Mese neregulate? Iata cum te pot afecta
Generalitati
SusUn regim de viata echilibrat care sa includa ore de masa fixe precum si o alimentatie sanatoasa, sunt esentiale daca iti doresti sa ramai pentru mult timp sanatos.
Nerespectarea celor trei mese pe zi, la ore fixe poate afecta functionarea optima a organismului, facandu-l vulnerabil in fata a numeroase afectiuni.
Lipsa timpului ne face adesea sa renuntam la micul dejun, una dintre cele mai importante mese ale zilei, masa care ne poate oferi energie pentru restul zilei.
Cuprins articol
Cum afecteaza organismul un regim de masa neregulat
Sus• Starea emotionala are de suferit. Acest lucru se intampla din cauza infometarii, exact ca in cazul curelor de slabire. Cand o persoana nu se hraneste corespunzator, apar stari de nervozitate, de iritabilitatea si uneori chiar de depresie.
• Diminuarea puterii de concentrare si de memorare. Atunci cand nu te hranesti corect, nivelul glicemiei scade, precum si capacitatea de concentrare si de memorare.
Pentru o functionare optima, creierul are nevoie de glucoza. Acesta este un motiv in plus pentru a te stradui sa mananci la ore fixe, astfel incat glicemia sa fie tinuta sub control.
• Atunci cand nu mananci sanatos si de preferat 3 mese fixe pe zi, stomacul tau sufera si apar tot felul de probleme generate fie de infometare, fie din cauza dezechilibrelor alimentare sau a meselor haotice.
Totodata, o alta afectiune cauzata de alimentatia dezechilibrata este constipatia, aceasta fiind rezultatul unei functionari anormale a organismului.
• Refluxul gastro-esofagian sau arsurile stomacale au la baza tot un stil de viata stresant, cu mese neregulate, practic un dezechilibru nutritional.
• Acumularea de kilograme in plus. Daca nu mananci la ore fixe, organismul nu stie cand va primi hrana si de la micul dejul el isi va pastra nutrienti pentru mai tarziu, ceea ce inseamna ca te vei alege cu kilograme in plus intr-un timp destul de scurt.
Daca ai obiceiul sa mananci la ore tarzii, in noapte, cu siguranta silueta ta va suferi modificari importante. In plus, mesele servite tarziu pot duce la aparitia unui somn nelinistit sau chiar a insomniei.
• Sistemul imunitar are de suferit atunci cand nu te hranesti corect. De exemplu, daca sari peste mese, sau daca ai obiceiul de a manca fast-food, sau alimente de patiserie, semnele nu vor intarzia sa apara. Mai exact, fie inima va avea de suferit, fie sistemul digestiv sau amandoua.
Atunci cand nu respectam un regim si un stil de viata echilibrat, fara excese, cand abuzam de grasimi rele crestem riscul pentru bolile cardiovasculare.
In plus, sistemul digestiv se poate imbolnavi, in felul acesta si imunitatea organismului scade, deoarece mare parte din imunitatea unei persoane este in stransa legatura cu sistemul digestiv.
In consecinta, este foarte important sa faci tot ce-ti sta in putere sa ramai sanatos si sa eviti toate aceste neplaceri.
Prevenirea acestora se realizeaza printr-un stil de viata sanatos alcatuit din alimentatie echilibrata, bogata in fibre.
Inlocuieste dulciurile pe cat posibil cu fructe, hidrateaza-te corect,dormi suficient si fa miscare zilnic, cel putin 30 de minute.
Fereste-te cat poti de excesele de orice fel si incearca sa ai mese regulate, luate la ore fixe
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Anxietatea asociata COVID-19 poate produce insomnii. Iata cum te poti odihni ...
- Ce sunt polipii nazali si cum te pot afecta
- Stresul si emotiile pot afecta inima?
- Schimbarile bruste de temperatura pot afecta varstnicii
- Patru boli care iti pot afecta rinichii
- Ce factori va pot afecta simtul mirosului
- Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa
- Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
- 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Citeste pe aceeasi tema
- Pielea ta sufera in timpul iernii - iata cum o poti proteja!
- Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare
- Cum te pot afecta acumularile de drusen?
- Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea
- Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar!