Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ghidul alimentelor de vara

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
Ghidul alimentelor de vara

Vara este momentul ideal pentru a experimenta cu alimente praspete si pline de nutrienti mai ales pentru ca acest sezon ne rasfata cu o multime de fructe si legume pentru toate gusturile.

Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente de vara si va prezentam si motivele pentru care ar fi bine sa luati in considerare adaugarea lor in dieta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente de vara
  3. Citeste pe aceeasi tema

Alimente de vara

Sus
Alimentul Beneficii Recomandari alimentare
Avocado

Acest fruct este o sursa excelenta de:
  • Fibre - Ajuta la digestie
  • Vitamina C - Ajuta functia antioxidanta si absorbtia fierului
  • Vitamina K - Ajuta la coagularea sangelui
  • Potasiu - Benefic pentru tensiunea arteriala si performanta musculara
  • Acid folic - Sustine regenerarea celulara si dezvoltarea fetala
  • Grasimi mononesaturate - Ajuta in controlul colesteroului
Avocado nu ar trebui gatit, insa este un ingredient excelent pentru salate si ingredientul principal pentru guacamole.

Castravetii


Castravetii sunt incantator de racoritori si sunt o modalitate buna de a va mentine hidratati in timpul verii. Castravetii sunt o sursa excelenta de:
  • Vitamina A - Sustine cresterea si dezvoltarea
  • Magneziu - Sustine functia nervilor si muschilor
  • Vitamina K - Ajuta la coagularea sangelui
  • Potasiu - Benefic pentru tensiunea arteriala si performanta musculara
Castravetii se consuma cel mai bine cruzi, in salate, sandwich-uri, supe si sosuri. De asemenea se asociaza foate bine cu marar, menta, ceapa rosie, sare si otet.

Dovleceii


Dovelceii sunt o sursa excelenta de:
  • Vitamina C - Ajuta functia antioxidanta si absorbtia fierului
  • Vitamina B6 - Ajuta functia cerebrala, imunitatea si functia nervilor
  • Molibden - Ajuta la echilibrarea procesului chimic in organism
Dovleceii se consuma cel mai bine gatiti sau facuti la gratar dupa ce au fost asezonati cu ulei de masline, sare si piper.

Rosiile


Rosiile sunt surse excelente de:
  • Vitamina A - Sustine cresterea si dezvoltarea
  • Vitamina C - Ajuta functia antioxidanta si absorbtia fierului
  • Vitamina K - Ajuta la coagularea sangelui
Exista mai multe varietati de rosii insa majoritatea sunt excelente consumate crude. Sunt ideale insa si pentru sosuri si merg foarte bine impreuna cu uleiul de masline si busuioc.

Ciresele


Ciresele sunt surse excelente de:
  • Vitamina C - Ajuta functia antioxidanta si absorbtia fierului
  • Fibre - Ajuta procesul digestiei
  • Calciu - Bun pentru santatea osoasa si dentara, performanta musculara si sanatatea nervilor.
Ciresele este cel mai bine sa fie consumate crude insa pot fi folosite si in diverse prajituri, gem sau siropuri.

Pepenii


Pepenii, galbeni sau rosii, sunt surse excelente de:
  • Vitamina C - Ajuta functia antioxidanta si absorbtia fierului
  • Vitamina A - Sustine cresterea si dezvoltarea
  • Potasiu - Benefic pentru tensiunea arteriala si performanta musculara
Pepenii se consuma cruzi, ca atare sau pot constitui ingredietele principale pentru sucuri racoritoare sau cocktal-uri de sezon.

Capsunile




Capsunile sunt surse excelente de:
  • Vitamina C - Ajuta functia antioxidanta si absorbtia fierului
  • Fibre - Ajuta procesul digestiei
  • Magneziu - Sustine functia nervilor si muschilor
Capsunile se pot consuma crude, se pot folosi pentru prajituri, gem, sosuri, inghetata sau cocktail-uri.

Piersicile


Piersicile sunt surse excelente de:
  • Vitamina C - Ajuta functia antioxidanta si absorbtia fierului
  • Vitamina B3 - Sustine energia metabolismului
  • Potasiu - Benefic pentru tensiunea arteriala si performanta musculara
Piersicile este cel mai bine sa fie consumate crude, in cereale, sortbeturi, iaurt sau smoothie. De asemenea, piersicile pot fi folosite pentru prajituri, placinte si gem.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate