Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Durata regimurilor alimentare recomandate in diverse afectiuni

Actualizat la data de: 01 August 2017

Generalitati

Sus
Durata regimurilor alimentare recomandate in diverse afectiuni

Sunt afectiuni care necesita un regim alimentar strict si de aceea este posibil ca medicul specialist gastroenterolog sa recomande respectarea unei diete alimentare pentru toata viata.

Pe de alta parte, exista si afectiuni in care pacientul, pe langa medicatia orala, primeste de la specialist si un regim alimentar, dar pentru o perioada limitata de timp.

De aceea, este fireasca nedumerirea multor pacienti cu privire la durata unui regim alimentar.

Concret, sunt anumite boli care au la baza o cauza interna si care, din pacate, sunt boli ireversibile, nevindecabile, iar in cazul lor regimul alimentar poate sa fie obligatoriu, iar nu optional.

Daca pacientul nu va respecta dieta impusa de medicul gastroenterolog, simptomele bolii se pot accentua, insa exista si unele afectiuni temporare, asa cum este ulcerul. In cazul acestei afectiuni, regimul alimentar este de scurta durata, recomandat doar in momentele in care boala manifesta simptome.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Durata regimului alimentar in diverse afectiuni
  3. Citeste pe aceeasi tema

Durata regimului alimentar in diverse afectiuni

Sus

Esofagita de reflux. In cazul acestei afectiuni, medicul va prescrie si un regim alimentar care se va urma pana in clipa in care simptomele vor scadea in intensitate.

Gastrita. In gastrita, tratamentul si regimul alimentar se vor respecta o luna sau o luna si jumatate.

Daca si dupa aceasta perioada simptomele persista sau, mai mult, se accentueaza este posibil ca pacientul sa primeasca indicatie pentru realizarea unei endoscopii digestive superioare.

De asemenea, pentru prevenirea reaparitiei bolii, toamna si primavara pacientul trebuie sa urmeze si sa respecte regimul alimentar.

Ulcer gastric. De cele mai multe ori medicul gastroenterolog va recomanda un regim alimentar primavara si toamna, atunci cand simptomele tind sa se amplifice. De regula, se urmeaza un regim alimentar vreme de o luna de zile.

Boala Crohn. In cazul acestei afectiuni din pacate atat tratamentul medicamentos, cat si regimul se recomanda pentru un timp indelungat, uneori chiar si ani.

• In cazuri de diaree cronica tratamentul se stabileste in functie de cauza, de aceea sunt indicate analizele medicale care sa stabileasca tocmai aceasta cauza.

Regimul alimentar trebuie urmat si dupa suprimarea simptomelor pentru inca trei zile.

• In constipatia cronica, tratamentul se face cateva zile si de regula medicul va prescrie un regim alimentar care sa favorizeze diminuarea constipatiei.

De asemenea, pacientului i se va interzice consumul anumitor alimente si i se va recomanda mult sport pentru a fi evitat sedentarismul.

• In litiaza biliara tratamentul este recomandat numai de catre medicul gastroneterolog si tot acesta poate decide inceperea si durata unui regim alimentar, tinandu-se cont de simptomatologia pacientului.

• In ciroza hepatica, tratamentul si regimul alimentar sunt permanente, adica pacientul va fi nevoit sa le urmeze toata viata.

• In hepatita cronica pacientul va avea un regim alimentar strict pentru toata viata.

• In steatoza hepatica la fel ca si in cazul hepatitei cronice dieta alimentara este permanenta.

• In hepatita cronica cu virus B regimul alimentar se va respecta toata viata.

• In hepatita cronica cu virus C tratamentul se face timp de un an, iar regimul alimentar se tine permanent.

• In cancerele digestive pacientul nu va avea voie sa manance orice, respectandu-se astfel regim alimentar recomandat pentru toata viata.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate