Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Pubertate, de la 7-8 ani
SusTinerii, in special fetele, ajung la pubertate mai devreme decat oricand. Studiile de specialitate au observat o crestere surprinzator de mare cu privire la numarul fetelor care ajung la pubertate la varste de aproximativ 7-8 ani.
Intr-un studiu efectuat la 1.200 de fete de 7 ani, la 10% dintre acestea avusese deja loc cresterea sanilor. Acest lucru este alarmant, mai ales tinand cont de faptul ca in 1997 a fost publicat un studiu similar la care a fost observat un procent de crestere a sanilor in doar 5% din cazuri.
In ciuda tuturor studiilor realizate, expertii afirma ca inca efectueaza cercetari, deoarece nu sunt inca siguri cu privire la cauza exacta a pubertatii precoce. Totusi, sunt incriminati anumiti factori, printre care si alimentatia si efectele ei, de exemplu obezitatea. Printre alimentele cu potential de a produce pubertate precoce se regaseste si carnea de pui.
Cuprins articol
Ce este pubertatea precoce?
SusPubertatea precoce se poate defini ca fiind transformarea prea rapida a unui copil in adult. In mod normal, pubertatea incepe la 11 ani in cazul fetelor si la 12 ani in cazul baietilor. Cand pubertatea incepe inainte de varsta de 8 ani la fete si inainte de varsta de 9 ani la baieti este considerata pubertate precoce.
Pubertatea include cresterea si dezvoltarea rapida a oaselor si muschilor, urmata de modificari ale formei si dimensiunii corpului. De asemenea, pubertatea are ca efect dezvoltarea capacitatii de reproducere.
Dupa cum am precizat, cauzele pubertatii precoce nu sunt pe deplin cunoscute, dar sunt incriminati anumiti factori, precum tulburarile hormonale, anumite infectii, tumori, anomalii si leziuni ale creierului etc. Din punct de vedere hormonal, estrogenul este implicat in cresterea si dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine, iar testosteronul pentru cele masculine.
Semnele si simptomele pubertatii precoce includ:
- cresterea sanilor si aparitia menstruatiei in cazul fetelor;
- cresterea testiculelor, a penisului si a parului facial, dar si ingrosarea vocii in cazul baietilor;
- dezvoltarea pilozitatii corporale;
- crestere rapida in inaltime;
- acnee;
- schimbarea mirosului corporal.
Din punct de vedere al tratamentului, se incearca intarzierea dezvoltarii organismului cu diferite medicamente. Tipul tratamentului trebuie adaptat in functie de severitatea afectiunii, dar si de cauza principala (daca se cunoaste).
Hormonii alimentari si carnea de pui
SusExista numeroase afirmatii prin care se afirma ca puii sunt injectati cu diferite substante, printre care si hormoni. Hormonii reprezinta substante chimice care au rolul de a actiona specific pe un anumit organ, ducand in final la efectele dorite de crescator (crestere pentru carne sau reproducere).
Cu toate acestea, cercetarile recente au ajuns la concluzia ca aceasta afirmatie nu este valabila si ca nu exista hormoni aprobati pentru pasarile de curte. In ciuda acestui lucru, estrogenul poate fi introdus in organismul pasarilor sub forma de hrana. Prin intermediul geneticii, a nutritiei si a zootehniei, pasarile ajung sa aiba dimensiuni mari in scurt timp, toate aceste lucruri pentru a putea fi vandute cat mai rapid.
La sfarsitul anilor 1970 au inceput sa existe preocupari legate de consumul de carne de pui ce continea diferite substante chimice anormale. S-a constatat ca hranirea copiilor cu acest tip de carne, dar si cea de vita, a avut drept efect cresterea sanilor la copiii foarte mici din Italia.
Un alt caz interesant a avut loc in anii 1980 in Puerto Rico. Un numar foarte mare de fete au ajuns la pubertate la varsta de 8 ani sau mai devreme, astfel incat au inceput investigatii cu privire la carnea de pui.
Cateva analize realizate au ajuns la verdictul ca nivelul de estrogen din carne era mult mai mare decat cel normal. In urma tuturor examinarilor s-a constatat ca nivelul hormonal crescut din carne a stat la baza pubertatii precoce.
Astazi, toate substantele chimice care ar putea produce efecte secundare, de exemplu pubertate precoce si cancer, sunt interzise. Cateva exemple de astfel de substante sunt reprezentate de hexoestrol si dienoestrol.
