Lucruri pe care nu le stiai despre rosii si beneficiile acestora
Generalitati
SusRosiile au o multitudine de beneficii pentru sanatate. In primul rand, rosiile sunt pline de vitamine, mai exact contin vitamina A (de ajutor ochilor), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (benefica sistemului cardiovascular si al celui endocrin), vitamina E si vitamina K.
Cuprins articol
De ce este bine sa bei suc de rosii
SusSucul de rosii contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, previne osteoporoza si, avand foarte multe vitamine, este benefic intregului organism.
Contine licopeni care au un rol esential in mentinerea sanatatii oaselor, dar si la prevenirea anumitor forme de cancere, cum este cel de prostata, cancerul mamar, de pancreas si de ovare.
De asemenea, numeroase studii au aratat ca un consum de suc de rosii are influente pozitive asupra inimii, practic poate preveni bolile cardiovasculare.
Pentru a obtine aceste efecte miraculoase, trebuie sa bei un pahar de suc de rosii pe zi.
De ce este bine sa mananci rosii
Sus• Rosiile mentin silueta. Acestea nu ingrasa, nu au niciun fel de grasimi, ba mai mult, stimuleaza metabolismul, fiind un element-cheie al multor diete, daca iti doresti sa slabesti.
• Previn reumatismul si sunt bune pentru mentinerea sanatatii oaselor, rosiile fiind o sursa excelenta de vitamina K.
• Sunt un real adjuvant in cazul constipatiilor, dar si pentru infectiile urinare.
• Ulcerul sau hiperacididatea gastrica pot fi ameliorate printr-un consum constant de rosii.
• Previn afectiunile oculare. Fiind bogate in vitamina A, rosiile au un rol esential in prevenirea afectiunilor oculare, de exemplu, in cazul degenerescentei maculare.
• Rosiile au proprietati antiinflamatorii, contin bioflavanoizi si carotenoide, care au efect analgezic, putand ameliora durerea.
• Au proprietati antioxidante si, prin urmare, contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Mai mult, deoarece sunt alcaline, rosiile au puterea de a purifica sangele, echilibrand pH-ul.
• Reduc riscul de boli cardiovasculare, deoarece rosiile contin potasiu, vitamina B3, B6, B9, toate acestea fiind esentiale pentru reducerea nivelurilor ridicate de colesterol.
• Confera rezistenta parului, datorita vitaminelor continute in rosii, mai ales a vitaminei A. Mai exact, dupa un consum regulat de rosii, parul are numai de castigat. Devine frumos, are luciu natural si se va rupe mult mai putin, acesta capatand rezistenta.
• Tomatele lupta impotriva infectiilor, aparand organismul. Mai exact, rosiile sunt un antiseptic natural, consumul regulat ducand la protejarea organismului impotriva diferitelor infectii.
• Rosiile sunt o sursa buna de fibre. Sunt studii care arata ca un consum regulat de rosii ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel optim, mai mult se pare ca reduc riscul de aparitie a cancerului de colon.
• Un adjuvant pentru sanatatea fumatorilor. Rosiile contin acidul cumaric si acid clorogenic, acestia reusind sa diminueze daunele produse in corp de fumat.
• Betacarotenul continut de rosii contribuie la obtinerea unui bronz natural, frumos.
• Rosiile pot sa reduca riscul de hipertensiune arteriala, deoarece au cantitate mare de vitamina B si potasiu, acestea fiind eficiente in reducerea tensiunii arteriale. Mai mult, consumul zilnic de rosii se pare ca ar reduce riscul de atac cerebral.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului
- Cauzele aparitiei punctelor/petelor rosii de la nivelul penisului
- Beneficiile si efectele secundare ale terapiei cu lumina rosie
- Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
- Rosul unghiilor
- Legatura dintre aparitia alunitelor rosii si afectiunile organelor interne
- Curcan vs. pui: beneficii nutritionale
- Deficitul de vitamina D
- Vitaminele sustin un mod de viata sanatos