Idei de gustari sanatoase pentru calatorii, aprobate de nutritionisti
Trebuie sa pleci la drum si mereu ai aceeasi problema: nu stii ce gustari sa iei cu tine, astfel incat sa fie gustoase, sanatoase si sa nu ingrase.
Iata sase idei de mancaruri sanatoase pentru drum, care sa iti tina de foame si sa iti dea energie, pe care si medicii nutritionisti le consuma:
1. Fructe uscate
Una dintre cele mai sanatoase alegeri o reprezinta fructele uscate, in combinatie cu cele oleaginoase. Astfel, pune intr-un recipient din plastic o mana de migdale, alune, piersici, portocale si prune uscate. Sunt bogate in vitamine si minerale si sunt si satioase.
Poti sa adaugi si o ciocolata neagra, care este o sursa importanta de antioxidanti. O optiune sanatoasa sunt si semintele crude, cat si fulgii din cereale, pe care le poti rontai pe tot drumul. Se si depoziteaza foarte usor, in pungi pe care sa le inchizi etans.
2. Frigarui cu rosii si branza
Niste frigarui cu rosii cherry si branza sunt idele pentru drum, pentru ca nu sunt bogate in calorii, dar tin de foame. Acestea se prepara usor si rezista bine pe drum. Branza contine calciu, in timp ce rosiile sunt o sursa importanta de antioxidanti.
Poti sa adaugi si alte legume, ca de exemplu felii de ardei gras sau ardei capia, in functie de preferintele tale.
3. Legume crude
Pline de fibre, vitamine si minerale, legumele crude sunt intotdeauna o varianta excelenta atunci cand ai de facut un drum lung. Sunt ideale si in cazul in care calatoresti cu copiii. Poti lua cu tine rosii, castraveti, ardei, morcov, dar si betisoare de telina.
Legumele crude sunt o sursa importanta de energie si nici nu pica greu la stomac, ceea ce inseamna ca te ajuta si la o buna digestie. Poti lua cu tine si cateva snitele, care sunt usor de preparat. Nu trebuie decat sa le speli bine, sa le tai in felii si sa le pui intr-o caserola.
4. Iaurt
Ca sa eviti mancarurile de tip fast-food, care te-ar putea tenta pe drum, ia cu tine un iaurt si bucati de fructe de proaspete. Este o alegere sanatoasa, bogata in substante nutritive, fibre si proteine. Daca drumul este lung, te poti opri intr-o benzinarie sau la un supermarket, ca sa cumperi un iaurt si cateva fructe.
Alege iaurturile cu un continut scazut de grasime sau unul grecesc, care este cremos si nu contine mai mult de 130 de calorii. Cand pleci la drum, nu uita sa pui in bagaj o sticla cu apa, ca sa te hidratezi. De asemenea, poti lua un suc natural din fructe, pe care sa il faci inainte de plecare, fiind si o sursa importanta de nutrienti.
5. Mancaruri bogate in proteine
Proteinele sunt foarte importante pentru organism, fiind cele care ne dau energie, de aceea este important sa le incluzi in pachetul pentru drum. Poti sa iei cu tine oua fierte ( daca drumul nu este unul foarte lung), cateva felii de cascaval, cat si hummus.
6. Dulciuri
Daca stii ca pofta de dulce nu iti da pace, o ciocolata neagra este o optiune excelenta. Mai poti lua biscuiti digestivi, cati si prajituri gatite in casa. Daca iti plac floricele de porumb, iti poti face acasa si le poti lua cu tine. Acestea sunt foarte gustoase, numai bune cand iti vine pofta de a rontai ceva.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Obezitatea
- Ce este vitamina C?
- Intoleranta la fructoza
- 9 obiceiuri sanatoase pentru reducerea hipertensiunii arteriale
- Adevarul despre sare si sodiu
- Consumul de apa ajuta sau nu la accelerarea metabolismului
- Grupul de suport pentru taberele de diabet
- Antiretroviralele HIV – aderenta la tratament si efectele secundare
- Gustarile luate in timpul programului de lucru influenteaza negativ efectele ...