Totusi, cateva studii realizate in anul 2015 au investigat relatia dintre consumul de carne de pui (inclusiv alte alimente) si pubertatea precoce.
Rezultatele au relevat faptul ca dezvoltarea timpurie a sanilor si a parului pubian a fost semnificativ corelata cu carnea de pui, dar si cu fast-food-ul, cartofii prajiti si bauturile racoritoare. S-a constatat, de asemenea, ca varsta la care a aparut menarha a fost mult mai mica la persoanele consumatoare de carne de pui.
Si alte studii de specialitate au asociat pubertatea precoce cu dieta copiilor. Astfel, se sugereaza ca un consum optim de legume intarzie procesul de maturizare a fetelor cu pana la 7 luni, in timp ce consumarea unei cantitati crescute de proteine din carnea de pui accelereaza pubertatea chiar si cu 7 luni.
In plus, carnea de pui a asociat niveluri mari de substante ce au cauzat dezvoltare precoce a sanilor la fete si numeroase fluctuatii hormonale. In contrast, s-a constatat ca un consum ridicat de fibre ar putea intarzia menarha.
Prevenire
SusPubertatea precoce poate avea numeroase cauze, multe dintre ele necunoscute. Totusi, se incearca gestionarea cauzelor stiute, inclusiv a carnii de pui. In 1981, Uniunea Europeana a interzis utilizarea substantelor care au actiuni hormonale pentru promovarea cresterii la pasari si alte animale.
Exemplele pentru aceste substante ce promoveaza cresterea sunt reprezentate de estradiol, testosteron, progesteron, acetat de trenbolon sau melengestrol si zeranol. De asemenea, UE evalueaza frecvent riscurile alimentelor cu privire la sanatatea populatiei si sunt implementate constant noi instructiuni.
In cazul Romaniei, substantele hormonale sunt interzise in cazul animalelor de ferma, inclusiv puii, inca din 2006. Astfel, orice produse provenite de la animale la care s-a intervenit cu substante hormonale sunt interzise pentru comercializare si consum.
Totusi, populatia trebuie instruita sa consume hrana de calitate si sa o introduca intr-o alimentatie corespunzatoare si echilibrata. Parintii trebuie sa le asigure copiilor alimente naturale si bogate in substante nutritive. De asemenea, un aspect important este obezitatea, chiar si acest factor putand avea efecte asupra pubertatii.
Concluzii
SusPubertatea precoce reprezinta un fenomen ce a luat amploare in zilele noastre. Se incearca detectarea cauzelor sale si scaderea ratei de aparitie. In urma cercetarilor s-a constatat ca exista o relatie importanta intre consumul excesiv de carne de pui si dezvoltarea pubertatii precoce. In plus, riscul este mult mai mare atunci cand sunt asociate si grasimi, bauturi racoritoare, cofeina si diferite produse alimentare puternic procesate.
In cazul puilor, nu se mai vorbeste neaparat de injectarea lor cu hormoni, dar pentru a creste mari si a fi vanduti acestia trec prin diferite procese. In plus, hrana lor nu este intotdeauna naturala si duce, in cele din urma, la cresterea unor hormoni asociati pubertatii precoce. Pentru scaderea riscului de aparitie a pubertatii precoce se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos care sa cuprinda o alimentatie optima si cat mai naturala. Cu cat produsele sunt mai procesate, cu atat sunt mai nesanatoase si pot produce diferite complicatii.
Surse:
https://www.quora.com/Does-eating-too-much-chicken-breasts-cause-too-much-estrogen
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/precocious-puberty/symptoms-causes/syc-20351811
https://www.omicsonline.org/open-access/correlation-between-nutrition-and-early-puberty-in-girls-living-in-jeddahsaudi-arabia-2167-0420-1000233.php?aid=54898
https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/meat_hormones_en
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3732863
https://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_105_02.html
https://www.naturalhealth365.com/puberty-in-girls-menstruation-1719.html
https://www.huffpost.com/entry/is-the-early-onset-of-pub_n_677424
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28625952
https://www.bestfoodfacts.org/hormones-milkmeat-earlypuberty/
https://www.foxnews.com/health/hidden-hormones-can-bring-about-early-puberty-in-kids
https://www.livescience.com/1824-truth-early-puberty.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori?
- Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului?
- Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar?
- Pubertatea la persoanele de sex feminin
- Curcan vs. pui: beneficii nutritionale
- Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita
- Esti predispus la diabet de tip 2?
- Obezitatea – ghid medical
- Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate