Grasimi sanatoase pentru inima
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati
SusDe ani de zile nutritionistii si medicii sustin beneficiile unei diete sarace in grasimi. Acestia au afirmat ca reducerea cantitatii de grasimi pe care oamenii o consuma este secretul pierderii in greutate, al scaderii nivelului de colesterol si prevenirii multor probleme de sanatate.
Consumul anumitor alimente, cresc riscul de boli cardiovasculare si chiar daca schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi dificila la inceput, importanta este perseverenta si o indrumare corespunzatoare.
Cu toate acestea, grasimile au un rol important in mentinerea sanatatii fizice si mentale ale unei persoane.
Cuprins articol
Grasimi bune versus grasimi rele
SusExista patru tipuri principale de grasimi in produsele alimentare. Acestea sunt:
- grasimile trans
- grasimile monosaturate
- grasimile saturate
- grasimile polinesaturate.
Stiind care grasimi trebuie evitate sau cel mult consumate cu moderatie, o persoana va face alegeri inteligente privind alimentatia de zi cu zi, citind etichetele produselor alimentare. Grasimile de care orice fiinta umana are nevoie sunt grasimile saturate si grasimile trans.
Grasimile trans se gasesc in unele alimente procesate si in produsele de patiserie din comert. Anumite tipuri de grasimi trans naturale fac parte din compozitia laptelui si a altor grasimi de origine animala, dar doar grasimile trans procesate sunt periculoase.
Grasimile saturate provin din produsele de origine animala si pot fi gasite in carne, unt, branza, etc. Grasimile trans si cele saturate sunt considerate rele, deoarece aceste tipuri de grasimi au tendinta de a creste nivelul de colesterol rau. Atunci cand nivelurile de colesterol rau se maresc, creste riscul aparitiei de boli cardiovasculare.
Grasimile recomandate pentru inima
SusExista o veste buna cand vine vorba despre grasimi, deoarece grasimile bune precum cele mononesaturate si cele polinesaturate, ajuta la scaderea colesterolului rau din sange, reducand astfel riscul de boli cardiovasculare.
Aceste tipuri de grasimi pot fi gasite in unele tipuri de uleiuri, in nuci, seminte si peste de apa rece. Dar chiar si grasimile din aceste categorii trebuie consumate cu moderatie, intrucat majoritatea sunt ambalate in multe calorii si pot provoca mai mult rau decat bine.
Surse de grasimi pentru sanatatea inimii
SusPrintre produsele alimentare care promoveaza si sustin sanatatea inimii sunt:
- somn, ton, seminte de in care contin acizi grasi omega-3, un tip de grasimi polinesaturate. Omega-3 este esential pentru functionarea creierului si pentru procesul cresterii. Desi rasimile polinesaturate ajuta la diminuarea colesterolului rau din sange, tipul de omega-3 din componenta somonului contribuie la reducerea nivelului de trigliceride din sange, esentiale pentru scaderea riscului dezvoltarii de boli cardiovasculare.
Se presupune ca acizii grasi omega-3 sunt importanti in lupta impotriva cancerului si ajuta la prevenirea dementei.
- Tonul contine ambele tipuri de grasimi, atat bune cat si rele si este o sursa buna de vitamina A, fosfor si potasiu.
- Migdalele sunt o sursa buna de grasimi mono si polinesaturate, de calciu, proteine, fibre, potasiu, dar si vitamina E, un antioxidant care poate reduce riscul declansarii bolilor de inima.
- Prin consumul de nuci se aduce un aport important organismului de grasimi polinesaturate omega si omega-6, precum si de grasimi mononesaturate. Nucile contin potasiu si acid folic.
- Boabele de fasole au in compozitie fibre solubile care ajuta la instalarea senzatiei de satietate fiind prevenita supraalimentarea, scad nivelul de colesterol din sange si mentin pulsul regulat.
Sfaturi utile
Mentinerea sanatatii inimii presupune si o atentie sporita asupra alimentatiei, in special saraca in grasimi prin:
-consum crescut de legume, fructe si cerealele integrale, limitand in acelasi timp alimentele bogate in grasimi si sodiu.
-adoptarea dietei mediteraneene care pune accent pe grasimile sanatoase si reduce excesul alimentar.
-folosirea untului la gatit.
-alegerea alimentelor integrale, cu continut scazut de grasimi, inclusiv albusuri de ou, fructe, cereale, carne slaba, leguminoase, lapte cu continut scazut de grasimi si legume.
-folosirea alimentelor integrale sau minim procesate, pe baza de plante, pentru a reduce in mod natural aportul de grasimi, in special grasimile saturate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 9 variante sanatoase pentru alimentele sarate
- 10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece
- Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
- Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima
- Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
- Obiceiuri sanatoase pentru a tine sub control psoriazisul
- 9 obiceiuri sanatoase pentru reducerea hipertensiunii arteriale
- Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
- Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi?