% are proprietati diuretice, facand din acest fruct un aliat al celor care doresc sa slabeasca. In plus, cu numai 30 de calorii la 100 de grame, pepenele nu ingrasa.
• Se pare ca riscul de a face astm este mai mic in cazul persoanelor care consuma multi nutrienti ca cei din pepenele rosu. Unul dintre acestia este vitamina C, care este din abundenta in pepene.
• Colina este alta substanta importanta care se afla in pepenele rosu si care este implicata in procesul miscarilor musculare, in procesele cognitive, dar si in mecanismul somnului. Mai mult, se pare ca aceasta substanta poate chiar indeparta inflamatiile cronice.
• Pepenele rosu este foarte bun pentru piele, deoarece are vitamina A, un nutrient necesar pentru productia de sebum care ajuta la hidratarea parului. Vitamina A este necesara, de asemenea, pentru cresterea tututor tesuturilor umane, deci inclusiv al pielii si parului.
• Pepenele rosu mai este denumit in popor si viagra naturala, intrucat citrulina ajuta la relaxarea vaselor de sange, permitand astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai buna irigare a organelor, inclusiv a celor genitale.
• Pepenele are un rol important si in tratamentul anumitor infectii ale organsimului, inclusiv in inflamatiile articulatiilor. De aceea, consumul de pepene contribuie la ameliorarea durerilor provocate de osteoartita si permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
• Deoarece contine apa si fibre, pepenele rosu ajuta la prevenirea constipatiei, de aceea este indicat sa fie consumat zilnic mai ales de persoanele care au anumite probleme ale tractului digestiv.
• Antioxidantii impreuna cu vitaminele pe care le contine pepenele au un rol important in prevenierea cancerului de san, colorectal, de prostata, de col uterin.
• Pepenele curata organismul. Enzimele si acizii organici, responsabili pentru efectul de detoxifiere, se afla mai ales in apropierea cojii. Datorita continutului de licopen, pepenele este unul dintre cele mai recomandate fructe in curele de detoxifiere.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale
- Ce efecte uimitoare are consumul de pepene asupra corpului uman
- 5 retete de deserturi congelate si sarace in calorii
- Antioxidantii
- Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor
- Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate
- Minune intr-un bol: salata de fructe
- Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii
- Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate