Mit si realitate despre uleiul de peste
Generalitati
SusAlimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman.
Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate.
Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K).
Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului.
Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul ratiunii sursa de informare si a analiza daca aceste surse de informare sunt fundamentate de notiuni medicale, sau mai important daca aceste informatii oferite in mediu virtual sunt realizate de catre persoane cu studii medicale, de catre cadre medicale sau medici, dupa cum este cazul si acestui articol.
Unul din alimentele despre care trebuie discutat si despre care in perioada ultimilor ani se face o mare fervoare este pestele si continutul acestuia, sau alimentele de tipul fructelor de mare.
Somonul, tonul sau uleiul de peste sunt declarate in tot mai multe surse ca alimentele care ajuta in mod miraculos la o serie de patologii care au un continu bogat in aprope orice si ca un continut bogat in Omega 3 ajuta atat la digestie, la memorie, in activitatea cerebrala si mai nou si in cea cardiaca.
Cuprins articol
Mit si realitate despre peste – Mitul
Sus- Mai nou se recomanda orice tip de peste sau uleiul de peste in orice fel de carenta sau in orice fel de patologie. Mitul despre uleiul de peste este ca ajuta la scaderea colesterolului, ca va ridica nivelul de HDL (Colesterolul bun) si ca va scadea colesterolul rau (LDL), tot uleiul de peste este identificat ca alimentul cu cel mai mare continut de Omega 3 iar de aici porneste intreaga pledoarie mitologica asupra a ce inseamna Omega 3.
- Omega 3 este folosit adesea cand se recomanda uleiul de peste, o gama variata de iaurturi sau o gama si mai larga de cereale. Omega 3 conform mitului ajuta in o serie de patologii cardiace, scade riscul de infarct si boala coronariana ischemica.
Tot Omega 3 este identificat ca adjuvantul unui tranzit intestinal normal sau a unei digestii mult imbunatatita, Omega 3 este de asemenea medicamentul minune recomandat in perioade de stres fizic si in special psihic (in sesiuni de examene, inaintea unui examen important) deoarece se presupune a fi un bun trofiant al celulei nervoase si cu un rol major in memorare.
- Un alt mit despre uleiul de krill (uleiul de peste) se refera la faptul ca asigura o cantitate suficienta de kcalorii, adica o energie suficienta hranei pentru o zi si se recomanda chiar persoanelor care doresc o scadere rapida ponderala fara o dificultate prea mare.
- Tot uleiul de krill (care mai nou se gaseste si sub forma unor capsule, sau medicamente ce se considera a fi suplimentul necesar pentru aceste probleme) este cel care este identificat ca avand un rol (prin intermediul tot a Omega 3, la care se adauga si Omega 6 si Omega 9) de anti-inflamator, astfel ca ajuta (conform surselor on-line un pic cam ce tine de sfera mitului) in orice boala articulara, in reumatism sau cam in orice inflamatie osteo-articulara si in anumite patologii inflamatorii ale vaselor.
- Ultima idee care este lansata in categoria de uleiul de peste, uleiul de krill si Omega 3,6,9 care sunt alimentele sau medicamentele minune se refera la constanta temere a populatiei moderne adulta si anume imbatranirea.
Multe surse sustin ca acest ulei de peste ajuta prin continutul de anti-oxidanti la incetinirea activitatii fiziologice de imbatranire si la estomparea deteriorarii celulare cauzate de imbatranire si ca prin aceasta evitare a imbatranirii si distrugerii celulare se va evita formarea de neoplasme si neoplazii, altfel spus, se va evita cancerul sau scade probabilitatea ca acesta sa apara.
Totodata in categoria bolilor degenerative prin care pot sa apara complicatii se estompeaza prin complexul de Omega a aparitiei bolilor debilitante (dementa senila sau Alzheimer ori a altor patologii din sfera patologiilor psihiatrice).
- Ultima gaselnita din aceasta intreaga pledoarie asupra beneficiilor date de Omega sau de uleiul de peste, este prin faptul ca acest continut bogat de anti-oxidanti vor ajuta ca un scut protector impotriva infectiilor prin faptul ca vor produce o serie de beneficii la nivel de celula si vor intari sistemul imunitar, altfel spus mai generic vor proteja impotriva infectiilor.
- Desigur toate aceste beneficii miraculoase si multiple tin de mit, insa ca orice mit si acesta porneste de la fapte absolut reale, aceasta inseamna ca nu tot ce se precizeaza in aceste surse este fals si ca niciunul din aceste beneficii nu ar fi reale.
Este drept ca majoritatea beneficiilor au o sursa de adevar doar ca in anumite puncte despre beneficiu s-a exagerat putin, iar in alte locuri au mai fost introduse elemente care nu constituie principalul fundament al acestui aliment.
Mit si realitate despre uleiul de peste - realitate
SusPentru a nu fi inteleasa gresit situatia, uleiul de peste are totusi o gama variata si importanta de beneficii si dupa ce au fost partial demontate aceste surse de informatii din mediul virtual asupra varietatii si importantei singulare a acestui ulei de peste, trebuie revenit asupra fiecarui punct in parte relatat anterior si a preciza ce este real si mecanismul prin care informatia de baza de la care s-a pornit in relatarea mitului are un fundament foarte adevarat.
Asadar uleiul de peste are totusi o serie de avantaje si beneficii.
- Scaderea colesterolului rau (LDL) si cresterea HDL. Realitatea acestui fapt porneste de la simplu fapt ca indiferent a ce mancam are o influenta asupra colesterolului, astfel ca orice aliment cu continut mare lipidc (grasimi, carnea de porc cu grasime, lactate bogate in grasimi sau arahidele) va creste nivelul colesterolului, in special pe cel al LDL. Din acest punct de vedere majoritatea tipurilor de carne de peste, in special cea din somon sau cea de ton are un continut foarte scazut de lipide.
Astfel ca un consum de ulei de peste sau de carne de peste nu va scadea in mod direct colesterolul, dar mai precis inlocuirea altor alimente cu acesta va asigura un aport caloric dar nu va duce la cresterea LDL.
Daca in schimb acest ulei de peste sau alimentatie pe baza de peste vine ca si supliment la alimentatia clasica (bogata in lipide) efectul scontat nu va fi tocmai cel dorit. Asadar este bine ca macar la 3,4 mese per saptamana sa incercam sa consumam si carne de peste sau o aditie de ulei de krill peste la o salata de legume in locul mesei cotidiene.
- Omega 3 (sau complexul de omega 3,6,9) are un efect major in capacitatea cererbrala. Acesta este poate cel mai adevarat lucru despre toate miturile legate de uleiul de peste si intradevar aceasta informatie iese complet din categoria de mituri si intra intr-o realitate absoluta.
Uleiul de peste si carnea de peste are un continut foarte mare de Omega 3 dar si un continut ridicat de lecitina si un continut de un anume tip de anti-oxidanti (in special cei din componenta celulelor nervoase).
Astfel ca elementele de lecitina si de Omega 3 ajuta pentru o perioada solicitanta din punct de vedere intelectual, sau pentru o perioada stresanta a intelectului (hiperactivitate in profesie intr-o perioada ulterioara).
Deci consumul de ulei de peste pentru a ajuta concentrarea si capacitatea intelectuala dar si capacitatea de memorare este foarte indicata atat pentru adultul care strabate aceste etape de solicitare intelectuala dar si pentru copii care sunt perioada de acumulare de informatii si care necesita uneori un adjuvant care daca nu poate fi obtinut direct din alimentatie este permis si un aport medicamentos suplimentar de capsule cu continut de ulei de krill sau ulei de peste.
Insa dintre alimente, uleiul de peste este unul cu cel mai mare continut de omega 3 timp in care multe dintre alte alimente edificate cu acelasi continut trebuie verificate pe eticheta daca au acelasi procent valabil ca cel al uleiului de peste de omega 3 (peste 40%).
