Guava – 6 beneficii asupra sanatatii
Ce este guava?
SusGuava este un fruct tropical cu o coaja de culoare verde-galbui. Aceste fructe cresc in copaci in America Centrala. In numeroase tari, frunzele de guava sunt folosite pentru ceai in tratarea diareei, incluzand aici tari precum India si China. In tari precum Mexic, miezul fructului este folosit pentru tratarea ranilor.
Guava este un fruct extrem de nutritiv si un aliment foarte sanatos. Conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii, 100 de grame de fruct guava crud contine urmatorii nutrienti:
- 68 de calorii
- 14,32 grame de carbohidrati
- 8,92 grame zaharuri
- 0,95 grame grasimi
- 5,4 grame fibre dietetice
- 417 mg potasiu
- 228,3 mg vitamina C
Cuprins articol
- Ce este guava?
- Ceaiul de guava, indicat in diabet de tip II
- Extractul de frunze de guava combate crampele menstruale
- Guava, remediu in caz de diaree
- Guava, eficient in caz de gripa
- Guava, aliat in caz de hipertensiune
- Guava, adjuvant in tratamentul cancerului
- Riscuri si efecte adverse ale consumului de guava
- Cum se consuma guava
- De retinut!
- Citeste pe aceeasi tema
Ceaiul de guava, indicat in diabet de tip II
SusFrunzele de guava pot fi folosite pentru ceaiuri pentru a preveni cresterea nivelului de zahar din sange si pentru a ameliora simptomele persoanelor care sufera de diabet de tip II.
Conform unei recenzii din anul 2010 din revista Nutrition and Metabolism, probe ale unor cercetari clinice si studii pe animale sugereaza faptul ca ceaiul din frunze de guava poate imbunatati rezistenta la insulina si poate reduce nivelul de zaharul din sange.
Aceste beneficii pot sa fie rezultatul compozitiei extractului din frunzele de guava care ajuta la moderarea absorbtiei de glucoza dupa ce o persoana mananca.
Extractul de frunze de guava combate crampele menstruale
SusSuplimentele alimentare care contin extract de frunze de guava pot reduce crampele menstruale. Astfel, conform unui studiu din anul 2007, extractul de frunze de guava atenueaza durerea pentru femeile din stadiul primar de dismenoree.
Femeile care au participat la acest studiu au luat 6 miligrame de extract in fiecare zi si au raportat o durere menstruala mai putin intensa decat cei care au luat ibuprofen sau alte suplimente de tip placebo.
Guava, remediu in caz de diaree
SusIn multe colturi ale lumii ceaiul din frunze de guava este un remediu traditional in tratarea diareei.
Din studiile efectuate pe animale a rezultat faptul ca extractul din frunzele de guava poate trata diareea infectioasa. Astfel, un studiu din anul 2015 efectuat pe soareci releva faptul ca infectia care a cauzat diareea a fost mult mai repede tratata in cazul acelor soareci care au consumat extract de guava in comparatie cu ceilalti.
Un alt studiu, din 2015, a identificat faptul ca extractul de frunze de guava a ajutat in controlul diareei in cazul gainilor infectate cu E-coli. Cu toate acestea, cercetatorii trebuie sa avanseze mai mult pentru a avea certitudinea acestor descoperiri cu privire la rolul extractului de guava in tratarea diareei pentru oameni.
Guava, eficient in caz de gripa
SusIn cadrul unui studiu din 2012, ceaiul din frunze de guava s-a dovedit a fi un posibil agent antiviral in tratamentul gripei. Cercetatorii au identificat faptul ca ceaiul ajuta la oprirea dezvoltarii virusului care cauzeaza gripa.
Efectul antiviral al acestuia poate fi rezultatul flavanolilor din frunzele de guava, acestia fiind un antioxidant natural.
Pentru a confirma efectele acestui ceai in cazul oamenilor, este nevoie de cercetari suplimentare.
Guava, aliat in caz de hipertensiune
SusConsumul de extract de frunze de guava poate ajuta la reducerea presiunii sanguine mari. Un test efectuat in 2016 in laborator pe soareci a evidentiat faptul ca extractul de guava poate avea rol impotriva hipertensiunii arteriale, acest lucru insemnand ca acest extract poate avea rol in reducerea presiunii sanguine.
Efectul se poate datora proprietatilor antioxidative avute de extractul de frunze de guava, fiind cunoscut faptul ca antioxidantii au rol in reducerea presiunii sanguine prin largirea vaselor de sange.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetari mai aprofundate pentru a determina daca si in ce conditii extractul de frunze de guava poate ajuta in reducere presiunii sanguine.
Guava, adjuvant in tratamentul cancerului
SusExtractul de frunze de guava poate fi utilizat in tratamentul diferitelor tipuri de cancer.
Un studiu de laborator din 2014 dezvoltat pe animale si inclus intr-un program computerizat sugereaza faptul ca acest extract poate fi un important adjuvant in oprirea inmultirii celulelor canceroase.
Cercetatorii sustin ca acest lucru se datoreaza faptului ca acei compusi prezenti in extractul de frunze de guava actioneaza precum modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen, acestia fiind un tip de medicamente folosite de catre medici in tratarea cancerului.
Totusi, sunt necesare studii aprofundate pentru a identifica cu adevarat efectele asupra oamenilor in combaterea cancerului.
Riscuri si efecte adverse ale consumului de guava
SusPana la ora actuala nu exista studii care sa evidentieze faptul ca a consuma guava, atat ca fruct, cat si ca extract de frunze sub forma de ceaiuri sau chiar sub forma de suplimente alimentare, ar avea vreun efect advers la adresa sanatatii umane.
Cu toate aceste, femeile insarcinate si lauzele trebuie sa consulte un medic inainte de a folosi extract de frunze de guava.
Pana in acest moment, nu este foarte clar daca acest extract interactioneaza sau nu cu alte medicamente prescrise si tocmai de aceea este recomandat a se consulta medicul inainte folosirii.
Cum se consuma guava
SusGuava poate fi consumata atat ca fruct, cat si sub forma de suplimente. Astfel, multe persoane adora sa consume bucati de guava. Altele prefera sa amestece guava cu iaurt pentru a consuma acest fruct, iar alte persoane folosesc guava in smoothie-uri de fructe sau adauga guava in apa fierbinte pentru a prepara ceaiuri.
Pe langa posibilitatea de a consuma fructuele guava crude, in smoothie-uri sau in ceaiuri, mai exista si varianta de a lua suplimente alimentare pe baza de guava.
Exista numeroase magazine naturiste care vand suplimente alimentare care contin extract de frunze de guava. Cu toate acestea, este indicat sa se apeleze la sfaturile unui medic de fiecare data cand se utilizeaza astfel de suplimente nutritive, mai ales in situatiile in care se incearca tratarea unei afectiuni.
De retinut!
SusGuava este un fruct care este folosit ca remediu traditional in tratamentele diferitelor boli. Cercetari preliminare indica faptul ca extractul de frunze de guava poate aduce un beneficiu considerabil intr-o mare varietate de afectiuni si simptome, precum crampe menstruale, gripa, diaree, diabet de tip II sau chiar cancer.
Cu toate acestea, fiind vorba doar de studii preliminare, este necesar ca acestea sa fie aprofundate de catre oamenii de stiinta pentru a intelege mai bine care pot fi beneficiile fructului guava asupra sanatatii umane in cazul diferitelor afectiuni.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
- Remedii alternative pentru dinti sensibili
- Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
- Minune intr-un bol: salata de fructe
- Scorbutul - deficitul de vitamina C
- Probleme ale cavitatii bucale
- Constipatia: tratamente alternative
- 4 vitamine esentiale pentru un par sanatos
- Dieta de 4 zile