Pepenele galben - beneficii pentru sanatate si informatii nutritionale
Generalitati
SusPepenele galben este un membru al familiei botanice Cucurbitaceae, alaturi de dovleac, dovlecel sau castravete. Acest fruct savuros si satios prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, care izvorasc din proprietatile substantelor nutritive pe care le contine.
Informatiile nutritionale ale pepenelui galben indica un continut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) si de grasimi, dar o concentratie generoasa de vitamine, minerale si fibre.
Pepenele galben este consumat ca atare, in stare proaspata, pentru gustul sau dulce si consistenta moale si suculenta. Acelasi aliment cu importante beneficii pentru sanatate este folosit in unele regiuni ale lumii ca aperitiv sau ca ingredient pentru salate si deserturi.
Cuprins articol
Informatii nutritionale pentru pepenele galben
SusAcidul folic, carotenoizii, vitamina C si potasiul sunt doar cativa dintre nutrientii-cheie care transforma pepenele galben intr-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere. Informatiile nutritionale ale acestui aliment, pentru 100 de grame, sunt urmatoarele
- Calorii 34 kcal
- Carbohidrati 8.6 g
- Proteine 0.84 g
- Grasimi 0.19 g
- Fibre alimentare 0.9 g
- Acid folic 21 mcg
- Niacina 0.734 mg
- Acid pantothenic 0.105 mg
- Piridoxina 0.072 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.017 mg
- Vitamina A 3382 UI (unitati internationale)
- Vitamina C 36.7 mg
- Vitamina E 0.05 mg
- Vitamina K 2.5 mcg
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 267 mg
- Calciu 9 mg
- Cupru 41 mcg
- Fier 0.21 mg
- Magneziu 12 mg
- Mangan 0.041 mg
- Zinc 0.18 mg
- Carotenoizi 2020 mcg
Beneficii pentru sanatate
Sus- Prevenirea malformatiilor congenitale si a anemiei. Pepenele galben este o sursa excelenta de acid folic, unul dintre micronutrientii de baza ai complexului de vitamine B, necesar pentru dezvoltarea celulara si mentinerea sanatatii celulelor corpului. Tot acidul folic impiedica instalarea anemiei si previne malformatiile congenitale. Femeile insarcinate, cele care doresc sa conceapa un copil, alcoolicii, pacientii care iau medicamente anticonvulsive si cei diagnosticati cu anemie nutritionala trebuie sa aiba un aport zilnic suficient de acid folic, pentru prevenirea complicatiilor asociate cu carentele in aceasta vitamina esentiala.
- Mentinerea sanatatii cardiovasculare. Pepenele galben este bogat in carotenoizi, pigmentii galbeni, portocalii sau rosii sintetizati de multe plante. Potrivit Institutului Linus Plauling, aportul crescut de carotenoizi din fructele precum pepenele galben diminueaza riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare si a unor tipuri de cancer.
- Protejarea functiei vizuale. Doua tipuri de carotenoizi din pepenele galben, luteina si zeaxantina, sunt necesare pentru functionarea corecta a vederii. Deficientele in aceste doua substante naturale pot creste riscul dezvoltarii degenerarii maculare (cea mai frecventa cauza a orbirii la varste inaintate) si a cataractei (incetosarea cristalinului globului ocular).
- Intarirea sistemului imunitar si prevenirea imbatranirii premature. Pepenele galben furnizeaza totodata si o cantitate importanta de vitamina C, cu rol in cresterea si regenerarea tesuturilor corpului. Aceeasi vitamina mentine sistemul imunitar puternic si ajuta la formarea colagenului - proteina folosita de organism pentru formarea tesutului cutanat, a tendoanelor, ligamentelor si a vaselor de sange. Tot vitamina C este si un antioxidant performant, care blocheaza procesele oxidative create de radicalii liber la nivel celular.
- Mentinerea sanatatii musculare si gastrointestinale. Potasiul care se regaseste in concentratii mari in pepenele galben este un mineral esential pentru organism, necesar pentru aproape toate procesele fiziologice. Potasiul este un electrolit (conduce curentii electrici in corp cu ajutorul sodiului, calciului si magneziului). Acest mineral important contribuie la mentinerea sanatatii musculare, la reglarea contractiilor cardiace si la controlul tensiunii arteriale. De asemenea, potasiul este esential pentru functionarea normala a tractului intestinal.
- Reducerea riscului de dezvoltare a cancerului. Flavonoizii continuti de pepenele galben (beta-caroten, luteina, zea-xanthina si criptoxantina) au capacitatea de a proteja celulele si alte structuri fiziologice de radicalii liberi. Acest proces benefic reduce considerabil riscul de dezvoltare a cancerului de colon, cancerului de prostata, cancerului mamar, cancerului endometrial, cancerului pulmonar si cancerului pancreatic.
- Scaderea mai usoara in greutate. Pepenele galben poate fi oricand consumat in cadrul unei diete de slabit, datorita continutului foarte redus de calorii, dar si a senzatiei de satietate pe care o provoaca rapid.
- Completarea aportului de vitamina A. Doar 100 de grame de pepene galben asigura 112% din doza zilnica recomandata de vitamina A, una dintre cele mai mari valori inregistrate de fructe. Aceasta este un antioxidant puternic, esential pentru o vedere excelenta si necesar pentru mentinerea sanatatii membranelor corpului si a pielii. Consumul fructelor bogate in vitamina A s-a dovedit a fi eficient si in protectia organismului impotriva cancerului pulmonar si oral.
Alegerea si consumul pepenelui galben
SusLunile de vara sunt perioada in care pepenele galben se poate consuma din abundenta. Daca nu aveti de unde sa il procurati in afara de magazine, orientati-va catre pepenii crescuti in mod organic, mult mai gustosi si mai bogati in nutrienti.
Deseori, este dificil sa va dati seama daca pepenele galben este suficient de copt, fara sa ii observati pulpa din mijloc. Asigurati-va ca fiecare fruct este considerabil mai greu decat v-ati fi asteptat, pentru dimensiunea sa. Este la fel de important ca suprafata pepenelui sa fie lipsita de pete, zone moi, zgarieturi, lovituri si alte indicii ca ar fi fost transportat in mod necorespunzator.
Acasa, pozitionati pepenele in zone racoroase si bine ventilate, iar daca taiati fructul, pastrati feliile la frigider, in mod obligatoriu!
Coaja pepenelui galben poate fi infestata cu bacteria Salmonela, motiv pentru care este bine sa spalati fructul sub jet abundent de apa, inainte sa il taiati. Daca il consumati in stare proaspata, nu adaugati zahar sau ale ingrediente, daca doriti o gustare cu adevarat sanatoasa.
Puteti adauga cuburi de pepene galben in salatele de fructe, in gemuri, serbet, sucuri, inghetata, prajituri sau placinte.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?
- Sindromul Gilbert - cea mai frecventa cauza ereditara de hiperbilirubinemie
- Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti
- Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor
- Dieta Ornish
- Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate
- Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
- Corpul tau: tot ce nu stii despre el!
- Alimente bogate in antioxidanti