Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mango si papaya, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 30 Mai 2013

Generalitati

Sus
Mango si papaya, beneficii pentru sanatate

Mango si papaya sunt fructe exotice din ce in ce mai apreciate in tarile in care nu cresc in mod obisnuit.

Nu doar gustul delicios le recomanda pentru consumul regulat, ci si anumite beneficii pe care le au pentru sanatate.

Satioase, racoritoare, surse excelente de vitamine si minerale, fructele exotice ar trebui sa se regaseasca in alimentatia de baza a oricarei persoane care isi doreste sa previna si sa amelioreze anumite afectiuni.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Beneficiile fructului mango pentru sanatate
  3. Beneficiile fructului papaya pentru sanatate
  4. Citeste pe aceeasi tema

Beneficiile fructului mango pentru sanatate

Sus

Mango este considerat regele fructelor exotice. Si nici nu este de mirare, de vreme ce pulpa unui singur fruct furnizeaza organismului cantitati importante de

- vitamine (A, B1, B12, C, E)
- minerale (magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru, fosfor)
- aminoacizi
- carotenoizi
- fibre
- enzime care imbunatatesc digestia
- biflavonoide
- fitonutrienti
- taninuri
- compusi polifenolici

Previne imbatranirea prematura a pielii

Odata cu inaintarea in varsta, productia naturala de colagen incepe sa scada, ceea ce afecteaza in mod direct structura pielii. Aceasta isi pierde din suplete si fermitate, iar in locurile vulnerabile (fata, gat) incep sa apara riduri. Gratie continutului ridicat de vitamina A (un fruct asigura 187% din necesarul zilnic), mango previne imbatranirea prematura a pielii, motiv pentru care extractul din acest fruct este adesea utilizat in produsele pentru ingrijirea corporala.

Imbunatateste digestia

Continutul bogat de enzime din mango contribuie la imbunatatirea digestiei, ceea ce face ca acest fruct sa fie o alegere potrivita pentru persoanele care urmeaza o cura de slabire sau pentru cele care vor sa-si mentina greutatea corporala. In plus, mango este un fruct cu un aport caloric scazut - 100 g furnizeaza organismului doar 60 de calorii. Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa consume mango si sub forma de suc, pentru a dobandi rapid senzatia de satietate.

Scade riscul de cancer

Mango are proprietati antitumorale, atat datorita substantelor antioxidante pe care le contine, cat si datorita aportului de fibre. Persoanele care consuma in mod regulat mango au sanse mai mici sa sufere de cancer de colon.

Intareste sistemul imunitar

Datorita vitaminei C si acidului galic, mango contribuie la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului in fata virusurilor.

Are efect antiinflamator

Pulpa fructului de mango este un excelent remediu impotriva inflamatiilor, datorita unui compus numit mangiferina. Astfel, mango este recomandat persoanelor care sufera de dureri de cap, de oase sau dureri de articulatii.

Reduce tensiunea arteriala

Unul dintre elementele cheie din mango este potasiul, un electrolit care imbunateste circulatia limfatica, combate retentia apei in organism, reduce tensiunea arteriala si regleaza bataile inimii.

Contraindicatii in consumul de mango

Mango este unul dintre putinele fructe care nu au contraindicatii. Aceste fructe exotice pot fi consumate cu incredere de copii, adulti, batrani si chiar de persoanele care sufera de diabet.

Beneficiile fructului papaya pentru sanatate

Sus

Papaya este un alt fruct exotic cu numeroase beneficii pentru sanatate. Un singur fruct furnizeaza organismului tau substante importante, precum

- vitamine (A, B, C, E, K)
- minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu si cupru)
- fibre
- proteine

Trateaza disfunctiile erectile

Barbatii care se confrunta cu disfunctii erectile ar trebui sa includa in dieta lor fructele papaya, deoarece acestea contin o enzima numita L-arginina. Conform studiilor de specialitate, L-arginina imbunatateste circulatia sangelui la nivelul organului sexual, mentinand erectia pentru mai mult timp.

Imbunateste tranzitul intestinal

Persoanele care se confrunta cu un tranzit intestinal lent si o digestie inceata ar trebui sa consume mai des papaya. Acest fruct exotic contine enzime care imbunatesc procesul digestiv si combat disconforturile, cum ar fi constipatia si balonarea. De asemenea, sucul de papaya are un efect de pansament asupra stomacului, ajutand la combaterea infectiilor.

Scade riscul de cancer

Datorita continutului ridicat de fibre, papaya scade riscul de cancer de colon, intrucat contribuie la eliminarea toxinelor si formeaza o bariera de protectie la nivelul celulelor.

De asemenea, papaya scade si riscul de cancer pulmonar, datorita carotenoizilor pe care ii contine si care se gasesc si in alte alimente, cum ar fi dovleac, ardei rosu, piersici sau porumb. Cercetatorii au descoperit in urma cu cativa ani ca papaya are un efect benefic asupra plamanilor si amelioreaza simptomele emfizemului pulmonar.

Barbatii care consuma in mod regulat papaya prezinta un risc cu 80% mai mic de a face cancer de prostata, datorita licopenului care se regaseste in pulpa fructului, in timp ce femeile care consuma acest fruct au sanse mai mici sa dezvolte cancer mamar.

Previne degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara reprezinta o afectiune oftalmologica care poate duce la distrugerea vederii centrale. Un studiu realizat de medicii oftalmologi americani arata ca persoanele care consuma 3 fructe papaya pe zi au sanse mari sa nu sufere de degenerescenta maculara mai tarziu in viata. Betacarotenul din papaya este substanta care are efect benefic pentru mentinerea sanatatii ochilor.

Imbunatateste aspectul parului si al pielii

Papaya este un excelent remediu pentru parul fin, cu tendinte de rupere. Datorita proteinelor si vitaminelor A si E, papaya contribuie eficient la imbunatatirea structurii firelor de par, dar si la imbunatatirea aspectului pielii. Persoanele care au probleme la acest capitol isi pot face saptamanal masti naturale pe baza de papaya, care sa completeze efectele benefice ale consumului acestui fruct in stare proaspata.

Are proprietati antiinflamatorii

Inflamatiile sunt cauzele multor boli, printre care artrita reumatoida, rinita alergica si ateroscleroza. Papaya este o sursa ideala de substante antiinflamatorii papaina si chimopapaina. Persoanele care se confrunta cu probleme cauzate de inflamatii ar trebui sa consume in mod regulat papaya.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate