Nutrientii din diferite tipuri de lapte
Generalitati
SusMajoritatea oamenilor stiu ca laptele contine calciu, care contribuie la consolidarea oaselor, dar oare toate tipurile de lapte au aceleasi efecte asupra organismului?
Exista mai multe opinii si toate sunt diferite. Ce este laptele de soia? Are aceleasi beneficii pentru sanatate ca si laptele de vaca? Dar laptele de cocos?
In mod traditional, laptele este definit ca fiind un lichid secretat de glandele mamare ale femelelor in scopul de a-si hrani puii - cum este cazul laptelui de vaca. Cu toate acestea, laptele poate fi si un lichid derivat dintr-o sursa de plante cum ar fi nuca de cocos sau soia.
Laptele care provine din plante a castigat popularitate in ultimii ani, fapt ce a dat nastere la o serie de intrebari cum ar fi care sunt diferentele din punct de vedere nutritiv dintre laptele de vaca si substitutul de lapte.
Cuprins articol
Nutrientii din lapte
SusCalciul - laptele de vaca din dieta unei persoane constituie o sursa importanta de calciu si proteine. Doar o portie de lapte de vaca furnizeaza 30% din necesarul zilnic de calciu si 8 grame de proteine.
Calciul care se gaseste in mod natural in sursele animale de lapte este adaugat in inlocuitorii de lapte in timpul prelucrarii pentru a imbunatati valoarea nutritiva a acestora. Ca rezultat, cele mai multe produse cu rol de inlocuitori ai lactatelor, contin la fel de mult calciu, daca nu mai mult, ca si laptele de vaca.
Laptele de migdale, nuca, cocos, floarea soarelui sau laptele de soia pot oferi chiar si 45% din necesarul zilnic de calciu.
Proteine - In cazul in care doriti sa obtineti aceeasi cantitate de proteine din substituentii de lapte ca si din laptele de vaca, nu veti reusi. Laptele de cocos, floarea soarelui si migdale, contin doar un gram de proteine per portie.
Se pare ca laptele de soia este aproape la fel de bun ca cel de vaca oferind organismului 6 grame de proteine benefice pentru inima, cu fiecare portie consumata, dar are totusi mai putine calitati decat cel de vaca intrucat acesta contine 8 grame de proteine intr-o singura ceasca.
Vitamine si alte substante nutritive - Exista multiple diferente intre laptele de vaca si laptele derivat din plante, dar fiecare pare sa aiba propriile sale avantaje, unice. De exemplu, laptele de vaca este o sursa de vitamine si minerale cum ar fi potasiu, fosfor si vitamina D. O singura portie de lapte de migdale sau floarea soarelui ofera jumatate din necesarul zilnic de vitamina E, un antioxidant care sustine sanatatea organismului si imbunatateste functia sistemului imunitar.
O portie de lapte de floarea soarelui ofera unei persoane 60% din cantitatea zilnica recomandata de fosfor. Laptele de soia contine izoflavone, un tip de estrogen care diminueaza efectele estrogenului eliberate de organism. Daca o persoana are un istoric familial de cancer de san trebuie sa ceara medicului sfatul inainte de a consuma lapte de soia.
Femeile care au risc de a dezvolta cancer de san ar trebui sa limiteze expunerea la estrogen. Cele care doresc sa ramana insarcinate, sunt insarcinate sau alapteaza, ar trebui sa ceara permisiunea medicului privind consumul de lapte de soia.
Grasimi - Cu exceptia laptelui de nuca de cocos, cei mai multi dintre substituentii din plante ai laptelui au un continut scazut de grasimi saturate si nu contin colesterol, fiind optiuni sanatoase pentru o inima sanatoasa. Acestea sunt produse care nu contin lactoza, fiind benefice pentru consumatorii care sufera de alergii la lapte sau sufera de intoleranta la lactoza.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Alaptarea
- Alimentatia in timpul sarcinii
- Cancerul ovarian
- Intoleranta la fructoza
- De cate proteine aveti nevoie zilnic si cum sa le procurati
- Alimentatia adecvata pentru o lactatie normala
- ABC-ul aminoacizilor. Care sunt alimentele care ii contin?
- Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
- Laptele de soia