- Asigurarea aportului caloric. Este de cunoscut faptul ca unei persoane adulte care depune un efort fizic mediu ii este necesar un aport caloric de 1.800-2.200 kcal per 24 de ore, din acest motiv si este recomandat ca acest aport sa fie impartit in 3 mese per zi (600 sau 800 de kcal) insa daca se cunoaste a se depune un efort mai mare permanent sau in urmatoarea perioada (exemplu persoanelor care lucreaza in constructii si au un consum kilocaloric de peste 3.500 kcal / 24 ore) trebuie recalculat tot meniul.
O cantitate de 100 grame de ton are un continu aproximativ de 130 kcal per zi, o cantitate de 100 grame de somon afumat are un continut caloric chiar si mai mic (aprox. 80-100 kcal), timp in care si uleiul de peste are tot cateva zeci de kcal in suta de grame.
Astfel ca este important a se cunoaste ca ar fi necesar a se consuma aproximativ 2 kg (sau 2 litri in functie de forma de prezentare) de ulei de peste sau de carne de ton ori somon doar pentru asigurarea necesarului per 24 de ore.
La acesta se adauga si faptul ca organismul uman nu poate trai pe un singur tip de aliment sau de nutrient in permanenta. Iar pentru persoanele care doresc o scadere ponderala rapida, nu este recomandat a se face o slabire atat de brusca deoarece poate deregla atat metabolismul, sistemul endocrin dar si o serie de dereglari interne (ptoza renala).
7.000 kcal este echivalentul cu un kilogram de masa solida corporala, iar per o luna nu se recomanda slabirea cu mai mult de 4,5 kg decat la sfatul medicului nutritionist sau la indicatia acestuia. Asadar o dieta exclusiva sau majoritara pe carne de peste sau ulei de krill ori ulei de peste nu este cea mai buna solutie.
- Mitul despre imbatranire, trebuie privit insa in primul rand ca imbatranirea nu este o patologie ci o realitate fiziologica prin care trebuie sa treaca orice persoana.
Faptul ca uleiul de peste are un continut bogat in antioxidanti si ca acestia la randul sau ingreuneaza imbatranirea celulara este adevarat dar nu chiar in atat de mult incat sa previna anumite boli mentale sau ce tin de sfera neurologiei (in anumite cazuri o activitate cerebrala constanta si permanenta este de un ajutor mai mare decat un continut mare de ulei de peste sau ulei de krill).
- Realitatea in ceea ce priveste protectia cardiaca, este una partiala si anume ca nu actioneaza in mod direct ci mai degraba prin mentinerea colesterolului, HDL-ului si LDL-ului la un nivel optim se evita riscul intradevar de infarct sau BCI dar prin mecanism indirect nu direct si acest lucru il mai au in componenta o gama variata de legume sau fructe (grefele cu un efect mult mai puternic de a mentine sub control colesterolul).
- In ce priveste caracterul uleiului de peste sau al omega 3 in sistemul de protectie impotriva imunitatii sau in caracterul sau de medicament antiinflamator, aceste doua inovatii in gasirea unor intrebuintari acestui aliment tin deja de tot ce inseamna mit si nu au un caracter medical real.
Acesta nu poate fi justificat a se folosi uleiul de peste in locul altora care se cunoaste a avea un efect mult mai benefic pentru imunitate (de exemplu vitamina C direct din fructe) sau in locul altor medicamente de aceasta data cu rol de anti-inflamator in special daca vorbim de medicamente sau unguente cu AINS (Antiinflamatoare nesteroidiene de tipul celor cu continut de ibuprofen) pentru reumatism sau patologii articulare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Ce efecte are uleiul de peste asupra sanatatii mintale?
- Beneficiile uleiului de peste asupra sanatatii
- Uleiul de in
- Ulei de peste
- Care sunt efectele uleiurilor de peste asupra organismului?
- Pestele ca aliment: beneficii si riscuri
- 3 retete sanatoase cu peste care scad riscul artritei reumatoide
- Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii
- Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?